Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie wlancza sie wentyl na chlodnicy

Featured Replies

Napisano

> gdzie szukac przyczyny jak sprawdzic go???

Ja wymontowałem wiatraczek, bo się nie kręcił i zapaliła mi się czerwona kontrolka... Wymontowałem go, zaniosłem do domu, trochę opukałem obudowę (pełno jakiegoś brudu) i podłączyłem pod prostownik. Działał! smile.gif Jeszcze psiknąłem trochę WD40 do środka i zamontowałem dziada w autku.

Co może być jeszcze przyczyną? Może spalony bezpiecznik? Może niesprawny termostat?

Napisano

> Ja wymontowałem wiatraczek, bo się nie kręcił i zapaliła mi się

> czerwona kontrolka... Wymontowałem go, zaniosłem do domu, trochę

> opukałem obudowę (pełno jakiegoś brudu) i podłączyłem pod

> prostownik. Działał! Jeszcze psiknąłem trochę WD40 do środka i

> zamontowałem dziada w autku.

> Co może być jeszcze przyczyną? Może spalony bezpiecznik? Może

> niesprawny termostat?

a na aucie po zwarciu styków w kostce wentyl nie smigał??

jezeli nie to ja posprawdzał bym wszystkei przewody, moze byc gdzies pękniety lub nie łączy..

oprócz tego sprawdzic czujnik temperatury lub faktycznie bezpiecznik.

ja po zimie spsikałem okolice wentyla srodkiem do czyszczenia tarcz chamulcowych który usówa wszelkie osady typu tłuszcze oleje itd i o dziwo wentyl po tym zabiegu pracuje tak cichutko ze go wogóle prawie nie słychac..

Napisano
  • Autor

Jeśli bezpieczniki OK, to pewnie wentyl zatarty albo spalony ... często się zdarza po zimie, chłodniej jest więc się nie załącza, zachodzi brudem, rdzą i solą ...

Jak staniesz przodem do auta, to na prawym boku chłodnicy jest miejsce podłaczenia ... wyjmij wtyczkę i zewrzyj krótkm przewodem styki ... jeśli wentyl zadziała, znaczy że sprawny a powodem dla którego nie startuje jest uszkodzenie czujnika lub termostatu. Jak nie zadziała to można spróbować oczyścić z tego zimowego syfu i może pójdzie,jak nie to 155 zyla za nowy oryginał i 30 robocizna.

Napisano

nagrzej silnik do 90-100 stopni i pomacaj weze od chlodnicy. jesli gorny cieply, a dolny zimny lub letniawy, to padl Ci termostat. ja u siebie wlasnie to dzis przerabialem.

nowy termostat w obudowie za 40-45zl kupujesz, a jak masz czas i chcesz zaoszczedzic, to kupujesz sam wklad termostatyczny i przekladasz do starej obudowy. nowy wklad 17zl. ja nie mialem czasu i kupilem z obudowa. wymiana zajela mi 3h + czas na ostygniecie silnika na dzialce + czas na przetestowanie i odpowietrzenie ukladu. sprawa prosta, a w ASO chca 160zl za to.

po wymianie termostatu, obie rury sa cieple i wentylator slacza sie jak nalezy smile.gif

Napisano

> Jeśli bezpieczniki OK, to pewnie wentyl zatarty albo spalony ...

> często się zdarza po zimie, chłodniej jest więc się nie załącza,

> zachodzi brudem, rdzą i solą ...

> Jak staniesz przodem do auta, to na prawym boku chłodnicy jest

> miejsce podłaczenia ... wyjmij wtyczkę i zewrzyj krótkm

> przewodem styki ... jeśli wentyl zadziała, znaczy że sprawny a

> powodem dla którego nie startuje jest uszkodzenie czujnika lub

> termostatu. Jak nie zadziała to można spróbować oczyścić z tego

> zimowego syfu i może pójdzie,jak nie to 155 zyla za nowy

> oryginał i 30 robocizna.

