Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie Astra G :ogien:

Featured Replies

Napisano

Kochani, dzis przestalo dzialac spomaganie do cholery nie wiem co moze byc juz od jakiegos czasu chodzilo troszke "twardo" ale dzialalo a dzis zona wrocila z pracy i kaput. Dojechala juz bez wspomagania. Co wykonalem: dolalem plynu nawet chyba za duzo passed_out.gif, oraz sprawdzilem bezpiecznik byl OK. Wspomaganie nie daje zupelnie oznak zycia ta "posrana elektryczna pompa" jest cicho. Kogo podkusilo aby robic elektryczne wspomaganie tzn elektryczno-hydrauliczne. Co mozna jeszcze sprawdzic oraz czy to cos jest do naprawy czy jak wiekszosc w nowszysch samochodach do wymainy kurrr.....

Napisano

> Kochani, dzis przestalo dzialac spomaganie do cholery nie wiem co

> moze byc juz od jakiegos czasu chodzilo troszke "twardo" ale

> dzialalo a dzis zona wrocila z pracy i kaput. Dojechala juz bez

> wspomagania. Co wykonalem: dolalem plynu nawet chyba za duzo ,

> oraz sprawdzilem bezpiecznik byl OK. Wspomaganie nie daje

> zupelnie oznak zycia ta "posrana elektryczna pompa" jest cicho.

> Kogo podkusilo aby robic elektryczne wspomaganie tzn

> elektryczno-hydrauliczne. Co mozna jeszcze sprawdzic oraz czy to

> cos jest do naprawy czy jak wiekszosc w nowszysch samochodach do

> wymainy kurrr.....

Witam.

Jak pojedziesz do ASO to oczywiście do wymiany za jakiąś symboliczną czterocyfrową kwotą. Nie ma G i w niej nie grzeałem tak dokładnie, ale podejrzewam że da się to naprawić. Jeżeli nie daje znaku życia to wielce prawdopodobne że poszły uzwojenia lub jakiś komutator. Znajdź dobrego mechanika niech się pobawi. Jak nic to nie da to tylko jakiś szrot bo nowa ze względu na cenę to pewnie nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jak pojedziesz do ASO to oczywiście do wymiany za jakiąś symboliczną

> czterocyfrową kwotą. Nie ma G i w niej nie grzeałem tak

> dokładnie, ale podejrzewam że da się to naprawić. Jeżeli nie

> daje znaku życia to wielce prawdopodobne że poszły uzwojenia lub

> jakiś komutator. Znajdź dobrego mechanika niech się pobawi. Jak

> nic to nie da to tylko jakiś szrot bo nowa ze względu na cenę to

> pewnie nie wchodzi w grę.

> Pozdrawiam

dziekuje za pomoc, no tak na tych w ASO zawsze mozna liczyc jak nasz kochany rzad do nas do ostatniego grosza wytzepia skurw.....

No tak dobry mechanik tu by sie przydal elektryk plus mechanik hihih i moze hydraulik. Kurcze pisze takie glupoty a tu wcale nie do smiechu. Znalazlem jedna taka pompe na allegro chce za nia 800 PLN to jak w aso beda chcieli za nowa 1111 to juz wole nowa. Kurcze do dupy te pompy samochod dopiero przejechal 124 tys i juz dupy dala powoli mam dosyc OPLA passed_out.gif

Napisano

Cześc

po pierwsze-sprawdzić ładowanie, jeśli jest za duże, to zaczyna wariować-wiem bo miałem taki problem w styczniu tego roku-bylo 17V i wyłączalo pompę.

Jeżeli ładowanie jest za niskie, przekaźnik,czy inny sterownik może ją wyłączyć.

