Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luz na tłoczysku amortyzatora a sprężyny obniżające

Featured Replies

Napisano

Witam,

Amortyzatory tłumią dobrze ale jeden z nich ma luz na tłoczysku i popukuje głucho na poprzecznych nierównościach przy małej prędkości. Amortyzatory są wyposażone w zmienną charakterystykę tłumienia IDS+. 

Pytanie: Czy zmieniając sprężyny na obniżające / sportowe jest szansa, że pukanie zniknie? Szczerze powiedziawszy to wątpię. Na wiosnę mam zamiar obniżyć trochę auto i zastanawiam się czy zakładać również nowe amortyzatory. Oryginał ze zmienną charakterystyką kosztuje ponad 1000zł/szt. Pewnie włożę zwykłe firmowe za 350zł para :)

Z góry dzięki

Napisano

To jest luz góra-dół?

Tak czy owak nie widzę szansy by krótsze sprężyny naprawiły amortyzator. ;l

Napisano
  • Autor

To jest luz góra-dół?

Tak czy owak nie widzę szansy by krótsze sprężyny naprawiły amortyzator. ;l

Na to wychodzi. Dopiero trzeci mechanik do tego doszedł. Na dwóch przeglądach które auto miało w Polsce niczego się nie doszukali a naciskałem, żeby skrupulatnie sprawdzili.

Napisano

Może być padnięty zaworek w amorku. Miałem tak kiedyś. Pukało sobie na drobnych nierównościach. Amor naprawiono w Katowicach, w specjalistycznym warsztacie.

Natomiast ze sprężynami obniżającymi może być ten problem, że mogą mieć krótszy zakres pracy niż zwykły amor. Wtedy amor może wysunąć się dalej niż skok sprężyny i będzie luz na mocowaniu sprężyny. Może nawet wypaść z poduszki. Kiedyś próbowałem dobrać amory ze zwykłej wersji do krótszych sprężyn z wersji sport i stąd naprawa amorka. Nie dało się właśnie z tego powodu.

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem do znanego zakładu z Katowic który regeneruje amortyzatory od lat. Niestety Oplowskich amorow z Ids+ nie robią bo są nierozbieralne. Jedyna firma która regeneruje takie amorki mieści się w Gdańsku. Życzą sobie 490zl/szt.

Jeżeli chodzi o obniżenie to chciałbym opuścić auto maksymalnie -30mm bo przód pieje i strasznie mnie to denerwuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.