Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z likwidacją szkody OC AXA

Featured Replies

Napisano

Sprawa dotyczy wypłaty odszkodowania z polisy OC sprawcy. Zdarzenie miało miejsce podczas pojeżdzawki offroadowej, jednak kolizja była na asfalcie. Jechaliśmy na dwa auta. Sprawdza przejechał zakręt, zatrzymał się i energicznie cofnął. Wjechał mi w auto. Orurowanie uszkodziło maskę, pękła chłodnica wody, klimy, uszkodzone wisko, pas przedni.

Na miejscu zostało spisane oświadczenie, sprawca przyznał się do winy. Ja skorzystałem z assistance AXA Direct, moje auto zostało zabrane przez auto lawetę ponieważ nie nadawało się do dalszej jazdy. W pierwszym możliwym terminie zgłosiłem szkodę. Otrzymałem informację o szkodzie całkowitej.

W ciągu 30 dni szkoda nie została zlikwidowana, absolutnie nic się nie działo. Otrzymałem pismo w którym zostałem poinformowany, że AXA Direct nie jest w stanie zakończyć sprawy. Nie zostały jednak podane żadne dokładne powody. Dopiero po 2,5 miesiąca od zgłoszenia spotkałem się z rzeczoznawcą AXA, który chciał wyjaśnić podane przez nas okoliczności kolizji. Dopiero wtedy oglądał samochód sprawcy, który zdążył już naprawić uszkodzenia.

Po upływie 90 dni skontaktowałem się z infolinią AXA Direct prosząc o wyjaśnienie, dlaczego moja sprawa nadal nie jest załatwiona. Konsultant poinformował mnie, iż rzekomo została do mnie wysłana pocztą informacja o odmowie. Do chwili obecnej taki list do mnie nie dotarł. AXA Direct nie ma również dowodu nadania.

Dopiero po 3 odwołaniu dowiedziałem się o przyczynach odmowy. Rzeczoznawca zaopiniował odrzucenie roszczeń, wg niego to ja nie wyhamowałem. Jednocześnie nie wyklucza, że doszło do zdarzenia w podanych przez nas okolicznościach. 

Proszę o jakieś sugestie. Odwołań napisałem już kilka, na wszystkie w odpowiedzi otrzymuję podobną formułkę że nie wniosłem nic do sprawy i podtrzymują decyzję. Zgłosiłem sprawę do KNF o uchybieniach związanych z nieterminowością. Poprosiłem o pomoc Rzecznika Finansowego, na razie bez odpowiedzi.

Poprosiłem Sprawcę, aby ze swojej strony wysłał prośbę o wyjaśnienie, dlaczego nie zostało wypłacone odszkodowanie. Zaskakujące jest to że jemu odebrano zniżki. Wydaje mi się również, że łatwiej mi będzie Sprawcę podać do sądu niż AXA. 

Szkoda wyceniona na ok 4 tys. Rzeczoznawca PZMot za opinię kolizyjo-wypadkową życzy sobie 2,5-5 tys. 

Nie mam pomysłu na dalsze działania, wszelkie pomysły są mile widziane.

Edytowane przez Tomash79

Napisano

miałem to samo , u mnie sprawdza rzekomo zemdlał i nic nie pamiętał , dopiero jak się dowiedział że sprawa trafiła do sądu , a ja byłem oskarżycielem posiłkowym to przyznał się do winy , oczywiście sprawę wygrałem w sądzie , tyle co ja się napisałem pism do Ergo Hestii do KNF itp. to jakbym Ci pokazał ( nie do uwierzenia ) i tak czekałem na pieniądze prawie rok , oczywiście wyciągnąłem od nich co do grosza  , nawet musiałem sie upominać o odsetki za cały okres , bo do 30 dni nie dostałem ani grosza , także myślę że sprawa do sądu załatwi wszystko , jeszcze dobrze by było gdyby na tym oświadczeniu było napisane co i jak to się stało , jak sprawca jest człowiekiem to zróbcie tak i tyle , masz jakiś świadków tego zdarzenia ?

pozdrawiam i życze powodzenia takich mamy ubezpieczycieli jak płacić to wszystko fajnie , jak oni mają wypłacić to wymyślają :(

Napisano

Miałbyś kamerkę - byłoby prosto. Nie miałeś - walisz do sądu. A Ty, widzę, tracisz czas na przepychanki...

Napisano
  • Autor

Miałbyś kamerkę - byłoby prosto. Nie miałeś - walisz do sądu. A Ty, widzę, tracisz czas na przepychanki...

Odpowiedz jest prosta. Boję się ewentualnej przegranej, na ten moment nie mam takiej kasy. Z racji pracy spotkałem się z zaskakującymi wyrokami. 

Tutaj niby wszystko jest oczywiste. Sprawca się przyznaje, wersje są zgodne. A jednak Rzeczoznawca orzeka, że mogło być inaczej. Jaki wyrok wyda Sąd? Licząc na okrągło, jak się nie uda ponad dychę w plecy.

Napisano

Jak sprawca się przyznał i macie to spisane to niech się rzeczoznawca wypcha delikatnie mówiąc , do sądu z nimi i tyle 

pozdrawiam