Jeżeli ładowanie OK, to prawdopodobnie pompa. Na allegro widziałem od 350 zł do mniej wiecej 550-za 800 to tak jak napisałeś, prawie nówkę można kupić.

pompa jest nienaprawialna niestety:-(

Napisano
  • Autor

> Cześc

> po pierwsze-sprawdzić ładowanie, jeśli jest za duże, to zaczyna

> wariować-wiem bo miałem taki problem w styczniu tego roku-bylo

> 17V i wyłączalo pompę.

> Jeżeli ładowanie jest za niskie, przekaźnik,czy inny sterownik może

> ją wyłączyć.

> Jeżeli ładowanie OK, to prawdopodobnie pompa. Na allegro widziałem od

> 350 zł do mniej wiecej 550-za 800 to tak jak napisałeś, prawie

> nówkę można kupić.

> pompa jest nienaprawialna niestety:-(

Dziekuje za podpowiedz sprawdze jutro ladowanie, czy wystarczy na klemach??

Dzis spedzilem pol dnia jezdzac po mechanikach i szrotach i powiem szczrze mam dosyc, samochodzik ma u mnie jak pod pierzyna nikt go nie gania delikatnie olejek pierwsza klasa dolki sa omijane a on mi tu takie swinstwo!!! Dziwi mnie tez to ze na forum malo jest awarii tego ukladu a dzis jak szukalem to kazdy mechanior Panie to sie ciagle psuje to dziadostwo!!! Poprostu zdebialem, powoli zaczynam nie lubic mojej kochanej Asterki passed_out.gif

Napisano

> Dziekuje za podpowiedz sprawdze jutro ladowanie, czy wystarczy na

> klemach??

> Dzis spedzilem pol dnia jezdzac po mechanikach i szrotach i powiem

> szczrze mam dosyc, samochodzik ma u mnie jak pod pierzyna nikt

> go nie gania delikatnie olejek pierwsza klasa dolki sa omijane a

> on mi tu takie swinstwo!!! Dziwi mnie tez to ze na forum malo

> jest awarii tego ukladu a dzis jak szukalem to kazdy mechanior

> Panie to sie ciagle psuje to dziadostwo!!! Poprostu zdebialem,

> powoli zaczynam nie lubic mojej kochanej Asterki

Tak,sprawdzasz na klemach

normalnie aku powinien mieć ok 12,3-12-6 V

przy uruchomionym silniku-ładowanie powinno oscylować ok 14V

Ja tez już szukałem pompy i rozpaczałem,że tyle kasy w plecy :-) w sumie skończyło się na 170 zł

co najśmieszniejsze, jeden elektryk powiedział,że do wymiany pompa i komputer,i że razem będzie to ok 3 tys zł

Napisano
  • Autor

> Tak,sprawdzasz na klemach

> normalnie aku powinien mieć ok 12,3-12-6 V

> przy uruchomionym silniku-ładowanie powinno oscylować ok 14V

> Ja tez już szukałem pompy i rozpaczałem,że tyle kasy w plecy :-) w

> sumie skończyło się na 170 zł

> co najśmieszniejsze, jeden elektryk powiedział,że do wymiany pompa i

> komputer,i że razem będzie to ok 3 tys zł

Dziekuje sprawdze jutro. Dzis jeden tez mi powiedzial ze w ASO sprzedaja pompe razem z maglownica za 5 tys on mi to zrobi za 3 tys bo trzeba na bank tez zrobic maglownice.

Jakie miales obajwy jak pompa siadala czy nagle czy najpierw ciezko a potem kaput bo tak bylo u mnie rano troszke ciezko potem stalo pod robota i po odpalenieu nie dziala.

Napisano

U mnie pompa nie siadła.

