Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest naprawdę z klimą?

Featured Replies

Napisano

Jako że pierwszy raz posiadam klimatyzację (manualna) w samochodzie, mam pytanie do bardziej obeznanych użytkowników. Na klimatyzatorze jest cewka (mocny magnes) który po uruchomieniu urządzenia klimatyzacyjnego podłącza całe urządzenie pod pasek klinowy i uruchamia cały mechanizm. W zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie klimy i okazało się, że cewkę mam uwaloną (wymienili). Wymienili czynnik chłodniczy, klima chłodzi jak marzenie. Ale mam pytania odnośnie głośności klimy. Czy słyszycie ją w środku po uruchomieniu? Na samym początku jak ją włączę to jest taki odgłos jakby przelewanie się czynnika chłodniczego po wężach. Potem lekko słychać pracujący agregat, ale mam wrażenie, że jeżeli jadę na wyższych obrotach z większą prędkością i staję np. na skrzyżowaniu, to klima chodzi trochę głośniej. Czy to normalne? Czy skuteczność chłodzenia jest większa wtedy kiedy jedziemy z większą prędkością?

pozdrawiam

Napisano

Co prawda nie mam klimy, ale dla mnie to jak lodówka. Jak się włączy to czynnik się przelewa bo jest jeszcze w postaci cieczy. Jak sprężarka nabije ciśnienie to chodzi trochę ciężej, pewnie dlatego ją słychać.

Napisano

a ja mam klimę juz w 6 aucie 270751858-jezyk.gif

w srodku nic nie słysze , ani nic co by sie przelewało , alni pracy kompresora , silnik jedynie (przykleka ) po jej załaczeniu i załacza sie wentylator chłodnicy , ale w róznych autach jest róznie , w mercedesie wentrylator był osobny do klimy i startował dopiero jak sie czynnk nagrzał odpowiednio ,

jezeli ci klima chodzi głosno (kompresor ) słychać go , to nie jest dobrze .Pytanie , czynnik ci uzupełnili a oleju wraz z nim dodali ?? czy tylko samego czynnika , jesli tak kompresor za niedługo szlag trafi

opisz jak wygladało napełnianie klimy , jesli przy tym byłeś !

skutecznosc chłodzenia sie nie zmienia w zaleznosci od obrotów samochodu .tak bynajmniej jest u mnie

zeby byc pewnym czy klima chodzi , w warunkach gdy na dworze jest zimno , musze wyjsc z auta i złapac za rurki z klimy czy są zimne , inaczej nie wiem czy chodzi , poza tym ze mi sie lapka swieci oczywiscie , ale to o niczym nie swiadczy

Napisano
  • Autor

> a ja mam klimę juz w 6 aucie

> w srodku nic nie słysze , ani nic co by sie przelewało , alni

> pracy kompresora , silnik jedynie (przykleka ) po jej

> załaczeniu i załacza sie wentylator chłodnicy , ale w

> róznych autach jest róznie , w mercedesie wentrylator był

> osobny do klimy i startował dopiero jak sie czynnk

> nagrzał odpowiednio ,

> jezeli ci klima chodzi głosno (kompresor ) słychać go , to nie

> jest dobrze .Pytanie , czynnik ci uzupełnili a oleju wraz

> z nim dodali ?? czy tylko samego czynnika , jesli tak

> kompresor za niedługo szlag trafi

> opisz jak wygladało napełnianie klimy , jesli przy tym byłeś !

Jeżeli chodzi o nabijanie klimy to na 100% mam pewność, że wszystko zostało wykonane jak należy. Wyciągnęli stary gaz, osuszyli klimę, wytworzyli próżnię w celu sprawdzenia nieszczelności i na konie nabili gazem zamieszanym z olejem. Jakoś tak to wyglądało spineyes.gif

Nie mam zastrzeżeń co do działania klimy. Chłodzi jak należy, może po prostu mam za bardzo wyczulony słuch hmm.gif Z tego co czytałem o klimach na innych forach, to przelewanie się cieczy po przewodach klimy to normalna sprawa. Głośność klimy podobno zależy też od temperatury zewnętrznej, bo od tego zależy ciśnienie wewnątrz układu. PODOBNO mlot.gif

Napisano

no to oki ,.

głosnosc klimy ? czy pracy kompresora

cisnienie , od tego masz chłodnice klimy i wentylator/y , wzrasta cisnienie , wentylator zchładza ciecz /czynnik w chłodnicy co powoduje utrzymanie opytmalnego cisnienia w układzie

to nic nie zmienia ! NIC jak ci chodzi głosno kompresor , to znaczy ze sie konczy

powiem tak ,

omega opel nie słychać nic , czy siedze w srodku czy wyjde pzred auto , co słychac ...to pracujacy wentylator

opel astra II to samo

mondeo ...to samo

ford galaxy ...to samo

vw golf III to samo

mazda ...to samo

eklipsa , troche słychać było kompresor , albo łozysko na na nim , lub elektromagnesie

audi ...to samo

wszedzie brak odsłuchu ze klima pracuje , poza wentylatorami

BMW z 88 roku seri 7 to samo

mercedes ...to samo pub2.gif

Napisano
  • Autor

Aż z wrażenia znazłem do auta i posłuchałem co nieco. Po uruchomieniu silnika i włączeniu klimy słyszę takie małe "CYK" czyli załącza się sprężarka. Po kilku sekundach załącza się wentylator od klimy i zaczyna sobie świrować. Tak powiem szczerze, że od strony silnika nie słychać ani wybitego łożyska, ani żadnego hałasu.

Pytanie

Czy ja jestem tak strasznie przewraźliwiony na usterki po moim poprzednim aucie (Clio I)?????

Odpowiedź.

Od dzisiaj nie myję uszu - za dużo słyszę...

spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifirked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.