Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 12V i smarowanie wałka....

Featured Replies

Napisano

Niedawno (pod koniec marca) zakupiłem Marylę z silnikiem 1.4 12V. Oczytawszy się o problemach ze smarowaniem wałka i o skutkach wlania zbyt dobrego oleju postąpiłem zupełnie odwrotnie, niż radziliście mi (wybaczcie). Wlałem lepszy olej niż poprzednio i po pierwszych 500 km odgłosy z okolic pierwszej krzywki wałka rozrządu przyprawiały mnie o piekące bóle w klatce piersiowej - myślałem sobie: "no! zachciało ci się dobrego oleju, to masz... Do czasu, kiedy moja Marylka pojechała w trasę... 1500 km - tak za jednym zamachem. Co się okazało - wałek rozrządu całkowicie ucichł!!! Mój wniosek - długotrwałe wysokie ciśnienie oleju i znakomite właściwości myjące Elfa spowodowały całkowite wymycie syfu z magistrali olejowej... Co o tym sądzicie?

Napisano

Nie ciesz się za szybko... ale życze Ci jak najlepiej, może i olej pomógł? okaże się w praktyce smile.gif pozdro

Napisano

> Niedawno (pod koniec marca) zakupiłem Marylę z silnikiem 1.4 12V.

> Oczytawszy się o problemach ze smarowaniem wałka i o skutkach

> wlania zbyt dobrego oleju postąpiłem zupełnie odwrotnie, niż

> radziliście mi (wybaczcie). Wlałem lepszy olej niż poprzednio i

> po pierwszych 500 km odgłosy z okolic pierwszej krzywki wałka

> rozrządu przyprawiały mnie o piekące bóle w klatce piersiowej -

> myślałem sobie: "no! zachciało ci się dobrego oleju, to masz...

> Do czasu, kiedy moja Marylka pojechała w trasę... 1500 km - tak

> za jednym zamachem. Co się okazało - wałek rozrządu całkowicie

> ucichł!!! Mój wniosek - długotrwałe wysokie ciśnienie oleju i

> znakomite właściwości myjące Elfa spowodowały całkowite wymycie

> syfu z magistrali olejowej... Co o tym sądzicie?

Jeśli poprzednio miałeś mineralny a wlałeś np. pół-syntetyka to pewnie lepszy olej dostał się do popychaczy i dzięki temu ciszej pracują.

A jaki właściwie olej i na jaki wymiłeś?

Napisano

> Niedawno (pod koniec marca) zakupiłem Marylę z silnikiem 1.4 12V.

Unikat, jak sie jezdzi tak duzym autem z takim silnikiem?

> Oczytawszy się o problemach ze smarowaniem wałka i o skutkach

Pierwszy co czyta a potem pyta smile.gif

Napisz jeszcze na jaki z jakiego oleju przeszedłeś żebyśmy coś mogli powiedzieć grinser006.gif

Napisano

Mój wniosek - długotrwałe wysokie ciśnienie oleju i

> znakomite właściwości myjące Elfa spowodowały całkowite wymycie

> syfu z magistrali olejowej... Co o tym sądzicie?

Tylko musisz pamiętać, że ten syf sam z silnika nie wyparuje, a znaczna jego część jest zatrzymywana przez filtr oleju, więc radze Tobie profilaktycznie go wymienić po 2-3 tyś. km (kupuj tylko orginalne filtry oleju fiata są prawie w tej samej cenie co zamienniki, a jakość o wiele lepsza). I pamiętaj o wymianie oleju co 10 tyś.km, a powinno być wszystko dobrze z wałkiem. Jeśli wymieniłeś na jakościowo lepszy olej to pierwsza wymiana oleju też powinna być dokonana w miare wcześniej, więc wymień przy ok. 8 tyś.km razem z filtrem oleju i raczej stosuj olej tej samej marki, za bardzo nie eksperymentuj. ELF jest bardzo dobrej klasy olejem (wg. mnie parametrami lepszy od Castrola) więc spokojnie możesz go używać.

Szerokiej drogi waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Marylka z tym silnikiem... no cóż...nie jest to auto wyścigowe, ale ja tez od jakiegoś czasu mam lżejsze buty. Poprzednio zalany był olej Selenia 10W40 - zalecany przez producenta. Teraz wlałem Elf Competition 10W40 półsyntetyk.

----------------------------------

Marea 1.4 12V LPG

Napisano

> Marylka z tym silnikiem... no cóż...nie jest to auto wyścigowe, ale

> ja tez od jakiegoś czasu mam lżejsze buty. Poprzednio zalany był

> olej Selenia 10W40 - zalecany przez producenta. Teraz wlałem Elf

> Competition 10W40 półsyntetyk.

Wlałeś lepszy ale tej samej klasy więc nie powinieneś mieć problemów. Nawet jak Ci bepiej będzie myło silniczek to raczej nie tak żeby Ci magistralę pozatykało.

Napisano

> Wlałeś lepszy ale tej samej klasy więc nie powinieneś mieć problemów.

> Nawet jak Ci bepiej będzie myło silniczek to raczej nie tak żeby

> Ci magistralę pozatykało.

A tak w ogóle to dlaczego jest taka teoria, że to magistrala się pierwsza zatyka? U mnie nie była pozatykana, a wałek nadawał się na śmieci.

Były natomiast pozatykane kanały dolotowe do magistrali i kanały dolotowe do popychaczy (plus odpowietrzanie silnika).

Podobno kanały dolotowe do magistrali są wyjątkowo małej średnicy w silniku 1,4 - łatwo je zapchać, tu wiele nie potrzeba do nieszczęścia.

Pozostaje zatem kwestia ile jest syfu w silniku i czy olej go zabierze i osadzi w filtrze, czy w innych mniej szczęśliwych miejscach hehe.gif

"Klasa" oleju nie jest czynnikiem decydującym o własnościach myjących, decydująca jest tu liczba TBN. Poszukajcie na śmietniku i w archiwach, można się dużo o olejach dowiedzieć palacz.gif

U mnie przyczyną nieszczęscia był fakt, że poprzedni właściciel zaniedbał olej, osadził sie nagar a jak wymieniłem olej, to zaczęło sie płukanie brudu i pozatykało kanały angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.