W trakcie jazdy nagle wspomaganie zanikało,po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu znów działało przez jakiś czas. Myślałem, że do wymiany pompa, pojechałem do elektryka, ten niby coś posprawdzał,zdiagnozował że usterka pompy i komputera.Dojechałem do domu, po 30 minutach jechałem na zakupy i zaczeła się szopka,zaczeło się wyłączać radio i migały światła, licznik poszedł na 200 km/h, obrotomierz również się zamknął, na liczniku choinka,wszystko miga.Wyjąłem bezpiecznik od pompy, bo myslałem,że robi zwarcie. Wróciłem do domu-dalej było to samo-choinka i inne komedie. Następnego dnia z sameo rana pojechałem do bosh serwisu żeby podłączyli pod kompa.Tam okazało sie,że na wszystkich czujnikach jest błąd- zbyt wysokie napiecie.Gościu sprawdził ładowanie-pokazało prawie 17V.

Diagnoza-regulator napiecia.Koszt naprawy 170 zł,razem z podłączeniem pod kompa-60 zł.

U mnie napięcie było za wysokie, u Ciebie może być za niskie,skoro nie masz objawów takich jak u mnie.

a czemu maglownica do roboty? stuka już?

Napisano

To może skontaktuj się z Wojdyną z Auto-Eksperta.

On Ci powie czy pompa jest napewno kaput a ponieważ naprawia Ople to może Ci wynajdzie jakąś .

Myślę że warto się z nim skonsultować zanim wywalisz jakieś chorendalne sumy w ASO

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano
  • Autor

> To może skontaktuj się z Wojdyną z Auto-Eksperta.

> On Ci powie czy pompa jest napewno kaput a ponieważ naprawia Ople to

> może Ci wynajdzie jakąś .

> Myślę że warto się z nim skonsultować zanim wywalisz jakieś

> chorendalne sumy w ASO

> Pozdrawiam

> Tomek vel Dobson

Poprosze o namiary na ta firme Auto Expert i P. Wojdylo jutro zadzwonie moze cos doradzi. U mnie nie ma zadnych szopek z pradem wiec chyba nic z tego a juz mialem nadzieje ze to duperela passed_out.gif. Bardzo wszystkim dziekuje i czekam jeszcze na rade co mozna i gdzie sprawdzic. Jezeli chodzi o maglownice to ten magik co chce za 3tys naprawiac powiedzial ze plyn uciekl w te gumy na maglownicy i dlatego nie widzialem plamy pod samochodem. Dam zanaj jak sprawy sie beda mialy i co dalej. Wszystkim zycze milej i spokojnej niedzieli wink.gif

Napisano

A sprawdziłeś to ładowanie?

może być za niskie

na elektrodzie.pl ktoś też opisywał taki problem i napięcie na aku było zbyt niskie inie miał takiej szopki z elektryką jak byla u mnie.

nadal będe się upierał,że sprawdzać nalezy pierw rzeczy najprostrze,a na koniec bardziej skomplikowane i droższe.

w wielu przypadkach się to sprawdza, bo winny jest jakis przekaźnik czu przerwany kabelek.

w poprzednim aucie miałem problemy z elektryką, chcieli mi wymieniać pół samochodu,a okazalo się że wystarczylo wymienić przewód od aku do masy za całe 10 zł i kłopoty zniknęły

Napisano
  • Autor

> A sprawdziłeś to ładowanie?

> może być za niskie

> na elektrodzie.pl ktoś też opisywał taki problem i napięcie na aku

> było zbyt niskie inie miał takiej szopki z elektryką jak byla u

> mnie.

> nadal będe się upierał,że sprawdzać nalezy pierw rzeczy najprostrze,a

> na koniec bardziej skomplikowane i droższe.

> w wielu przypadkach się to sprawdza, bo winny jest jakis przekaźnik

> czu przerwany kabelek.

