Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Hamulcami

Featured Replies

Napisano

Auto Octavia I z tyłu bębny, ABS

Sprawa wygląda następująca:

Pedał hamulca łapie na wysokości 1/3 skoku, jakby go przytrzymać to czuć delikatnie że schodzi niżej

Jak go podpompować to pedał łapie przy 2/3 skoku i od razu żyleta

dla pewności zlałem z tylnych cylinderków 0,5l płynu hamulcowego bo obstawialem że gdzieś tam będzie źle odpowietrzone, ale poprawy nie widać

na rolkach siła hamowania ok, tyle że nisko

co działać z tym, odpowietrzać cały układ?, szukać nieszczelności w wspomaganiu?

Napisano

Cylinderki suche? Spraedz przewody elastyczne, moze sie rozwarstwily i pomouje w przewod a nie do hamulcow. A co do podcisnienia sprawdz przewod z vacum do serwa i same vacum.

Napisano

A co z samoregulatorami przy tylnych cylinderkach, bo wygląda jak by gdzieś za duży luz był (o ile układ nie jest zapowietrzony)...

Napisano

Auto Octavia I z tyłu bębny, ABS

Sprawa wygląda następująca:

Pedał hamulca łapie na wysokości 1/3 skoku, jakby go przytrzymać to czuć delikatnie że schodzi niżej

Jak go podpompować to pedał łapie przy 2/3 skoku i od razu żyleta

dla pewności zlałem z tylnych cylinderków 0,5l płynu hamulcowego bo obstawialem że gdzieś tam będzie źle odpowietrzone, ale poprawy nie widać

na rolkach siła hamowania ok, tyle że nisko

co działać z tym, odpowietrzać cały układ?, szukać nieszczelności w wspomaganiu?

Walczyłem z tym, samoregulator nie miał juz pola do popisu wiec albo nadspawanie "szczęk" albo wymiana bębny+szczeki.

Napisano
  • Autor

Cylinderki suche, przewody ok, samoregulatory spuszczone na maks, jedynie pozostaje kwestia odpowietrzenia.

I teraz czy kolejność odpowietrzenia jest taka sama jak w przypadku bez ABS?

Spróbuję jeszcze vagiem odpowietrzyc pompę ABS i potem koła... Tylko w jakiej kolejności? Czy nadal zaczynam od koła najdalej położonego od zbiornika?

Napisano

Cylinderki suche, przewody ok, samoregulatory spuszczone na maks, jedynie pozostaje kwestia odpowietrzenia.

I teraz czy kolejność odpowietrzenia jest taka sama jak w przypadku bez ABS?

Spróbuję jeszcze vagiem odpowietrzyc pompę ABS i potem koła... Tylko w jakiej kolejności? Czy nadal zaczynam od koła najdalej położonego od zbiornika?

Spuszczone, a raczej podniesione do pierwszego hamowania aż nie rozejdą sie sczeki

Napisano
  • Autor

Spuszczone, a raczej podniesione do pierwszego hamowania aż nie rozejdą sie sczeki

No z tym co widzę problemu nie ma... Samoregulatory odpadaja

Napisano
  • Autor

tamat dziś rozwiązałem

z samego rana podpiąłem auto pod Vag i odpowietrzyłem pompę ABS

objawy zniknęły, pedał pośrodku, heble nie z tej ziemi

jeszcze mnie czeka w pt wymiana płynu hamulcowego jak tylko dojedzie do mnie zestaw do wymiany