U mnie jest tak ze wiatrak nie dziala, jak zewre koncowki wtyczki to sie zalacza. Ale wywala mi bezpiecznik jak jade gdzies dluzej. Zwarcie w wentylatorze?

Napisano

ja najpierw wlączyłbym silnik i poczekał aż sie nagrzeje, potem włączyłbym ogrzewanie i odkręciłbym najpierw ten wężyk przy zbiorniczku spryskiwacza i jak sie zacznie lac plyn to sie zakręca a potem ten powyżej przepustnicy, najlepiej odkręcić ten weżyk tak żeby możnabyło go ustawic pionowo i tak samo jak z pierwszym, leci -> zakrecasz, to taki szybki kurs odpowietrzania waytogo.gif, jak wentylator sie nie włączy to znaczy że powinieneś sprawdzić czy wogóle sie kręci, tzn wsuń reke pod zdesio i zakręc palcem wiatrak jak ma opory to może być zatarty, jak to też bedzie ok to pozostaje bezpiecznik który sprawdziłbym na początku rotfl.gifwaytogo.gif lub ewentualnie ten cholerny termostat, czasami pitoli się coś z pompą wody, ale mam nadzieję że to nie to bo koszta większe frown.gif

popatrz, sprawdz, napraw i w drogę waytogo.gif

Napisano

> U mnie jest tak ze wiatrak nie dziala, jak zewre koncowki wtyczki to

> sie zalacza. Ale wywala mi bezpiecznik jak jade gdzies dluzej.

> Zwarcie w wentylatorze?

sprawdz kabelki, może jak sie nagrzeja albo zamoczą to sie robi zwarcie i wywala bezpiecznik niewiem.gif

Napisano

> sprawdz kabelki, może jak sie nagrzeja albo zamoczą to sie robi

> zwarcie i wywala bezpiecznik

Jesli chodzi o wiatrak to chodzil ciezko, ale wymontowalem go, dalem WD40, poobracalem pare razy i lata lzej, podejrzewam ze to moze byc wiatrak bo jak chodzi to cos w nim gruchocze zeby.GIF i moze ma jakies przeciazenia i po jakims czasie wywala bezpiecznik, szkoda ze te cholerne bezpieczniki sa po 5 zl bo juz wywalilem na nie 20 zl, tak to bym jeszcze wsadzil jeden, spial czujnik na krotko i poczekal pare minut... zobaczylbym czy padnie bezpiecznik.

Napisano

No palcem czy tam ręką to ja bym wentyla nie popychał ... a nuż akurat złapie, palce nie twoje confused.gif

Jeszcze mi meches radził, żeby na zimę wkładać kawał tektury za zderzak, tak coby przesłonić chłodnicę. Wtedy się wentyl także zimą załacza i kręci, nie ma kłopotu potem z tym zatarciem od bezruchu ...

Napisano

> No palcem czy tam ręką to ja bym wentyla nie popychał ... a nuż

> akurat złapie, palce nie twoje

lopatki wiatraka sa polaczone plastikowa obrecza i mozna spokojnie "popychac" - palcow nie urwie!

Napisano

Hyr hyr, no jak tam chcesz, ja mam tylko 10 i zachowam sobie dla przyjemniejszych popychań devil.gif

Napisano

> Hyr hyr, no jak tam chcesz, ja mam tylko 10 i zachowam sobie dla

> przyjemniejszych popychań

eeee co to za przyjemnosc palcami popychac zakrecony.gif

ps. skoro wentyl sie nie włącza a auto ma temperature to odpowietrzenie raczej nic nie da.

najpierw sprawdzic wentyl, jak było napisane wyzej,zewzec styki wentyla w wtyczce, pozniej szykac dalej.

jezeli zadziała po zwarciu oblookac czujnik ewentualnie kabelki za wtyczka bo moga byc przetarte..

ps. min tu został opisany kolejny powód stosowania zaasłonek na chłodnice w czasie zimy.. poprostu syf nie leci tak ostro na chłodnice, i czasem przy staniu w korku zmusza sie tym samym do właczenia wentyla w zimie tak rozruchowo..

