Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doradźcie jakies alusy

Featured Replies

Napisano

Hello and welcome. Tak se dzis pomyslalem ze pora by zmienic zimówki na letnie bo zimówki piszczą przy hamowaniu, ruszaniu, na zakretach bo chyba im za cieplo. Problem jest taki ze w garażu mam opony letnie a nie mam felg do nich. Szukam nieużywanych 13" które podejdą do SC bez dystansu, śrub pływających- ot tak po prostu plug and play. Od tygodnia latam po miescie jak kot z pęcherzem i szukam jakiegoś felunku i nic, na allegro tez nic. Jak ktoś z was coś wie to niech się pochwali.

Aha - Enzo Cup odpada - opatrzone i nie wyglądają sick.gif

Napisano

Miałem taki sam problem też chciałem coś" plug and play" ( nie mam dobrego zdania na temat dystansów, pzreróbek itd..) .

Miały to być fele od SC Abart ale ciężko je dostać w dobrym stanie (czytaj . proste).

Jeżeli chcesz nówki 13 do dużego wyboru nie ma a nawet żadnego ( to co na niecie w rzeczywistości okazuje się że brak może z 2 modele).

Skończyło się że kupiłem 14 dezent F takie właśnie plug and play typowe do seja i ładne biglaugh.gif zrób tak samo

P.S mam jedną taką do spylenia jak co smile.gif

Napisano

> Miałem taki sam problem też chciałem coś" plug and play" ( nie mam

> dobrego zdania na temat dystansów, pzreróbek itd..) .

> Miały to być fele od SC Abart ale ciężko je dostać w dobrym stanie

> (czytaj . proste).

> Jeżeli chcesz nówki 13 do dużego wyboru nie ma a nawet żadnego ( to

> co na niecie w rzeczywistości okazuje się że brak może z 2

> modele).

> Skończyło się że kupiłem 14 dezent F takie właśnie plug and play

> typowe do seja i ładne zrób tak samo

> P.S mam jedną taką do spylenia jak co

ładne te dezent-y

Napisano

> tia

Ładne to dopiero będą jak zapodam odpowiednią glebę (może nie taką jak Twoja). Jutro pożyczam dala przymiarki od zaprzyjaźnionego rajdowca eibachy i sprawdze jak będzie siedzieć, a jak za wysoko to idziemy na caloś biglaugh.gif a raczej w dół...... tylko dalej nie wiem jaki max do 14'' niewiem.gif

Napisano

ile trzeba wyrzygac za takie fele?? i jakie oponki na nie wejda??

Napisano

i jakie oponki na nie wejda??

Według homolagacji na te fele przewidziane są opony 175/50/14 ( tak sprzedawca informował) ale że trudno je dostać ( tylko goodyeary i pirelki P6000) to możesz dać 185/50/14 i nawet przy tych oponach wszystko OK (nawet o plastikowe nadkola z tyłu nie obciera co wiem że przy niektórych 13''-tkach obcierało) boje_sie.gif

Napisano

> ile trzeba wyrzygac za takie fele?? i jakie oponki na nie wejda??

i jakie oponki na nie wejda??

Według homolagacji na te fele przewidziane są opony 175/50/14 ( tak sprzedawca informował) ale że trudno je dostać ( tylko goodyeary i pirelki P6000) to możesz dać 185/50/14 i nawet przy tych oponach wszystko OK (nawet o plastikowe nadkola z tyłu nie obciera co wiem że przy niektórych 13''-tkach obcierało) boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

Khurcze faaajnie wyglądają te Dezenty. TYlko szkoda ze nie wystepuja w 13"... albo szkoda ze nie znam nikogo kto by sie zamienił oponami - 155/65/13 na 175 albo 185/50/13 grinser006.gif Khurcze bo te moje sie chyba tak nie rozciagną zeby weszły wink.gif

