Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukające wtryski

Featured Replies

Napisano

Zbliża się czas wymiany, już mają trochę czasu: 5-6 lat. Patrząc od przodu 1-2-3-4 to pierwsze 3 cykają, a 4 to stuka, nawet czuć jak stuka jak się przyłoży rękę. Zdemontowałem tulejki, wyciągnąłem tłoczki pomoczyłem wszystko w benzynie ekstr. przeczyściłem, na koniec dałem do nitro w celu odtłuszczenia i lepszego odparowania. Tłoczki były pierwotnie czarne, a teraz miejscami mają widoczne ślady wytarcia na "na chrom"

Po tym czyszczeniu silnik lepiej pracuje na jałowym (nie telepie tak), ale jest wyraźnie słyszalne i wyczuwalne stukanie na 4 wtrysku.

Byłem u gazownika to stwierdził, ze jak będzie trzeba wymieniać to całe wtryski włącznie z listwą bo już nie robią takich jakie mam (instalacja ma już 10 lat). Koszt nie jest jakiś duży (od 150 zł do 200). Chodzi mi o to czy muszę jak najszybciej wymieniać czy mogę to zrobić np we wrześniu? Teraz czekają mnie wyjazdy wakacyjne i nie ma kiedy bawić się w odstawianie na warsztat.

Napisano

Im później wtryski tym szybciej UPG + zawory i/lub tłok ( wypali dziurę).

Ty masz valteki, nie?

Edytowane przez technix

Napisano
  • Autor

Im później wtryski tym szybciej UPG + zawory i/lub tłok ( wypali dziurę).

Ty masz valteki, nie?

Nie wiem, niebieskie ;] Instalacja Elpigaz Stella

Napisano

?

Foto daj

Valteków z niebieskimi czapkami nie widziałeś?

Napisano
  • Autor

Foto daj

Kurcze, sorry, zapomniałem zrobić foto, wczoraj byłem za granicą cały dzień, a dzisiaj tez zabiegany. Tak jak kolega pisze, bardzo podobne do tych valteków. Na obrazku wyglądają identycznie tylko, że niebieskie

mini3_1323_2.jpg

Ale temat robi się nieaktualny, bo jutro zostawiam auto u gazownika i wymieniam wtryski włącznie z listwą. Pewnie da coś nowego, tzn nową technologię, bo takich Valteków to już podobno się nie stosuje

Edytowane przez Twister74

Napisano

?

Valteków z niebieskimi czapkami nie widziałeś?

nie, zawsze tylko żółte lub czerwone

Napisano
  • Autor

No i założył czerwone Valteki. Nie wiem czy dobrze czy źle, zdarł 260zł, nie wiem czy drogo czy tanio, przy okazji wymienił filtry, pojeździł sobie z podłączonym kompem i wyregulował. Silnik na gazie pracuje tak dobrze jak na benzynie  :skromny:

Napisano
  • Autor

No no, tylko jak długo ...

A tego nie wiem, liczę, że nie za krótko ;]