Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 MPI i LPG BRC

Featured Replies

Napisano

Witam,

w przyszłym tygodniu będe montował LPG do mojej asterki. W związku z powyższym mam kilka pytań (przepraszam jeżeli wiele z nich już było):

- moc, jak duża będzie jej różnica jako że to silnik z wielopunktowym wtryskiem,

- przebieg, 183 kkm nie jest przypadkiem za duży dla montażu instalacji (jak narazie silnik nie wykazuje większych śladów zużycia ale wkońcu to 180 kkm)

- cena, za instalacje II gen, BRC z komputerem (chyba o to chodzi?) ze zbiornikiem w koło będe płacił 1500 zł (zakład sprawdzony przez kilku znajomków)

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Wszytkiego najlepszego smile.gif

Kolega zalozyl gaz do BMW o przebiegu 230kkm, auto stracilo duzo mocy. Po przejazdzce C14SE na benzynie (Corsa) stwierdzil ze nie ma mowy zeby jego BMW tak jechalo. Straty mocy powoduje zwezka na dolocie potrzebna do uzyskania odpowiedniego podcisnienia. Chyba ze instalacja sekwencjna.

To jeszcze sie oplaca zakladac gaz, ostatnio jak bylem w kraju to roznica miedzy NOPB, a LPG nie byla znaczaca.

Napisano

moji gazole nie poleceni mi BRC a wrecz stanowczo odradzili (jeden z lepszych zakladow w lublinie)

mam instalke II genaracji chyba Tomesetto i po roku uzywania jestem zadowolony

jezeli chodzi o moc to wiele konikow nie ucieklo zwlaszcza jak tankuje shell gaz

silnik pracuje glosniej niz na beznynie spalanie w miescie wacha mi sie miedzy 9,5-12 srednio okolo 10,5l/100km

Napisano
  • Autor

> Wszytkiego najlepszego

> Kolega zalozyl gaz do BMW o przebiegu 230kkm, auto stracilo duzo

> mocy. Po przejazdzce C14SE na benzynie (Corsa) stwierdzil ze nie

> ma mowy zeby jego BMW tak jechalo. Straty mocy powoduje zwezka

> na dolocie potrzebna do uzyskania odpowiedniego podcisnienia.

> Chyba ze instalacja sekwencjna.

> To jeszcze sie oplaca zakladac gaz, ostatnio jak bylem w kraju to

> roznica miedzy NOPB, a LPG nie byla znaczaca.

Również życzę wszystkiego najlepszego pub2.gif

teraz gaz ca. 1.9 PLN a benzyna 4.1 PLN i idzie w górę...

więc zakładając że na naprawy wywołane przez gaz wydam 1000 PLN to gazu będzie palił 2 litry więcej niż noPB to instalacja zwróci mi się w około 15000 km czyli 3-4 m-ce...

Napisano
  • Autor

> moji gazole nie poleceni mi BRC a wrecz stanowczo odradzili (jeden z

> lepszych zakladow w lublinie)

> mam instalke II genaracji chyba Tomesetto i po roku uzywania jestem

> zadowolony

> jezeli chodzi o moc to wiele konikow nie ucieklo zwlaszcza jak

> tankuje shell gaz

> silnik pracuje glosniej niz na beznynie spalanie w miescie wacha mi

> sie miedzy 9,5-12 srednio okolo 10,5l/100km

No właśnie mi stanowczo doradzali BRC jako że podobno najlepsze do astr a szczególnie do MPI oslabiony.gif

Napisano

> No właśnie mi stanowczo doradzali BRC jako że podobno najlepsze do

> astr a szczególnie do MPI

a pytales w kilku zakladach, ja dzwonilem do okolo 20 i tez mowili ze BRC i BRC, posluchalem sie opili ludzi o zakladach i pojechalem do jednego z tych zakladow i tam okazalo sie ze BRC to wielka lipa po po kilku latach pada

ale ile w tym prawdy jest to niewiem.gif i tak zawsze nas w .... zrobią

Napisano
  • Autor

> a pytales w kilku zakladach, ja dzwonilem do okolo 20 i tez mowili ze

> BRC i BRC, posluchalem sie opili ludzi o zakladach i pojechalem

> do jednego z tych zakladow i tam okazalo sie ze BRC to wielka

> lipa po po kilku latach pada

> ale ile w tym prawdy jest to i tak zawsze nas w .... zrobią

szczerze powiem, że jak mi po 2-3 latach padnie to wtedy już instalacja zwróci mi się z 10 razy... i albo w tym czasie nie będe miał tego samochodu (planuje tak za rok dwa zmienić, ale życie pokaże) albo będzie mię stać na wydatek na nową instalacje, może wtedy już CNG niewiem.gif

