Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak napięcia na cewce wielozaworu - uciekająca usterka

Featured Replies

Napisano

Instalacja Eurogas Vector 4 - ponoć wiekowa (ponad 10L) tańsza podróbka Staga.

Problem:

Losowo odcina dopływ gazu na (przy wielozaworze przy zbiorniku. Czasem całkiem zamknie, czasem losowo skacze- zawór zamyka się i otwiera podczas jazdy

Zmierzyłem napięcie na stykach cewki jeżeli akurat załącza - 10V deczko mało. Jak odetnie zawór to napięcie jest żadne ok.0.5V. 

I teraz... jeżeli przy podpiętym mierniku przełączę z Pb na LPG to jest strzał napięcia do 12-13 i...spadek zawór zamknięty. 

Mam drugi elektrozawór przy parowniku ten pracuje prawidłowo. 

Zmierzyłem opór cewki - kilkadziesiąt omów.

Pytanie: Jak centralka steruje elektrozaworami? Pojedynczym impulsem czy napięcie musi być stałe żeby utrzymać zawór w otwarciu? Logika podpowiada, że przy otwartym zaworze napięcie powinno być cały czas, a przy braku napięcia zawór powinien się zamknąć-sprężyna powinna do zamknąć. 

We wrześniu miałem wymianę butli - może za słaba masa

Przychodzą mi trzy sprawy do ogarnięcia. 

- wymiana lub podmiana cewki

- wymiana przewodu zasilania cewki-przetarcie - gdzie jest początek przewodu -w centralce?

- komp i grzebanie w sterowniku.

Dodatkowo dodam, że centralka chyba domaga się przeglądu serwisowego bo przy wyłączeniu zapłonu piszczy 

Może ktoś ma jakieś pomysły jeszcze?

Napisano

Obstawiam przewód. Ale xzy masz bezpośrednio z centralki, czy przez przekaźnik, to musisz obadać. Ja miałem podobną sytuację. Cuda zaczęły się, jak przy grzebaniu w aucie poryszyłem przewodami. Okazalo się, że w rurce osłonowej przewód był dziabnięty. Musialo to być przy montażu wiele lat wcześniej. Nadwerężony miedziany przewód przez uszkodzoną izolację sparciał tak, że zlutować się nie dał i lekkie ruszenie go przerwało. Ale czasami stykał.

Możesz na czas testów podpiąć 12v na sztywno. A jeszcze lepiej od innego elektrozaworu.

Napisano

Ja kiedyś w starej instalacji II gen przy takich objawach wywaliłem trzpień ze srodka po rozkreceniu zaworu w butli. Ale miałem za to jeszcze 2 elektrozawory przy silniku.

Napisano
  • Autor

przez przekaźnik, to musisz obadać

Znalazłem schemat. Brak przekaźnika wiązka prosto do ECU.

Dokopałem się do sposobu na uruchomienie awaryjne bez Pb - jak mnie wypuszczą z fabryki to zrobię rundkę do domu. Jak się nie zadławi znaczy - sterownik zgłupiał i na awaryjnym jedzie. Jak stanie - znaczy - że może przewód. 

Możesz na czas testów podpiąć 12v na sztywno

Dobry pomysł. Trzeba kabelka poszukać

wywaliłem trzpień ze srodka po rozkreceniu zaworu w butli.

To opcja ostateczna. Jutro rano serwis.

Jak sobie nie poradzą to trzeba będzie tak zrobić, choć to nie bardzo mi się widzi... cały czas linia zasilająca pod ciśnieniem, aż do parownika. 

Napisano

... miedziany przewód przez uszkodzoną izolację sparciał tak, że zlutować się nie dał ...

Jakby rzeczywiście był miedziany, to z lutowaniem nie powinno być problemu.

Niestety coraz rzadziej przwody są tylko miedziane ...

Napisano
  • Autor

Ciekawostka. Udało mi się uruchomić centralkę lpg w trybie awaryjnym. Uruchomienie zapłonu i silnika z wciśniętym przyciskiem przełączania zasilania Pb/LPG.

Auto zapaliło na zimno prosto z lpg.

Zniknęły błędy check i dsa na desce. 70km bez zająknięcia pykło.

Napisano
  • Autor

I już po naprawie. 

Okazało się, że wczoraj po prostu miałem szczęście, że wróciłem na gazie.

Przyczyną awarii był przetarty przewód zasilania cewki wielozaworu.  Przy okazji wymiany przewodu hamulcowego mechanik zerwał opaski odgiął przewody, żeby mu było wygodniej i nie spiął przewodów ponownie. Przewód dostał się między filtr paliwa a osłonę i pomału od wibracji się przetarł. 

Sprawa błedów check i dsa to kwestia niesprawnego wtryskiwacza benzynowego-któryś niedomaga lub ma przerwę na wtyczce. Docisnąłem i błędy znikły.