Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny do Bravo - bardziej miękkie niż twarde

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś wymieniał sprężyny w Bravo na bardziej miękkie? Fajnie jest mieć sztywne zawieszenie, bo nieźle trzyma w zakrętach... ale na naszych drogach mam wrażenie jakbym poruszał się na desce do której są na sztywno przymocowane 4 koła. Zmieniłem amortyzatory, jednak komfort jazdy pozostał... TWARDY.

Po 3 latach ...męki niewiem.gif.... podjąłem decyzję o zmiększczeniu Bravolocika. Jakie są rodzaje sprężyn (jakieś indeksy, normy itd...) czy ktoś może polecić konretny model?

Z góry dzięki

Napisano

Sa dwa rodzaje sprezyn. Oznaczone zoltym paskiem sa sztywniejsze, zielonym bardziej miekkie.

Napisano
  • Autor

> Sa dwa rodzaje sprezyn. Oznaczone zoltym paskiem sa sztywniejsze,

> zielonym bardziej miekkie.

To (kolorowe oznaczenie) się tyczy BBM czy wszystkich aut? I rozumiem że Bravo zjeżdżało z taśmy z żółtymi paskami? Kupiłem auto od kobiety, która raczej nie bawiła się w zmianę sprężym/utwardzanie auta...

Napisano

> To (kolorowe oznaczenie) się tyczy BBM czy wszystkich aut?

Wiekszosci aut, a Fiatow na pewno.

> I rozumiem że Bravo zjeżdżało z taśmy z żółtymi paskami?

W zaleznosci od wersji, zolte lub zielone. Zeby sprawdzic, musisz zdjac kolo i zobaczysz na springach maźnięty pędzlem pasek. Wtedy bedziesz wiedzial jakie masz sprezyny.

Napisano
  • Autor

> Wiekszosci aut, a Fiatow na pewno.

> W zaleznosci od wersji, zolte lub zielone. Zeby sprawdzic, musisz

> zdjac kolo i zobaczysz na springach maźnięty pędzlem pasek.

> Wtedy bedziesz wiedzial jakie masz sprezyny.

Dzięki. A samemu można to na podnośniku zmienić? Czy lepiej jechać do warsztatu....?

Napisano

> Dzięki. A samemu można to na podnośniku zmienić? Czy lepiej jechać do

> warsztatu....?

Jak masz sciagacz do sprezyn, troche kluczy, imadlo i jakiegos pomagiera to dasz rade. Do wymiany tylnych sprezyn przydalby sie kanal, bo na podnosniku to troche partyzantka.

Napisano
  • Autor

> Jak masz sciagacz do sprezyn, troche kluczy, imadlo i jakiegos

> pomagiera to dasz rade. Do wymiany tylnych sprezyn przydalby sie

> kanal, bo na podnosniku to troche partyzantka.

Ściągacz.... nie mam, rozumiem że springina mocno siedzi w norce... Co do samej wymiany mówisz, że auto na kanale, ale rozumiem że koło (lub to co pozostaje po zdjęciu) ma wisieć w powietrzu, bo chyba na amorku nie powinien bravo leżeć.

Napisano

> Sa dwa rodzaje sprezyn. Oznaczone zoltym paskiem sa sztywniejsze,

> zielonym bardziej miekkie.

A co wtedy, gdy na sprezynie mam pasek bialy?? Ani zoltego, ani zielonego, tylko wlasnie bialy. Jaka jest sprezyna z takim oznaczeniem niewiem.gif

Napisano

bardziej taki szary niz bialy - w cc mam taki kolor ale dodatkowo jak wyjolem springi z auta to sie okazalo ze sa tez paseczki zielone

Napisano

> Ściągacz.... nie mam, rozumiem że springina mocno siedzi w norce...

> Co do samej wymiany mówisz, że auto na kanale, ale rozumiem że

> koło (lub to co pozostaje po zdjęciu) ma wisieć w powietrzu, bo

> chyba na amorku nie powinien bravo leżeć.

Sciagacz do sprezyn potrzebny jest do rozmontowania kolumny McPhersona w przednim zawieszeniu. Jak dobrze pamietam, to na smietniku powinien byc referat dot. wymiany amortyzatorow- taka sama robota jest potrzebna zeby wymienic springa.

Natomiast z tylu musisz odkrecic dolna srube amortyzatora i podnoscic auto do momentu az wahacz zwolni sprezyne i bedzie mozna ja wyjac. O tym tez cos powinno byc na "wysypisku".

Minister Zdrowia i Opieki Splecznej radzi:

Przy wyjmowaniu sprezyn zachowaj ostroznosc, sprezyna rozpreza sie z bardzo duza sila i moze powaznie zranic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.