Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek oleju (turbo diesel)

Featured Replies

Napisano

Dziś moja astra (x17dtl) przeszła sama siebie.

W czasie jazdy po zdjęciu nogi z gazu silnik zgasł. Po zatrzymaniu i próbie odpalenia, silnik zaskoczył, ale słychać było klepanie zaworów. Po tym jak zajrzałem pod spód, okazało się, że pękł przewód oleju od chłodnicy (ten opierający się na sankach - przetarł się). Zajrzałem do bagnetu - suchy. No i wyrok zapadł... Laweta (szkoda, że ujechałem 100km...) i do domu.

W domu zdjąłem dekiel zaworów, na wałku, żadnych skutków nadmiernego tarcia nie było widać, ciekawe tylko jak jego panewki...

No i tu pojawia się kilka pytań i obaw...

Silnik (tuż po tym jak zauważyłem wyciek, dolałem mu cały olej jaki miałem, wiele tego coprawda nie było), przy kolejnej próbie uruchomienia, odpalił dobrze i nawet chwilę cicho pracował, jednak wyciek był na tyle duży, że szybko znów zaczął klepac zaworami.

Nauczony doświadczeniem ze służbowej astry, coprawda benzynowej (1,6 8V 105tkm), wiem, że za niski stan oleju nie szkodzi za bardzo dla silnika. Jazda służbówką nie tylko u mnie kilka razy potrafiła skończyć się spadkiem mocy silnika i klekotaniem zaworów - dolewka do stanu na bagnecie i jak ręką odjął (ekstermalnie - w takim samym aucie kolega kiedyś dolał 3,5l oleju!).

Tylko czy diesel również zniesie takie katusze?

Rozrząd rozrządem, ale najbardziej boję się o turbo.

Po zdjęciu dekla, zdjąłem też przewód filtr - turbina, żeby spróbowac obrócić wirnikiem sprężarki, obracał się nader żwawo i lekko, ale wyczułem na nim dość znaczny luz. Przy czym nie był to luz z wyczuwalnym stukotem, wirnik byłem w stanie lekko poruszać wyczuwając miękki opór - czy w turbinach jest to normalne?

Jeśli ktoś już miał takie przygody, może jest w stanie powiedzieć coś więcej o późniejszych naprawach, ewentualnie trwałości silnika po nich.

Pozdrawiam wszystkich kącikowiczów

Napisano

Co prawda nie miałem nigdy takiej przygody astrolotem, ale myślę, że jak cały czas było ciśnienie oleju (nie paliła się czerwona lampa oleju) to nie powinno być źle. Jak turbina się lekko obraca to jest w porządku. Bałbym się jedynie o uszczelnienie turbiny. Raz przy wymianie oleju, jeden mechanior (młodzian) ostro dodał gazu, gdy olej jeszcze nie został zassany przez pompę i prawdopodobnie było to przyczyną wymiany uszczelnienia turbiny.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Z ciśnieniem problemów nie miałem, kontrolka zapaliła się dopiero jak mi motor zgasł, a sam fakt zgaśnięcia tłumaczę sobie tym, że skoro hydrauliczne popychacze zaworównie miały oleju, to po prostu ich nie otwierały jak należy. Po tym jak się zatrzymałem, samochód był mocno przechylony, więc może i zassał oleju na tyle, żeby odpalić, choć może się mylę, i po prostu ostygł, choć odstęp czasowy nie był na tyle duży - próbowałem go odpalić po ok. 2 minutach od zgaśnięcia.

Nic to, jutro muszę obdzwonić fachów od regeneracji przewodów ciśnieniowych, wyłuskać ścierwo z samochodu, poskładać i sprawdzić.

Pozdrawiam

> Co prawda nie miałem nigdy takiej przygody astrolotem, ale myślę, że

> jak cały czas było ciśnienie oleju (nie paliła się czerwona

> lampa oleju) to nie powinno być źle. Jak turbina się lekko

> obraca to jest w porządku. Bałbym się jedynie o uszczelnienie

> turbiny. Raz przy wymianie oleju, jeden mechanior (młodzian)

> ostro dodał gazu, gdy olej jeszcze nie został zassany przez

> pompę i prawdopodobnie było to przyczyną wymiany uszczelnienia

> turbiny.

> Pozdrawiam.

Napisano

Trzeba być dobrej myśli, że na przewodach się skończy. Trzymam kciuki. ok.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.