Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Evanda - problem z TCS.

Featured Replies

Napisano

Od kiedy rok temu kupiłem Evande zauważyłem pewien problem. ABS działa jak należy i chwała mu za to ale TCS niestety nie. Gdy ruszę tak, że koła są skręcone i zadziała TCS to po chwili cały układ łapie błąd i się wyłącza. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownym wszystko wraca do normy. Jednak gdy ruszam z poślizgiem na prostych kołach i w 90% TCS działa i nic się nie dzieje. Wystarczy skręcić koła i mamy błąd. Niestety nie mam jak się podłączyć do ABSu, Chevrolet Explorer 1.7 gada mi tylko z silnikiem i AIRBAG. Nie wiem czy to wina kabla czy czegoś innego. W każdym razie nie wiem który element szwankuje. Jak wyłączę TCS to nic się nie zapala.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od kiedy rok temu kupiłem Evande zauważyłem pewien problem. ABS działa jak należy i chwała mu za to ale TCS niestety nie. Gdy ruszę tak, że koła są skręcone i zadziała TCS to po chwili cały układ łapie błąd i się wyłącza. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownym wszystko wraca do normy. Jednak gdy ruszam z poślizgiem na prostych kołach i w 90% TCS działa i nic się nie dzieje. Wystarczy skręcić koła i mamy błąd. Niestety nie mam jak się podłączyć do ABSu, Chevrolet Explorer 1.7 gada mi tylko z silnikiem i AIRBAG. Nie wiem czy to wina kabla czy czegoś innego. W każdym razie nie wiem który element szwankuje. Jak wyłączę TCS to nic się nie zapala.

Kolego na dole kolumny kierowniczej przy pedałach jest czujnik skrętu, popsikaj na niego preparatem do potencjometrów. Kiedyśw moim laczku kiedyś tez mi fiksował TC i przyczyną był styk w tym czujniku popsikanie pomaga na rok.

Napisano
  • Autor

Niestety w Evandzie nie ma czegoś takiego. Mimo, że ma wspomaganie zależne od prędkości.

Napisano
  • Autor

Mam TISa. Już przekopałem go dokładnie. Niestety nie pomogło. NIe znalażłem tam odpowiedzi na to pytanie.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki, na razie temat odpuściłem. Mimo, że przekopałem pół internetu rozwiązania nie znalazłem.

Napisano
  • Autor

Teraz mam zagadkę, wczoraj spadł pierwszy śnieg więc postanowiłem potrenować na pustym odcinku bocznej drogi poślizgi, ruszanie itd. Mimo usilnych prób ruszana z poślizgiem, na prostych czy też skręconych kołach TCS nie złapał błędu. Działał. Co prawda tak ślamazarnie i bardzo późno, że równie dobrze mógłby nie działać. Ale jednak.