Napisano

mam ten sam ból. Najpierw nastawilem sie na sportingowe alusy, ale ich cena jest kosmiczna, w podobnej mozna cos oryginalniejszego wynaleźć. Niestety, w wiekszosci przypadkow rozstaw srub 4x100 mnie odstrasza - nie jestem jakos przekonany do tych plywających. Niewielki dystans jeszcze zniose, ale i tak kiepski wybór ;-/ 14tki...niby ok, ale przy wiekszej srednicy kola wolniej fura bedzie sie wkrecała, a nie chce tracic na przyspieszeniu. I tak mam skrzynke eSkową zlosnik.gif Po zalozeniu 14tek 2.5krpm mialbym przy 140km/h na Vbiegu zlosnik.gif zastanawiam sie nad przejazdem na slomczyn w najblizsza niedziele i tam moze cos wpadnie w oko...

J

Napisano

> Hello and welcome. Tak se dzis pomyslalem ze pora by zmienic zimówki

> na letnie bo zimówki piszczą przy hamowaniu, ruszaniu, na

> zakretach bo chyba im za cieplo. Problem jest taki ze w garażu

> mam opony letnie a nie mam felg do nich. Szukam nieużywanych 13"

> które podejdą do SC bez dystansu, śrub pływających- ot tak po

> prostu plug and play. Od tygodnia latam po miescie jak kot z

> pęcherzem i szukam jakiegoś felunku i nic, na allegro tez nic.

> Jak ktoś z was coś wie to niech się pochwali.

> Aha - Enzo Cup odpada - opatrzone i nie wyglądają

szukaj ładnych alu 14z SC sportinga... można dostać tylko za sporą kase

Napisano

> szukaj ładnych alu 14z SC sportinga... można dostać tylko za sporą

> kase

czyli abarthowskie...

J

Napisano

Ja mam Abarth-owskie i jestem bardzo zadowolony i bardzo mi się podobają ... jest tylko jeden problem ... najlepiej jeździć po równym terenie zlosnik.gif Im większa felga i mniejszy profil opony tym komfort jazdy mniejszy oraz większa podatność na cięcie krawędzi oslabiony.gif

post-42928-14352470013767_thumb.jpg

Napisano

> mam ten sam ból. Najpierw nastawilem sie na sportingowe alusy, ale

> ich cena jest kosmiczna, w podobnej mozna cos oryginalniejszego

> wynaleźć. Niestety, w wiekszosci przypadkow rozstaw srub 4x100

> mnie odstrasza - nie jestem jakos przekonany do tych

> plywających. Niewielki dystans jeszcze zniose, ale i tak kiepski

> wybór ;-/ 14tki...niby ok, ale przy wiekszej srednicy kola

> wolniej fura bedzie sie wkrecała, a nie chce tracic na

> przyspieszeniu. I tak mam skrzynke eSkową Po zalozeniu 14tek

> 2.5krpm mialbym przy 140km/h na Vbiegu zastanawiam sie nad

> przejazdem na slomczyn w najblizsza niedziele i tam moze cos

> wpadnie w oko...

> J

Z tym zmuleniem przy 14-tkach to nie przesadzaj ja po założeniu nic nie odczułem ( może minimalnie grinser006.gif) pamiętaj że są inne zalety wygląd, auto zachowuje się stabilniej . Jedynie prędkość maksymalna się pogorszyła z 155 km/h do 145 km/h ale tak na dobrą sprawę zastanów sie gdzie będziesz pędził te 155 km/h ........ no chyba że za kolegą Robertinio jadąc z Borek

Pozdrawiam kierownika spineyes.gif

Napisano

> Ja mam Abarth-owskie i jestem bardzo zadowolony i bardzo mi się

> podobają ... jest tylko jeden problem ... najlepiej jeździć po

> równym terenie Im większa felga i mniejszy profil opony tym

> komfort jazdy mniejszy oraz większa podatność na cięcie krawędzi

czy do abarthow potrzebne sa dystanse ?

i jakie fiat przewidywal na nie laczki ?

dobra, to mam - 175/50/14 ok.gif

J

Napisano

podobno tak ... ja mam założone po 10 mm na stronę zlosnik.gif

opony 175/50/14 + 10 mm dystanse = 185 mm na stronę cool.gif trzyma się drogi jak przyklejone zeby.GIF

Napisano
  • Autor

to jak bedziesz na słomczynie w niedziele to daj znac czy tam idzie coś ciekawego znaleźć. Będę dźwięczny smile.gif

Napisano

> Szukam nieużywanych 13" które podejdą do SC bez dystansu, śrub pływających- ot tak po prostu plug and play.

