Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

POMOCY!!! napinacz kaput

Featured Replies

Napisano

k... po prostu brak słów

w silniku przy 3500 obr. coś rzęziło więc popatrzyłem może pokrywa silnika nie dokręcona. no i się bardzo myliłem angryfire.gif

hałas dochodzi z napinacza, pasek jest luźny, można go spokojnie przekręcić nawet o 180st. , przy 3,5-4k obr. lata po obudowie, napinacz nie napina paska tylko hałasuje.

no i pytanko czy da się ten napinacz mocniej napiąć czy trzeba założyć nowy? dodam że 2 miechy temu założony, chodził dobrze dopiero wczoraj się zaczęło.

kółko wałka rozrządu też jakby nie chodziło całkiem równo (minimalnie - ale widać jak napinacz pracuje) tak jakby wałek był krzywy lub kólko krzywo przykręcone, czy to normalne?

Napisano

> kólko krzywo przykręcone, czy to normalne?

No to na pewno nie jest normalne. Ja proponuję:

1. Iść do kościoła i dychę dać przynajmniej za farta że nie było kolizji jak mniemam.

2. Wszystko od początku założyć po bożemu, a wcześniej sprać dupę partaczowi który to robił.

Napisano

Jaja se robisz ?????? Chyba kacika nie czytasz jak bozia przykazała. Toz to u mnie skuli napinacza było wielkie BUM screwy.gif .. Do spawania głowica, wymiana zaworów itp....itd....

Skoro Twoje auto jeszcze jeździ, to odstaw je do najbliżsdzego warsztatu, niech nad nim popracują mlotek.gif

Napisano

> Od napinacza teraz jest ważniejsze czy nie powykrzywiało zaworów od przestawienia paska rozrządu.Tak jak instrukcja mówi:ustawić rozrząd na nowo przekręcić wałem korbowym na "sucho"dwa pełne obroty,pózniej wykrecić świece i przekręcić na rozruszniku sprawdzić czy z wszustko ok.Napinacz ponownie naciągnąć(wskażnik napinacza na przeciw otworu kontrolnego) włożyć świece i słuchać po odpaleniu jak pracuje 30.GIF

Napisano

icon_eek.gif

jakiej firmy napinacz masz??

Napisano
  • Autor

> > Od napinacza teraz jest ważniejsze czy nie powykrzywiało zaworów od

> przestawienia paska rozrządu.Tak jak instrukcja mówi:ustawić

> rozrząd na nowo przekręcić wałem korbowym na "sucho"dwa pełne

> obroty,pózniej wykrecić świece i przekręcić na rozruszniku

> sprawdzić czy z wszustko ok.Napinacz ponownie

> naciągnąć(wskażnik napinacza na przeciw otworu kontrolnego)

> włożyć świece i słuchać po odpaleniu jak pracuje

powiem tak: przejechałem już tak 500 km i jade dalej zlosnik.gif

nie przekraczam 100 km/h albo jade pow. 130 bo między robi się w rozrządzie sieczka

byłem w ASO, powiedzieli że pasek przestawiony, rozkręcili, założyli, dalej to samo ale nie mam już siły na tego grata wrrr.gif

naprawiłem wałek to się rozrząd spier.. i tak w kółko

opiszę krótko co się dzieje: otóż kółko rozrządu trochę "bije" ale ASO mówi że w normie. Napinacz sobie "chodzi" równo z tym biciem, ale w okolicy 3,5-4 tys. obrotów sprężyna wpada w rezonans i pasek przestaje byc napinany. Stało się to wszystko 1-2 dni po tym jak kolejny raz po mechanikach poprawialem smarowanie (śrubę zerwali i spod niej ciekł olej) i trochę mi na rozrząd siknęło oleju.

Czy to może byc wina tego oleju czy raczej kółka?

Napisano
  • Autor

wybebeszyłem dzisiaj pół silnika i przerobiłem bravę na napęd nożny grinser006.gif

jutro jade podszlifować wałek bo chyba to jego wina że kółko krzywo chodzi

potem będę wszystko do kupy składał więc trzymajcie kciuki palacz.gif

Napisano
  • Autor

no i złożyłem bryke do kupy, kółko chodzi jak marzenie, założyłem na wszelki wypadek nowy pasek i dalej to samo.

Przy wyższych obrotach napinacz dobija do blokady i nie napina paska więc winny może być już tylko on.

Napiąłem go prawie na maksa (poza wskaźnik) i jest trochę lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.