Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4 lata z JTD

Featured Replies

Napisano

Już 4 lata mijają jak jestem użytkownikiem Stilo JTD 115 palacz.gif

Czas na podsumowanie pub2.gif

Skrzynia biegów i przeniesienie napędu zolta.gif :

Źle zestopniowana 1 z 2, biegi czasem ciężko zapiąć,

potrafiłem zaszarpać i zgasić auto przy włączaniu 2, ale znakomity silniczek,

któremu w aucie dorównuje tylko klima sobie z tym poradził.

Po 45kkm popsuł się przegub od strony silnika wraz z kielichem.

aSIO twierdziło, że szarpanie przy przyspieszaniu to wina wahaczy no.gif i się z miesiąc zeszlo klotnia.gifczerwona.gif zanim zapieli nowy przegub. Przeguby lubia sobie stuknąć przy ruszaniu co skutecznie powstrzymało mnie od virusa beksa.gif

Nie wiem gdzie to wpisać. Mianowicie występują problemy z dzielonym kołem zamachowym.

Czasem na wolnych obrotach nie dołącza się 2 część. Wydaje się, że pomaga wymiana oleju niewiem.gif

Zawieszenie admin.gif

Po 45kkm wymieniłem wahacze (w tym przebiegu dużo po zachodnich autostradach) na koszt własny klnie.gif , o złącznikach nie wspomnę.

Sworzeń wahacza lewego to mało co nie wypadł nono.gif. Wycieło seryjne firestony. Teraz wahacze mają 65kkm i 0 luzow niewiem.gif a czasem jeżdżę na 17".

Po 75kkm auto wyskakiwało z zakrętów jump.gif, z auta wyskoczyły seryjne amorki. Przednie to ze wstydu aż chowały się w sobie. Teraz ujeżdżam Bilsteiny B6 Sport. Na współ z GY F1 GS-D3 trzymają tam gdzie ja już puszczam shhh.gif . W zasadzie raz zobaczyłem ile potrafią na zacieśniającej się estakadce bow.gif . Pomagają też na tuning przednich

sprężyn, ale podnoszą tył beksa.gif, nic to, ładownoś bagażnika wzrosła do 300kg płytek ceramicznych zlosnik2.gif. No i zużycie opon znacznie spadło - na seri zużycie opony do połowy, na B6 nie zanotowałem boje_sie.gif

Teraz zawieszenie jest winner.gif

Silnik slinka.gif :

Na począdku trochę mało kulturalny ale łatwo kręcił wysoko.

Po pierwszym przeglądzie zalany syntetykiem (M1) zyskał na momencie w dolnym zakresie obrotów i nie trzeba bylo przegazowywać 1 żeby włączyć 2. Na kulturę wpłyneło też paliwo, leje muszelkowy diesel choć ostatnio się

pogorszyli i silnik potrafi przydzwonić zolta.gif (zawory po 105kkm OK).

Na v-power z Niemiec chodzi cichutko, świetny jest też elf we Francji. Zmieniłem też wkład filtra powietrza na K&N - silnik zyskał na kulturze.

Czy ten zestaw się odbił na mocy max to nie wiem, ciężko to sprawdzić bez hamowni, ale na momencie tak. Autko na 2 idzie bez szarpnięć już od 1000 rpm.

Oleju w zasadzie nie bierze. Od wymiany do wymiany gaśnie jedno kółko. Ktoś wie ile to jest w litrach?

Przy jeździe ekstremalnej but.gifbut.gif na niemieckich autostradach zgasły mi 3 kółka. Turbo na dolocie wychlapało olej nono.gif

Nieszczelność została usunięta.

Jedyne co jest smutne to ta czarna klawiatura, w serwisie mówią, że to wina paliwa, że niby wytrąca się dużo sadzy.

Nie wiem kto winien, paliwo, olej czy ja hmm.gif (olej wymieniany co 20kkm).

Hamulce:

Po 60kkm seryjne tarcze się pokrzywiły sick.gif

Nie wytrzymały długich dohamowań na na niemieckich autostradach.

Teraz szlifuję podstawowy zestaw brembo + ferodo i jest OK choć tylne klocki mogły by być większe.