Proponuje przejrzec oferte Alessio. Jest kilka ladnych felg (moim zdaniem) w rozmiarze 13" i ET dobrze pasujacym do SC. Modele np. MonteCarlo, Sanremo czy Giro sa moim zdaniem bardzo fajne:)

Napisano

> Proponuje przejrzec oferte Alessio. Jest kilka ladnych felg (moim

> zdaniem) w rozmiarze 13" i ET dobrze pasujacym do SC. Modele np.

> MonteCarlo, Sanremo czy Giro sa moim zdaniem bardzo fajne:)

Kolega nie czytał mojej wypowiedzi wyżej. Tych felg nie kupi sam na początku chciałem montecarlo ale odpuściłem jak niegdzie nie mogłem ich znaleźść (to co oferują w sklepach internetowych nie pokrywa się z dostępnością sciana.gif)

Napisano

> początku chciałem montecarlo ale odpuściłem jak niegdzie nie

> mogłem ich znaleźść (to co oferują w sklepach internetowych nie

> pokrywa się z dostępnością )

Gdy szukalem felg w lutym trafilem na jakas firme z Krakowa, ktora sprzedaje felgi, opony, itd. (moze gdzies wykopie adres). Kontaktowalem sie z nimi w sprawie Allesio. Od reki byly Sanremo po 195 zl / sztuka. Montecarlo bylo bez problemu na zamowienie (okres czekania chyba 7 dni jesli dobrze pamietam) chyba po 240 zl / sztuka.

Wzialem w koncu Enzo Cup, bo nie moglem znalezc fotek Montecarlo zalozonych na SC.

Napisano

A mi sie najbardziej podobaja fiatowskie sportingowe 13.

Przegladalem mase felg i na koncu doszedlem do takiego wniosku smile.gif

Napisano

> A mi sie najbardziej podobaja fiatowskie sportingowe 13.

> Przegladalem mase felg i na koncu doszedlem do takiego wniosku

Te co wyglądają jak kołpaki z_lol1.gifAle na temat gustów się nie dyskutuje.

Mi się podobały Dezent F ( czyż nie są ładne love.gif)

276787388-DSC02871kopia.jpg

276787388-DSC02872kopia.jpg

post-30277-14352470021269_thumb.jpg

Napisano

> Te co wyglądają jak kołpaki Ale na temat gustów się nie dyskutuje.

> Mi się podobały Dezent F ( czyż nie są ładne )

szkoda, ze nie masz gleby zapodanej, bo moze by ladniej to wygladalo i moze bym sie skusil na podobne zlosnik.gif na razie mam na oku fiatowskie abarthy 8 ramienne zlosnik.gif

J

Napisano

To mi sie zdecydowanie nie podobaja, bo wygladaja jak kolpaki:)

Napisano

> i jakie oponki na nie wejda??

> Według homolagacji na te fele przewidziane są opony 175/50/14 ( tak

> sprzedawca informował) ale że trudno je dostać ( tylko goodyeary

> i pirelki P6000) to możesz dać 185/50/14 i nawet przy tych

> oponach wszystko OK (nawet o plastikowe nadkola z tyłu nie

> obciera co wiem że przy niektórych 13''-tkach obcierało)

czy ten brak obcierania sprawdzales tez przy konkretnym obciążeniu samochodu ?

Napisano
  • Autor

> Te co wyglądają jak kołpaki Ale na temat gustów się nie dyskutuje.

