Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[manual] elektryczne sterowanie lusterkami

Featured Replies

Napisano

PUNTO II 1,2 8V 3-drzwiowy 2000r.

Teraz trochę wygodnictwa czyli jak ustawiać lustereczka nie ruszając się z fotela smile.gif)

Na początku zaznaczę że konsolę środkową mam z Punto HTG (jak uświadomił mnie Rome) i pod tym kątem będę opisywał przeróbki.

270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

No to jedziemy!!!drive.gif

Na początku musimy zaopatrzyć się w sterowane elektrycznie lusterka.

Ja komplet nowiutkich kupiłem na Allegro za 69 zł. 270635636-JUMP2.gif

01.jpg

Lusterka zakończone były wtyczkami

02.jpg

do których ja niestety nie posiadałem gniazd więc je szybciutko zdemontowałem (obciąć i nie bawić sę w rozbrajanie wtyczki bo i tak trzeba później polutować).

Zaczynamy od zdemontowania szkła lusterka

03.jpg

które bez problemu możemy zdjąć po maksymalnym odchyleniu go do środka i podważeniu cienkim śrubokrętem (lub jeszcze lepiej wygiętym drutem) zaczepów zaznaczonych na poniższym zdjęciu

04.jpg

Na początku trochę się bałem uszkodzenia i podchodziłem do tego delikatnie, ale nie jest to takie delikatne na jakie wygląda więc spokojnie można to zdjąć.

Po zdemontowaniu lustra mamy taki oto efekt:

05.jpg

Należy teraz odkręcić manualne sterowanie lusterek i w to miejsce przykręcić sterowanie elektryczne pamiętając że śróbki też wkręcamy od elektrycznego (te od manuala nie pasują)

06.jpg

Po przykręceniu możemy "wczepić" szkła i z zewnątrz Punciak wygląda tak jak wyglądał.

Teraz bierzemy się za przeciąganie przewodów.

Jak widać na poniższej fotce musimy przewlec przewody w okolice gniazda drzwi (oj będzie ciężkoangryfire.gif) i jakoś je "wywlec" na zewnątrz

07.jpg

Ja po prostu poszedłem na łatwiznę, nie dokładałem żadnych wtyków w gnieździe tylko przewierciłem się obok mlotek.gif

11.jpg

i po zabezpieczeniu antykorozyjnym przewiertów oraz zabezpieczeniu przewodów koszulką termokurczliwą otrzymujemy:

12.jpg

Pozostaje polutować przewody

08.jpg

zaizolować koszulkami termokurczliwymi

09.jpg

ładnie ułożyć (wciągnąć w drzwi)

10.jpg

...i zabawę z drzwiami mamy z głowy.jump.gif

Wciągamy przewody do kabiny (ja zrobiłem malutką dziurkę w gumie która tam jest i wprowadziłem tamtędy)

14.jpg

Całość po uszczelnieniu wygląda tak:

13.jpg

Następnie pod różnego rodzaju plastikami itp...

15.jpg

...dociągamy je w miejsce sterownania

16.jpg

nie zapominając "po drodze" zabrać jednego dodatkowego przewódu od tabliczki bezpiecznikowej i jednego z okolic drzwi od strony pasażera (zasilanie)

Teraz możemy podpiąc przewody pod moduł sterujący (powtarzam : sterowanie od wersji HTG)

17.jpg

Moduł sterujący jest przystosowanu do wpięcia w gniazdo którego standardowo nie posiadam więc po prostu dolutowałem do niego kawałki przewodów

18.jpg

Do tych przewodów dolutowałem wcześniej dociągnięte przewody zasilające oraz od lusterek

19.jpg

wg poniższego schematu

20.jpg

Zostało nam jedynie zasilić stworzoną machinę:

Masę wziąłem wkręta przy drzwiach pasażera

21.jpg

plus wziąłem z niewykorzystanego miejsca zapalniczki w tabliczce bezpiecznikowej

22.jpg

Wystarczy w miejsce zaznaczone na fotce włożyc 10mm konektor i po robocie.bananaevil.gif

Teraz można siedzieć wygodnie w fotelu i cieszyć się elektrycznie ruszanymi lusterkami.drive.gif

kunta

Napisano

Wszystko ładnie i pewnie działają waytogo.gif

Ja jednak wolę wykonanie ruchome...bo jak wiesz kazde prace na trasie kabli elektrycznych lusterek w Twoim wykonaniu wiązą sie z "pruciem instalacji"

Wazne są choćby drzwi,czy wiązka kabli teraz biegnąca w tunelu srodkowym,no i dodatkowe połączenia o których nic nie wiadomo w schematach auta(oryginalnych)

Ale wygląda super i popieram bo za podobną brawo.gifcenę lusterka elektryczne mam i ja waytogo.gif

Napisano

Przez to mulenie mi fotki nie banglają angryfire.gif

Uzbrajam się w cieprliwośc, bo u mnie za jakiś czas podobna operacja będzie :0

Aczkolwiek rozważam możliwośc zakupu nakładek na lusterka które zakupiłem i będzie jak oryginał wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.