Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie opony (tylko przy skręcie w lewo) ??

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam pytanie związane z ustawieniem geometrii zawieszenia. Wiem, że ustawieniu podlega tylko zbieżność, ale może coś się wykrzywiło, ponieważ od dłuższego czasu zauważam większe zużycie prawej opony, tylko z zewnątrz. Co lepsze, dwóch niezależnych mechaników twierdzi, że zbieżność jest w granicy tolerancji, a na szarpakach nie widzą żadnych luzów-ja zresztą też w czasie jazdy nic nie czuje-auto prowadzi się bez zarzutu, nie "ściąga" wszytko jest ok. Wszystko, poza zużytą prawą oponą i jedną, chybą podstawową sprawą, którą zauważyłem-mianowicie w przypadku maksymalnego skrętu prawo nie widać żadnych anomalii-koła toczą się bez przeskoków, po odpuszczeniu kierownica wraca do pozycji środkowej. Troche inaczej sprawa ma się przy maksymalnym skręcie w lewo-wydaje mi się, że koła toczą się po zlych promieniach, ponieważ np. na asfalcie prawe koło uślizguje się na zęwnatrz (widać tarcie w bok na bieżniku). Na grząskim podłożu widać, że zostaje ono zruszone na zewnatrz-krótko mówiąc wygląda na to, że prawe koło zatacza za mały promień. Kierownica także nie odbija samoczynnie, ale wystarczy ją odkręcić o jakieś pół obrotu i zaczyna sama wracać.

Może ktoś z Was miał taki problem i może mi coś doradzić-czego się złąpać. Może coś się skrzywiło w zawieszeniu? Ja osobiście nie miałem żadnych bliskich spotkań z krawężnikami, ale poprzedni właściciel, kto wie.

Z góry dziękuję za radę.

Pozdrawiam, Bogumił

Napisano

Trzeba poza zbieżnością zmierzyć pozostałe parametry geometrii, nawet jeśli nie podlegają korekcji.

Wyprzedzenie swożnia zwrotnicy, pochylenie koła, różnicę kątów skrętu kół. Możliwe że poprzedni właściciel walnął w coś kołem i coś się skrzywiło.

Napisano
  • Autor

> Trzeba poza zbieżnością zmierzyć pozostałe parametry geometrii, nawet

> jeśli nie podlegają korekcji.

> Wyprzedzenie swożnia zwrotnicy, pochylenie koła, różnicę kątów skrętu

> kół. Możliwe że poprzedni właściciel walnął w coś kołem i coś

> się skrzywiło.

Zwróce na to uwagę i zapytam fachurów, czy mogą to pomierzyć. Uszkodzenie jest ewidentne i przyczyna musi się znaleźć! Są jeszcze jakieś propozycje?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jak na razie udało mi się sprawdzić jedynie kąt pochylenia koła - przy skręcie oraz na wprost praktycznie nie zmienia się, co według fachowców jest w poprawne. A może ktoś wie, gdzie na terenie Krakowa lub Wrocławia mogę się udać, żeby dokonać pomiarów pozostałych parametrów?

Pozdrawiam, Gobo

> Trzeba poza zbieżnością zmierzyć pozostałe parametry geometrii, nawet

> jeśli nie podlegają korekcji.

> Wyprzedzenie swożnia zwrotnicy, pochylenie koła, różnicę kątów skrętu

> kół. Możliwe że poprzedni właściciel walnął w coś kołem i coś

> się skrzywiło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.