Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] mały problem z prędkościomierzem - gwałtownie startująca wskazówka

Featured Replies

Napisano

Witajcie, od długiego czasu mam problem z prędkościomierzem. Otóż pewnego dnia zakupiłem sobie za małą kasę prędkościomierz z C20XE/X20XEV, czyli wyskalowany do 8tys RPM i 250km/h, indeks w1102. Ponieważ mam Classica, to problemu nie ma. A założyłem bo jakoś bardziej mi się podoba ta większa skala :)

Był mały problem, gdyż popsułem sprężynkę cofającą wskazówkę przy ustawianiu przebiegu. Kolega poratował mnie jakimiś zegarami i ją wydobyłem.

Po jakimś czasie po założeniu wskazówka zaczeła minimalnie latać. Wpadłem na pomysł, aby na koniec linki prędkościomierza założyć koszulkę termokurczliwą. Zdawało to egzamin na jakiś tydzień. 

Po milionach prób z koszulkami, próbowałem kombinerkami jakoś wyciągnąć linkę ku zegarom (aby więcej wchodzilo jej do licznika). Jednakże to nie pomogło. Wkrótce wskazówka zaczęła mi latać z amplitudą 2cm.

kolega poratował mnie swoją linką i ślimakiem, gdyż po zmianie silnika nie były mu potrzebne. Założyłem i był wreszcie spokój (przez 3 dni). I znowu drży. 

W końcu postanowiłem założyć swój ori prędkościomierz. Znowu spokój przez parę dni, tym razem na lince kolegi. 

Aż do wczoraj od niechcenia zacząłem bawić się moją fabryczną linką i udało mi się wyjąć linkę z pancerza :D Wobec tego wpadłem na pomysł, aby końcówki nieco sklepać, spłaszczyć aby ciasno wchodziły do silmaka i licznika. 

No i się udało w 90% :) 

Jednakże pozostałością po wkurzającym drobiazgu jest coś takiego: gdy ruszam powoli z miejsca, wskazówka zazwyczaj dosyć gwałtownie podnosi się do tych 30km/h. Jeżeli jadę nieco wolniej, to leży w spoczynku. Pomaga puknięcie w szybkę zegara. 

Macie jakiś pomysł co można jeszcze poprawić?

Apropo rozbiórki linki na części pierwsze - mając linkę w rękach, demontujemy ślimak. Przyda się jakieś imadełko. Końcóweczkę linki od str ślimaka wkręcamy z wyczuciem w imadełko i ciągniemy. Musimy uważać na mały biały plasticzek i podkładeczkę. Kolejność składania taka: podkładka (zakładana od str licznika) --> linka w pancerz (od str ślimaka) --> plastik (dnem cylinderka w głąb linki)

post-167650-0-72375200-1473611717_thumb.jpg

Edytowane przez jogus48