Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieszczelność przekładni kierowniczej

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem, po wymianie drążków i końcówek zaczęła cieknąć przekładnia kierownicy, dość porządnie - 100 ml dziennie. Podczas wymiany mechanik dolał mi płynu. Niebyło tego wiele ale zawsze coś. Co może mieć to wpływ ? Rozrzedził się płyn/olej ?

Pacjent to Focus MK2 2005 rok, benzyna 1.6 Ti.

Co stosujecie to przekładni kierowniczych ? Czy są jakieś preparaty uszczelniające ?

Napisano

możliwe, że nie mógł sobie poradzić z wykręceniem drążków kierowniczych i mordował jakiś młotkiem czy innym diwajsem i w końcu poddało się uszczelnienie na maglownicy. Nie da się tego zwyczajnie uszczelnić. Trzeba wymienić simeringi a to jak sądzę wymaga demontażu przekładni. 400 regeneracja magla + demontaż / montaż...

reszty nie trzeba

aha, do przekładni wchodzi oto: http://ford.auto.pl/olej-ukladu-wspomagania-kierownicy-ford-dpps-1l-p-959.html

możesz też kupić płyn opla, ma te sama parametry i ztcp jest tańszy

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

możliwe, że nie mógł sobie poradzić z wykręceniem drążków kierowniczych i mordował jakiś młotkiem czy innym diwajsem i w końcu poddało się uszczelnienie na maglownicy. Nie da się tego zwyczajnie uszczelnić. Trzeba wymienić simeringi a to jak sądzę wymaga demontażu przekładni. 400 regeneracja magla + demontaż / montaż...

reszty nie trzeba

aha, do przekładni wchodzi oto: http://ford.auto.pl/olej-ukladu-wspomagania-kierownicy-ford-dpps-1l-p-959.html

możesz też kupić płyn opla, ma te sama parametry i ztcp jest tańszy

bardzo ładnie wykręcił je specjalnym kluczem bez znęcania się nad nimi. póki co zagęściłem olej i jest ok ale to mnie nie satysfakcjonuje. czekam na uzywke z krótkim przebiegiem skończy sie zapewne na wymianie.  

Napisano

ile za używkę i jaki przebieg?

Napisano
  • Autor

ile za używkę i jaki przebieg?

400zł przebieg 105 tys. z haczykiem i gwarancja 6 miesiecy

Napisano

Ok, ja za regenerację swojej płaciłem 400 albo 450...

Napisano
  • Autor

Ok, ja za regenerację swojej płaciłem 400 albo 450...

a ile czasu już na niej jeździsz ? mi odradzali, kilka osób stad też szukałem używki.

Napisano

a ile czasu już na niej jeździsz ? mi odradzali, kilka osób stad też szukałem używki.

Ja kilka lat temu dawałem do regeneracji w aucie teścia, Focus sedan MK2 2005 rok, benzyna 1.6 (100KM), zapłaciłem koło 500 PLN, dawali rok gwarancji. Teść jeździł bez problemów trzy lata,  sprzedał auto, kolejny właściciel jeździ już prawie rok i z tego co wiem z przekładnią nie ma żadnych problemów. Także ja z doświadczenia polecam regenerację w dobrym punkcie.

Napisano

Jezdze blisko rok, gwarancja na robote 12 miesiecy, dziala bez zarzutu