Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niesprawność układu recylkulacji spalin

Featured Replies

Napisano

Witajcie !

Od dłuższego czasu mam problem ze swoją Asterką i ciut nie wiem co z tym fantem zrobić.. mianowicie :

Od pewnego czasu świeci mi się na stałe kontrolka „Check Engine” informująca o kłopotach z systemem recyrkulacji spalin ( w warsztacie już trzy razy sczytywałem kody błędów za każdym razem to samo ) na oko samochód ciut się przymulił i więcej pali. Już raz taki problem z nią miałem .. ino zanim się zebrałem żeby coś poważniej powalczyć objaw ustąpił.

Mam od pół roku zaślepiony EGR a instalacje gazową jeszcze dłużej ( nie było świecenia CE ) jedyne co mi przychodzi do głowy to że mniej więcej w tym samym okresie czasu przywiesił mi się czujnik paliwa i jeździłem na oparach, druga sprawa….. cieplej się zrobiło.

Macie może jakieś sugestie ???

W warsztacie sugerowali że to EGR się odzywa ..ale mi coś nie pasuje to że tyle czasu było ok. i nagle mu odbiło że sobie poświeci, kombinuje czy Lambda mnie nie opuszcza i daje taki objaw uboczny… bo więcej pomysłów już nie mam….

Może jakieś sugestie z Waszej strony ???

Zależy na ustaleniu co jest grane bo niedługo mam dłuższą trasę po Polsce zaplanowaną i pomysł z jazdą samochodem w którym Check Engine informuje o tym że jadę nie do końca mnie bawi.

Jeszcze raz proszę o podpowiedź

Napisano

Zacznij po prostu od kontroli EGRa - może ci już blaszkę przepaliło i zaślepkę czas zmienić wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zacznij po prostu od kontroli EGRa - może ci już blaszkę przepaliło i

> zaślepkę czas zmienić

Sprawdzona.... Królewskie się jesscze trzyma... choć przy najbliższym grzebaniu chyba pro forma przejde na Hainekena 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Dochodzi jeszcze lekkie szarpanie obrotami na jałowych obrotach.... włśnie nie pływanie .. ale szarpanie.. silnik pracuje sobie dość nieregularnie obrotomierz lekko pływa.. ale "akustycznie" brzmi to jak by silnik sarpał obrotami, nic wielkiego .. ale słyszalne...

Napisano

Sprawdz sobie taką rurke gumową która idzie do przepustnicy. Kolega miał w niej dziurke i dostawało się lewe powietrze. Objawy były takie:

-szarpanie silnikiem

-falujące obroty

-wyświetlało błędy EGRa i krokowca

-dziwny dzwięk w okolicach silnika

Zaniósł ten przewód do wulkanizatora żeby to zakleić. Ale nie pomogło. Guma była sparciała i pękła w innym miejscu. I teraz smutna wiadomość, nie ma zamiennika tej gumu. Tylko orginał. Koszt w ASO ok. 120zł. Kumpel kupił, założył i wszystko się uspokoiło. Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.