> Mi się podobały Dezent F ( czyż nie są ładne )

Nie draznij mnie tymi dezentami- bardzo ladne i tym bardziej mnie ierze że mam stalówki 270751858-jezyk.gif

Ktos wspomnial o alessio- tak pasuje Sanremo, montecarlo, spider, giro... ale konia z rzedem temu kto znajdzie. A firma z krakowa o ktorej ktos wspomnial to pewo Medsport- dystrybutor alessio, MBitalia, AWS na Polskę.

Co do sportingowych - te to mi wyladaja jak kołpaki tak jak ktos napisał wczesniej.

Dzis znalazłem fele i jutro bądź pojutrze być może będą Autec Centro.

Napisano

> Przegladalem mase felg i na koncu doszedlem do takiego wniosku

no ale to taka seria :/ tak jak i 14 z abartha czy schumachera, co prawda ladnie 14 pasuja ale tez sa inne ladne...

Napisano

pitolisz jesli chodzi o enzo cup - widzialem takie 13x7 enzo cup z gigantycznym parapetem dodam ze z opona wazyly mniej niz sama moja fela zlosnik.gif - byly super sliczne zlosnik.gif

co do twojego pytania to polecam mak lub alessio zlosnik.gif maja spory wybor i kolka nie najgorsze zlosnik.gif (w dobrej cenie)

Napisano

> czy ten brak obcierania sprawdzales tez przy konkretnym obciążeniu

> samochodu ?

Minimalnie obciera jak siedzą z tyłu dwie osoby ale tylko przy maksymalnym ugięciu (na chopie zakrecony.gif) ale tak nawet miałem przy 13-stakch VIVO 155/65. Jak zapodam jakieś progresy to nie powinno tak się uginać jak na serii.

Napisano

> Ktos wspomnial o alessio- tak pasuje Sanremo, montecarlo, spider,

> giro... ale konia z rzedem temu kto znajdzie.

Dokładnie, do większość sklepów w naszym rejonie (nie wiem jak gdzie indziej) dostarcza się z firmy www.alcar.pl

I tylko takie felgi można kupić jak tam są dostępne , no chyba że trafi się na jakieś leżaki magazynowe.

Jest tam konfigurator można sprawdzić jakie fele mają do CC i SC

Napisano

> Minimalnie obciera jak siedzą z tyłu dwie osoby ale tylko przy

> maksymalnym ugięciu (na chopie ) ale tak nawet miałem przy

> 13-stakch VIVO 155/65. Jak zapodam jakieś progresy to nie

> powinno tak się uginać jak na serii.

no i to juz to obcieranie dyskwalifikuje mi ten rozmiar ;-/ a w 185 wybor najwiekszy... latem sporadycznie cos wioze kilkanascie km i jade na balwankach... a w 175 ledwie dwie firmy.... kufa, jak ciezko cos tu dopasowac zlosnik.gif jeszcze chwila a znowu zaczne szukac w 13" zlosnik.gif

Napisano

Były kiedyś na Allegro takie aluski jak na obrazku :

4x98.jpg

Znacie ten model ? W opisie było że to FIAT-owskie 13-ki 4x98 ... miał ktoś takie może w SC ? Potrzebne do nich jakie dystanse czy idą na żywca ?

Napisano

> Były kiedyś na Allegro takie aluski jak na obrazku :

> Znacie ten model ? W opisie było że to FIAT-owskie 13-ki 4x98 ...

> miał ktoś takie może w SC ? Potrzebne do nich jakie dystanse czy

> idą na żywca ?

czy nie uwazasz, ze one są takie troche.... kołpakowate ? cena moze i przystępna, ale design mają gorszy niż seryjne stalowe felgi...

J

Napisano

Hmmm ... zaraz tam gorszy. Od blaszanki nic nie jest gorsze, nawet szprychowe BBSyclown.gif Faktycznie, może za bardzo zamknięte sa, ale mam słabość do białych, zwłaszcza alu no i lepiej mi sie widzą niż moje sportasiowe 13ki ... teraz moda na "rzadką" felgę, ale cupy strasznie opatrzone już, za chwile to samo bedzie z dezentami ... te są w specyficznym stylu FIATa jednak ... czyli weszły by takie od kopa czy trza coś podpracować pod nie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.