> w poprzednim aucie miałem problemy z elektryką, chcieli mi wymieniać

> pół samochodu,a okazalo się że wystarczylo wymienić przewód od

> aku do masy za całe 10 zł i kłopoty zniknęły

Grzesiek jestem tego samego zdania chodz czasem gore biora emocje i brak cierpliwosci. Sprawdzilem ladowanie i jest jak by to poweidziec wzorowe 14,5V passed_out.gif oj i masz babo placek czekam jeszcze na tel. do tej firmy w warszawie co jest zaprzyjazniona z nasszym kacikiem. Jesli sie okaze ze jednak to pompa to powiem ze bede zawiedziony ze po takim przebiegu padla. Mam mozliwosc jezdzic Seatem Toledo z przebiegiem 280 tys i tam pompa jest sucha i daje czadu ze az milo i na 100% nie byla robona bo od nowosci ten seat jest z nami wink.gif

Napisano
  • Autor

> Poprosze o namiary na ta firme Auto Expert i P. Wojdylo jutro

> zadzwonie moze cos doradzi. U mnie nie ma zadnych szopek z

> pradem wiec chyba nic z tego a juz mialem nadzieje ze to

> duperela . Bardzo wszystkim dziekuje i czekam jeszcze na rade co

> mozna i gdzie sprawdzic. Jezeli chodzi o maglownice to ten magik

> co chce za 3tys naprawiac powiedzial ze plyn uciekl w te gumy na

> maglownicy i dlatego nie widzialem plamy pod samochodem. Dam

> zanaj jak sprawy sie beda mialy i co dalej. Wszystkim zycze

> milej i spokojnej niedzieli

Zakonczyla sie moja walka z wspomaganiem w mojej do tej pory kochanej asterce a teraz to ona jest mocno lubiana i musi zapracowac na to zeby byla kochana wink.gif. Stalo sie jest druga pompa niestety uzywana nowej nigdy nie wstawie bo to znaczy mniej w kieszeni 3 tys. Jestem wsciekly troszke bo calosc mnie wyniosla 1 tys a moglem sprobowac sil i sam wymienic moze bym zaoszczedzil kilka stowek a moglo by byc tez tak ze cos bym jeszcze zepsol. Trudno kazdy jest wsciekly jak nagle musi wydac kase na cos co nigdy nie sprawialo problemu. Wiecie ciekawym zjawiskiem jest to ze nagle czlowiek dowiaduje sie ze np. pompa do wspomagania w Oplach to bardzo wadliwy element ja jeszcze tydzien temu bym kategorycznie temu zaprzeczyl bo nawet na forum malo jest o wspomaganiu. No nic pozdrawiam wszystkich i serdecznie dziekuje szczegolnie Grzeskowi z Bialegostoku i innym

Napisano

> Zakonczyla sie moja walka z wspomaganiem w mojej do tej pory kochanej

> asterce a teraz to ona jest mocno lubiana i musi zapracowac na

> to zeby byla kochana . Stalo sie jest druga pompa niestety

> uzywana nowej nigdy nie wstawie bo to znaczy mniej w kieszeni 3

> tys. Jestem wsciekly troszke bo calosc mnie wyniosla 1 tys a

> moglem sprobowac sil i sam wymienic moze bym zaoszczedzil kilka

> stowek a moglo by byc tez tak ze cos bym jeszcze zepsol. Trudno

> kazdy jest wsciekly jak nagle musi wydac kase na cos co nigdy

> nie sprawialo problemu. Wiecie ciekawym zjawiskiem jest to ze

> nagle czlowiek dowiaduje sie ze np. pompa do wspomagania w

> Oplach to bardzo wadliwy element ja jeszcze tydzien temu bym

> kategorycznie temu zaprzeczyl bo nawet na forum malo jest o

> wspomaganiu. No nic pozdrawiam wszystkich i serdecznie dziekuje

> szczegolnie Grzeskowi z Bialegostoku i innym

hmm, kurza twarz szkoda,że musiałeś wymieniać pompę, ja miałem więcej szczęścia.

zdarza sie

mi przed samymi świętami padł DIS-cewka znaczy się-300 zł, niby niedużo jak za nówkę oryginał,ale zabolało,zwłaszcza,że już prawie całą kasę miałem przehulaną.

podsumowujac,opel dał ciała z tym wspomaganiem i to na całej linii, bladź droższa i bardziej awaryjna od zwykłego na pasek klinowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.