Reszta sciana.gif :

osłona z pod silnika out i kupno nowej

podnośnik szyby tylnej - wymiana na gwarancji

pompka spryskiwacza zardzewiała - nowa była droga

spryskiwacz świateł ciekł - wymieniłem sam korpus bez dysz, zamiast zawleczki utrzymującej dyszę można zastosować drucik, wymiłem bez demontażu zderzaka 5D przez skrzela do intercoolera palacz.gif

failury airbagów pod siedzeniami i od kurtyn

złącza do pompek spryskiwaczy co miesiąc nie stykają

poziomowanie Xenonów nie działa i chyba tak zostanie (po tym co przeczytałem na kąciku)

zardzewiałą pokrywę silnika pomalowano na gwarancji

odpadający lakier z natarć błotników i progów mi nie przeszkadza bo tam nie rdzewieje

mechanizm wycieraczek zakupiłem nowy

akumulator MM się po 3,5 roku i 20 stopniowym mrozie poddał, tylko dlaczego nie ma rączki do wyjmowania czerwona.gif

plastiki wpadają w rezonans

nawiew na przednią szybę odchodzi z obydwu stron - na pół roku pomaga super klej

siłownik sprzęgła skrzypi niemiłosiernie

kierunkowskaz wyskakuje jak zrobi się zimniej, ale ucisza się wtedy pedał sprzęgła

w ogóle jak jest ciepło to wiele elementów skrzypi

złączce od czujnika obrotów/położenia wału chyba się poprawiło i autko już nie gaśnie

Rozrząd wymieniłem przy 103kkm, płyn hamulcowy z resztą też.

Auto eksploatowane miarowo biglaugh.gif, tylko czasem ponad miarę rotfl.gif

Spalanie od 5,5 do 7 litrów/100km. Jak stary jelcz lubi sobie puścić dymka.

Pewnie już czas zająć się przepływką.

Dziękuję 001.gif za uwagę i życzę przyjemnej eksploatacji 526.gif

Napisano

Tak szczerze... ja bym nie wytrzymał z tymi wszystkimi usterkami... już nie wytrzymuje z non stop zasyfiającą się przepustnicą i krokowcem w mojej Bravie a co dopiero z usterkami jakie Ty wymieniłeś... Dla porównania w moim drugim aucie - Vectrze przez 9 lat użytkowania wymieniłem wydech cały 2 razy (bez katalizatora), no i oczywiście materiały eksploatacyjne (rozrząd, klocki, tarcze) Sprzęgło jest oryginalne i wytrzyma jeszcze ze 100 tys. Jednak... mimo wiekszej usterkowości Fiatów mają one w sobie to coś, że im się wszystko wybaczy... a Alfie to już wszystko do kwadratu hehe.gif

Pozdrawiam

Napisano

mieszane uczucia budzi Twój tekst, a przedemną jeszcze minimum 100 - 150 tysiączków Stilo JTD które na dziś dzień ma zaledwie 5 tysięcy km zrobione blush.gif

Napisano

> Po 75kkm auto wyskakiwało z zakrętów , z auta wyskoczyły seryjne

> amorki. Przednie to ze wstydu aż chowały się w sobie. Teraz

> ujeżdżam Bilsteiny B6 Sport. Na współ z GY F1 GS-D3 trzymają tam

> gdzie ja już puszczam . W zasadzie raz zobaczyłem ile potrafią

> na zacieśniającej się estakadce . Pomagają też na tuning

> przednich

> sprężyn, ale podnoszą tył , nic to, ładownoś bagażnika wzrosła do

> 300kg płytek ceramicznych . No i zużycie opon znacznie spadło -

> na seri zużycie opony do połowy, na B6 nie zanotowałem

> Teraz zawieszenie jest

A jakie kolega ma sprężyny? Chodzi mi o obniżenie i producenta.

Napisano
  • Autor

> A jakie kolega ma sprężyny? Chodzi mi o obniżenie i producenta.

Seryjne. B6 są do seryjnych springów.

Seryjne czyli z wieszaka - tył bez zmian bo głównie powietrze jeździ,

przód siadł no.gif bo to JTD i silnik za ciężki.

Wysokie ciśnienie amortyzatora podniosło zarówno przód (już nie gubię osłony brawo.gif ) jak i tył.

Napisano
  • Autor

>Stilo JTD które na dziś dzień ma zaledwie 5 tysięcy km zrobione

No nie jest tak źle, chociaż moja serce.gif mówi, że ja ciągle ten samochód naprawiam. A ja tylko olej i pod examinera.

A kolega to nie dawno nabył? Bo jak wiadomo gwarancja jest uznaniowa.

U mnie na zawieszenie powiedzieli, że niby ponad 40 tys. i nie naprawią.

Waro między przęglądami udać się do zaufanego mechanika, szybko zgłaszać usterki i wszystko na piśmie trzymać.

Bo inaczej sądem właściwym jest sąd w Bielsku oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.