Napisano
  • Autor

witam po dlugiej nieobecnosci spowodowanej brakiem dostepu do internetu smile.gif

sprawdzalem wiatrak kreci sie bez problemu (zwarlem styki w kostce w prawym dolnym rogu chlodnicy od strony kierowcy)

co to moze byc czujnik termiczny w chlodnicy?? (tak wyczytalem w ksiazce)

mozna go wymienic??

termostat jest nowy byl wymieniany jakies 4 miech temu, od termostatu idzie taki kabelek on jest potrzebny(moze czujnik w termostacie)

jak go sprawdzic??

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

moze ktos cos podpowie

termostat nowy rura dolna ciepla ale przy 100 st sie nie kreci po zwarciu w kostce chodzi

Napisano

> moze ktos cos podpowie

> termostat nowy rura dolna ciepla ale przy 100 st sie nie kreci po

> zwarciu w kostce chodzi

u mnie wlacza sie dopiero przy 115-120 stopniach. zastanawiam sie, czy to nie zasyfiona chlodnica, ktora slabo sie nagrzewa. jak na moje macanie, to ona tych 100 stopni nie ma, wiec ciezko, zeby czujnik 90-93 stopni reagowal...

Napisano

> moze ktos cos podpowie

> termostat nowy rura dolna ciepla ale przy 100 st sie nie kreci po

> zwarciu w kostce chodzi

jeśli termostat sprawny to czujnik w chłodnicy jest walnięty... ja wymieniłem 2 w ciągu miesiąca sick.gif

Napisano
  • Autor

jak sie ten czujnik nazywa? i ile kosztuje?

ps mam jakis czujnik w termostacie i od niego odchodzi jakis kabel do czego on??

ps fos 700 94r

Napisano

> jak sie ten czujnik nazywa?

nazywa sie "wylacznik" i ma numer: 46520219.

> i ile kosztuje?

cena okolo 50zl

Napisano

> jeśli termostat sprawny to czujnik w chłodnicy jest walnięty... ja

> wymieniłem 2 w ciągu miesiąca

Ja wymieniłem 2 w ciągu 3 miesięcy, ale wentylator znowu przestał kręcić - znudiło mi się kupowanie tego badziewia to pociągnąłem sobie kable do środka i teraz sam go załańczam. smile.gif

Napisano

> Ja wymieniłem 2 w ciągu 3 miesięcy, ale wentylator znowu przestał

> kręcić - znudiło mi się kupowanie tego badziewia to pociągnąłem

> sobie kable do środka i teraz sam go załańczam.

jak na moj elektryczny staz, to ten wlacznik sie pali, bo wentylator bieze za duzy prad. moze warto sprawdzic silnik i wyczyscic, tak jak to bylo pokazywane na zdjeciach niedawno?

Napisano

> jak na moj elektryczny staz, to ten wlacznik sie pali, bo wentylator

> bieze za duzy prad. moze warto sprawdzic silnik i wyczyscic, tak

> jak to bylo pokazywane na zdjeciach niedawno?

Przeczyścić silniczek na pewno nie zaszkodzi bo po zimie zbiera się tam pełno syfu. Ja swój przeczyścilem zanim wymieniłem włącznik po raz 2. Potem doszedłem do wniosku, że kupie przełącznik i pociągne kable do środka, przydaje się bo wcześniej wentyl załaczał się czasami za późno (bynajmniej jak dla mnie) smile.gif

Napisano

> Ja wymieniłem 2 w ciągu 3 miesięcy, ale wentylator znowu przestał

> kręcić - znudiło mi się kupowanie tego badziewia to pociągnąłem

> sobie kable do środka i teraz sam go załańczam.

jeśli masz wskaźnik temp to rozwiązanie ok.gif

Napisano

> jeśli masz wskaźnik temp to rozwiązanie

Wskaźnik mam a rozwiązanie jak najbardziej przydatne wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.