Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka autoklimy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do znawców, w piątek jadę do ASO na sprawdzenie klimatyzacji i wole sie przygotować, żeby mi bajek o żelaznym wilku nie wciskali.

Czy w ASO podłączając auto pod kompa maja możliwość sprawdzenia działania czujników odpowiedzialnych za działanie/sterowanie automatycznej klimatyzacji ? Auto ma 2 lata /c3 picasso/, przed poprzednimi wakacjami dobijałem klimę do pełna żeby w cieplejszym klimacie działała na max ale po pierwsze siła a zwłaszcza prędkość schładzania jest nieporównywalna do starszej Xsary Picasso, po drugie po postoju na rozgrzanym placu w dniu powrotu z wakacji klima się zawiesiła, powodując nie tylko wzrost temperatury ale też wzrost ciśnienia ;) Auto postało chwile, potem zabawa przyciskiem on/off i sprężarka zrobiła cyk...ufff ;)

Już w Polsce klima dawała rade choć miałem wrażenie że coś ze sterowaniem jest nie tak.

Wakacje coraz bliżej, nie chciałbym powtórki z rozrywki więc trzeba to sprawdzić. Już przez telefon konsultant serwisu cos sciemniał więc stad moje obawy /auto na gwarancji więc motywacji nie mają/. Auto klima bierze pomiary na pewno z wnętrza do tego, temp zewnętrzna i czujnik światła/nasłonecznienia. do tego tez chyba jakiś czujnik na chłodnicy. Można te czujniki sprawdzić w sensie poprawności działania ?

A propos chłodnicy wentylator na moje za często sie odpala w korkach, nawet bez upału.

Ktoś, coś ? 

Napisano

Te czujniki powinno dać się sprawdzić bez problemu a usterka któregoś z nich zapewne wywali błąd. Czym i jak sprawdzić-to już jest zależne od auta i tutaj trzeba by pytać "citroenowców" . Z drugiej strony wątpię by w tak młodym aucie coś się już zepsuło ;]

Co do wentylatorów to przy włączonej klimie to raczej normalne, że pracują nawet i bez upału...

Napisano
  • Autor

Te czujniki powinno dać się sprawdzić bez problemu a usterka któregoś z nich zapewne wywali błąd. Czym i jak sprawdzić-to już jest zależne od auta i tutaj trzeba by pytać "citroenowców" . Z drugiej strony wątpię by w tak młodym aucie coś się już zepsuło ;]

Co do wentylatorów to przy włączonej klimie to raczej normalne, że pracują nawet i bez upału...

To wiem ale zdaje się na drugim biegu ale nie na full. 

Napisano
  • Autor

Odpowiem sam sobie może komuś się przyda. Przestroga jak jedziecie na serwis klimy do różnych firm krzaków bo teraz mam wrażenie tego mnóstwo. Sprawdzajcie czy nabijają tyle ile jest na tabliczce przewidziane.

Jak się okazało miałem ZA DUŻO czynnika w układzie. Przed poprzednimi wakacjami byłem na serwisie klimy w Feuvercie. Przedobrzyli. Robiło się za wysokie ciśnienie stąd w upale nie chciała mi zaskoczyć sprężarka. Pewnie też nie raz podczas jazdy wyłączała się, stąd wrażenie że gorzej chłodził. no i stąd wiatrak na chłodnicy chodził zbyt często. Upuścili mi do prawdłowej wartości, wgrali przy okazji nowy soft i wszystko działa jak należy.