Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blad 13 oraz 44 ,nie mam juz sil pomocy :/

Featured Replies

Napisano

witam dawno temu mialem walniety, termostat po wymianie i gdy silnik zaczol sie juz nagrzewac, pokazal mi sie blad 13 wiec wymienilem sonde,jako ze ta wczesniejsza byla orginalna (200tys km na niej...) kupilem z allegro jakiegos szajsa za 50 zl - wiem wiem spieprzylem... po wymiane zaczol sie znowu po krotkim czasie pokazywac blad 13 i doszedl 44 czyli 13 - sonda lambda brak sygnalu 44 - uboga mieszanka.Silnik gdy wyskakuje blad muli, spalanie nie zwiekszylo sie prawie nic, sprawdzilem sonde cos tam skacze ale czy prawidlowo nie wiem bo nie mam odpowiedniego miernika. Co sprawdzic co zrobic ? pomozcie, prosze o jakies dokladne podpowiedzi bo juz mi nerwy puszczaja jak CC nie umie wyprzedzic smile.gif POMOCY ! smile.gif

pozdrawiam!

Napisano

Jeśli jest mieszanka uboga to sonda wywala 44, jeśli jest bardzo uboga, tak że napięcie spada poniżej pewnego progu to wywala 13.

Spalanie masz małe dlatego, że uboga mieszanka = mało paliwa.

Problem może być albo w zasilaniu paliwem, czyli pompa, regulator ciśnienia, wtryskiwacz, albo łapie lewe powietrze. Może gdzieś wężyk podciśnienia jest dziurawy, albo wydmuchało którąś uszczelkę.

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest mieszanka uboga to sonda wywala 44, jeśli jest bardzo

> uboga, tak że napięcie spada poniżej pewnego progu to wywala 13.

> Spalanie masz małe dlatego, że uboga mieszanka = mało paliwa.

> Problem może być albo w zasilaniu paliwem, czyli pompa, regulator

> ciśnienia, wtryskiwacz, albo łapie lewe powietrze. Może gdzieś

> wężyk podciśnienia jest dziurawy, albo wydmuchało którąś

> uszczelkę.

Dzieki za odpowiedz,bo juz sie zaczolem martwic smile.gif

pytanie:

jak sprawdzic pompe ? jak sprawdzic regulator cisnienia ? i wtryskiwacz ? a z wezykami to chyba sobie poradze sproboje poszukac gdzies jakiejs dziurki.

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276510658&an=0&page=0#Post276510658

dzieki za linka, mam pytanie jeszcze,bo zastanawiam sie nad podmianka na chwile sondy na sprawna na 100% z astry od kolegi, wtedy bym mial pewnosc co do lambdy,ale czy nie ulegnie ona uszkodzeniu przez uboga mieszanke? bo slyszalem ze moze sonde szlag trafic... ?

Napisano

Nie ma na to reguły. Do poprawnej pracy sondy trzeba czasu, żeby się nagrzała i wykryła ew. błąd. Może się tak zdażyć, że sonda uszkodzi się chwilę po nagrzaniu, ale równie dobrze może chodzić przez rok.

Jeśli masz sprawny wydech to alternatywą dla wymiany sondy jest pomiar spalin.

Napisano
  • Autor

> Nie ma na to reguły. Do poprawnej pracy sondy trzeba czasu, żeby się

> nagrzała i wykryła ew. błąd. Może się tak zdażyć, że sonda

> uszkodzi się chwilę po nagrzaniu, ale równie dobrze może chodzić

> przez rok.

> Jeśli masz sprawny wydech to alternatywą dla wymiany sondy jest

> pomiar spalin.

rozumie, co da mi pomiar spalin ? jego zadaniem bedzie sprawdzenie czego ?:> bo napewno stanu katalizatora ktory moze juz miec smierc... ale co da mi badanie spalin pod kontem mojego bledu ? na co zwrocic uwage ? to podjade i zrobie sobie :> Dziekuje z gory Za odpowiedz, mam nadzieje ze kiedys sie piwkiem odwdziecze za pomoc 20.GIF

Napisano

Uboga mieszanka na analizatorze spalin będzie się objawiać:

niskim stężeniem CO2

bardzo niskim stężeniem CO

wysokim stężeniem CH

Niektóre analizatory spalin mają funkcję wymuszania zakłócenia w układzie sprzężenia lambdy (podłącza się go między lambdę i ECU i sam analizator wywołuje zakłócenia i sprawdza jak ECU sobie z nimi radzi).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.