Napisano

> No właśnie mi stanowczo doradzali BRC jako że podobno najlepsze do

> astr a szczególnie do MPI

Mi gazole BRC odradzali, ale pewnie dlatego, że takich po prostu nie mieli w ofercie. Miałem kiedyśI genercje w CC900 i chodziła spoko. Do mojej astry MPI natomiast załozyłem instalację LandiRenzo z komputerem Autronic AL700. Sprawuje się bez zarzutu a po posprzątaniu po gazownikach jeszcze lepiej. Największy kłopot miałem z emulacją, dłuuuugo nie mogłem dopasowac ustawien aby nie miał kangurów na benzynie po odpaleniu i ruszaniu.

Napisano

Mam silnik 1,4 SE. Astra z 95 roku. Instalacja BRC Just Junior. Instalacja ta charakteryzuje się nowoczesnym sposobem emulacji sondy lambda i co bardzo ważne ma wskaźnik (diodowy) składu mieszanki, dlatego też jaka kolwiek regulacja wykonana samodzielnie to 5 minut roboty. Swoją instalację zakładałem u gościa który jest adminem strony oraz forum www.autogas.pl . To on własnie stwierdził że Just Junior firmy BRC to najnowsze dziecko tej firmy i nie ma nic lepszego jeżeli chodzi o szybką kalibrację i regulację. Auto nie straciło na swojej mocy, a wręcz czasami mam wrażenie że jest bardziej zrywne w niższym zakresie obrotów niż to było na benzynie. Ja swoją instalcję zakładałem przy przebiegu 141 tyś km. Pracuje bez zarzutów. Wszelkie regulacje składu wykonuję samodzielnie.

Napisano
  • Autor

No więc ostatecznie będe miał instalacje BRC z kompem BINGO chyba S (albo M ??? w każdym razie ten do wielopunktu) za 1600 PLN, mam nadzieje, że to dobry zestawik ?

Napisano

> No więc ostatecznie będe miał instalacje BRC z kompem BINGO chyba S

> (albo M ??? w każdym razie ten do wielopunktu) za 1600 PLN, mam

> nadzieje, że to dobry zestawik ?

Zestawik dobry, polecany na 'gaz na ulicach' zresztą podobnie jak AL700. Oby tylko dobrze Ci załozyli.

Przy odbiorze pytaj jak bedzie na benzynie i podczas jazdy probnej zwroc na to uwage. Czy nie dławi podczas ruszania z benzyny zwlaszcza na zimnym silniku tuz po odpaleniu. Zapytaj czy ustawiali emulacje sondy. Powodzenia !!!

Acha, przed montazem uzgodnij miejsca montazu wlewu gazu, przelacznika w kabinie i najwazniejsze samego parownika i krokowca pod maską. W naszych silnikach dobre miejsce dla parownika jest przy zbiorniczku spryskiwaczy za kolektorem dolotowym. Jest blisko dolotu więc wąż nie będzie długi i krokowiec sięspokojnie zmiesci.

U mnie niestety jest inaczej ale wtedy nie za bardzo wiedzialem o co chodzi w gazie frown.gif ale tez chodzi teraz OK

Napisano
  • Autor

> Acha, przed montazem uzgodnij miejsca montazu wlewu gazu,

> przelacznika w kabinie i najwazniejsze samego parownika i

> krokowca pod maską. W naszych silnikach dobre miejsce dla

> parownika jest przy zbiorniczku spryskiwaczy za kolektorem

> dolotowym. Jest blisko dolotu więc wąż nie będzie długi i

> krokowiec sięspokojnie zmiesci.

> U mnie niestety jest inaczej ale wtedy nie za bardzo wiedzialem o co

> chodzi w gazie ale tez chodzi teraz OK

Dzięki za wskazówki! 20.GIF

Będe przy montażu więc nie powinno być problemu z dograniem w/w rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.