Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

900 gażnik na 1,2 16V

Featured Replies

Napisano

W sumie piszę tutaj bo tutaj widzę ludzi co robią i grzebią w swapach.

Zastanawiam się jak podejść do elektryki przy takim swapie aby to połączyć w miarę z instalacją seata. Silnik dawcy to silnik barvo 1999r. Mam też wielką wiązkę elektryczną do tego. Bo plan jest taki aby cała elektryka została z seata a tylko z bravy został komp i kilka kabli. 

Z wiązki silnikowej wychodzi kostka do komputera (mały kwadraciak i od razu wyjście ma w instalacje  auta) oraz druga płaska kostka.

1. Napewno w instalacji musi zostać skrzynka imobilajzera z pestką i antenką, obwod przekaznika wentylatora chłodnicy.

2. Przekaźnik pompy paliwa (tam jest wyłącznik uderzeniowy na masie, można go wpiąć w obwód "+"? Bo obecna pompa w baku ma swoj "-".

3. Z instalacji seata wyciągne 4 kable do kontrolki oleju, alterantora, pioruna trafiajacego w silnik (to np bedzie kontrolka wtryskow), przegrzania silnika (kontrolka klucza CODE)

4. Czujnik predkosci w skrzyni. Bedzie tylko wisiał i nie liczył obrotow bo inna skrzynia na linkę. Ale to chyba nie bedzie przeszkadzac komputerowi? 

5. Z instalacji silnika wyciagnac sygnał temperatury silnika i podlanczyc pod zegary

Czyli do tego z instalacji seata wyciągnac plus i plus po stacyjce aby uruchamialo komputer?

Może jeszcze o czymś zapomniałem z elektryki?

Napisano
  • Autor

Dziś dzień elektryki. Przerabianie gigantycznej wiązki Bravy pod okrojoną wersje do marbelli. Czyli tylko elektryka silnika i kilka kontrolek. Wersja po odchudzeniu wstępnym: 

t_sam_9514_109.jpg

Została jedna mała dziwna kostka prawdopodobnie od diagnostyki? Na 4ry kable była obok kompa. I chyba ona działać nie bedzie bo łączy się z zegarami a zegarów nie będzie...

t_sam_9515_756.jpg

Napisano
  • Autor

A i jeszcze!

Bo w Bravie 1,2 pompa miała 3,5 bar i siedziała w baku razem z regulatorem cisnienia (brak listwy powrotnej). Ta pompa z racji wielkosci nie wejdzie mi do baku. 

Obecnie mam w baku małą pompę japońską z nissana 3 bary z regulatorem cisnienia obniżającym cisnienie do pracy na gaźniku. I bym to zostawił tylko wstawił regulator z pompy bravy. Te 0,5 bara to chyba nie zrobi różnicy wielkiej?

Z racji małej ilosci miejsca pod maską mam możliwość zmiany koła pasowego. W bravie koło pasowe ma dodatkową bieżnię pod pasek wspomagania (wspomagania nie montuje) a mam możliwość wyklrecenia poła pasowego węższego (bez wspomagania) z silnika sieny 1.2 75KM. Te koła są zamienne? Będzie pasować jedno w miejsce drugiego?