Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoretycznie KZaK: Turbo benzyna z LPG

Featured Replies

Napisano

Tak czysto teoretyzując. Jakie auta klasy C i D spełnią takie warunki:

-cena powiedzmy do okolic dwudziestu tysięcy - tak mniej więcej

-silnik turbo benzynowy (chodzi o dobrą elastyczność) dobrze współpracujący z LPG

-nadwozie sedan, hatchback, coupe, suv

-bagażnik minimum około 400l

-napęd na przednią oś lub 4x4

-przyzwoicie wyciszone

-brak rdzy

-obowiązkowe ESP,  mile widziany klimatronik i podgrzewane przednie siedzenia

-w miarę prosta budowa i stosunkowo niewysokie ceny części zamiennych, żeby naprawy można było w rozsądnych kosztach ogarnąć

-nie składające się podczas zderzenia jak domek z kart (te cztery gwiazdki w testach NCAP niech ma)

A może lepiej poszukać czegoś z pojemnością powiedzmy do 2.5l bez turbo? Rozważam czysto teoretycznie :hmm:

Do głowy przyszło mi Bravo, Forester (nie wiem jak w nim jest z wyciszeniem) :hmm:

Ja mogę Ci polecić Mitsubishi Outlandera I Turbo, miałem takiego, ostatni wypust marzec 2007, miałem też Forestera SG(2005) Turbo 2.0XT.

Może Forek miał lepszy napęd 4x4, na jakiś trolejach itp, ale w zwykłym użytkowaniu nie było tego czuć.

Ale komfort jazdy, wyciszenie to O1 góruje nad Forkiem.

Oba auta nadają się do gazu, jednak O1 łatwiej zagazować.

Napisano
  • Autor

Ja mogę Ci polecić Mitsubishi Outlandera I Turbo, miałem takiego, ostatni wypust marzec 2007, miałem też Forestera SG(2005) Turbo 2.0XT.

Może Forek miał lepszy napęd 4x4, na jakiś trolejach itp, ale w zwykłym użytkowaniu nie było tego czuć.

Ale komfort jazdy, wyciszenie to O1 góruje nad Forkiem.

Oba auta nadają się do gazu, jednak O1 łatwiej zagazować.

Przymierzałem się do O1 parę lat temu ale żadnego w odpowiadającym mi stanie nie znalazłem. Wersji 2.0T wtedy nie brałem pod uwagę. Koszty eksploatacji są wysokie?

Napisano

Przymierzałem się do O1 parę lat temu ale żadnego w odpowiadającym mi stanie nie znalazłem. Wersji 2.0T wtedy nie brałem pod uwagę. Koszty eksploatacji są wysokie?

Mój pojazd przejechał 48 386 km, średnie zużycie paliwa PB98 wg Motostatu to 10,96l/100km, wpisywałem regualrnie wszystkie tankowania i wydatki, wymieniałem klocki, słabe tarcze hamulcowe(za małe do masy i osiągów), drogi rozrząd, a w zasadzie napinacz, oryginał w ASO +/- 700 PLN, reszte można kupić gdzie indziej. Niektóre ceny w Mitsu absurdalne, np. jedna alufelga 17" kosztowała niecałe 3000 PLN, jedna, nie komplet, tutaj pomogły serwisy aukcyjne, kupiłem komplet nieoryginalnych za 2000PLN, ale np. elementy gumowe do zawieszenia śmiesznie tanie.

Nie miałem problemów z silnikiem, napędami, sprzęgłem, może dlatego, że kupiłem znacznie drożej niż średnia allegro i otomoto, ale naprawdę zadbany egzemplarz i spotkać drugi taki na drodze wcale nie jest łatwo.

Popatrz na mitsumaniaki.pl, z tym że nastaw się, że tam nie pisza ludzie którym wszystko działa w aucie :-)