Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana komputera w X16XEL i pare porad

Featured Replies

Napisano

Aby dobrać się do kompa trzeba go najpierw zlokalizować, a jak wiadomo lokalizacja działa najlepiej po 20.GIFsmile.gif.

Jednostka sterująca pracą naszego autka jest umieszczona w dość dostępnym miejscu miejsce oznaczone strzałką. Przed przystąpieniem do wymiany ECU oczywiście odpinamy klemę z akumulatorka co by nam nowego komputerka nie popaliło.

08050617399en.jpg

ale aby się po niej dobrać to trzeba się na odkręcać a nie wszędzie z dojściem jest cudnie. Na fotce powyżej zaznaczyłem żółtymi punkcikami miejsca ukrycia wkrętów pod zaślepkami są jeszcze umieszczone dwa w kierunku słupka środkowego.

Dla własnej wygody jest lepiej wymontować schowek jest zamontowany na 4 wkrętach zaznaczonych na fotce oraz niżej pod nim półkę (w zależności od wersji, swoją dopiero co zdobyłem cfaniak.gif jest zamontowana na 4 wkrętach nie trudno je wypatrzeć).

08050617400gf.jpg

i otrzymujemy taki oto efekt:

-widok od dołu

07050611597rh.jpg

-widok przez otwór po schowku

07050612004ak.jpg

Na zdjęciu powyżej są zaznaczone miejsca przykręcenia blachy trzymającej ECU jest przykręcona z prawej dwiema śrubami na klucz 10 i z prawej głębiej plastikowymi nakrętkami na kluczyk 10.

Po odkręceniu śrub ruchy blachy z ECU krepować będzie wiązka kabli przyczepiona do blachy opaską którą wprawnym szybkim ruchem rozpinamy.

07050611505nh.jpg

I w ten sposób mamy już tylko komputer i blachę go trzymającą dwoma plastikowymi zaczepami oznaczonymi na fotce poniżej.

07050611494bb.jpg

Po wypięciu ECU z blachy możemy wypinać wtyczki od instalacji i możemy dokonać zamiany.

07050611479qw.jpg

Po podłączeniu nowego komputera podłączamy zasilanie i dokonujemy próbnego uruchomienia silnika jeżeli silnik odpali to już mamy polowe sukcesu należy chwile odczekać około 15 min i dokonać sprawdzenia komputera na zwarcie na kostce diagnostycznej czy przypadkiem i on nie jest sypnięty (dokonałem 3 zamian ECU póki trafiłem na dobrego) odczytać wszystkie błędy i porównać z błędami z poprzedniego komputera jeżeli jakieś się dublują to pozostaje już nam tylko usuwanie tych awarii co nam wyświetli komputer

(dla mnie po wymianie ECU zostały 2 błędy z 10 więc wymiana się opłaciła).

Teraz parę porad dla wymieniających komputer:

Przy poszukiwaniu nowego komputera trzeba zwrócić uwagę na dokładne oznaczenie literowe i cyfrowe znajdujące się na obudowie ECU.

Dużą role odgrywa także kolor i kształt wtyczek podłączeniowych (ja poszukując dla siebie ECU do swego motorka spotkałem się z wtyczkami koloru czerwona biała i obie niebieskie).

Po zmianie ECU warto sprawdzić spalanie bo może się zwiększyć albo dla szczęśliwców zmniejszyć jeżeli jest wyższe warto spróbować przełożyć chipa z mapą wtrysków i dokonać kolejnej próby spalania.

Jak znajdę więcej czasu to założę posta ze zdjęciami ECU od środka i może ktoś wtedy pomoże z opisaniem poszczególnych układów dla mnie udała sie tylko lokalizacja mapy wtrysków.

Napisano
  • Autor

Jeśli temat odpowiado to jeśli mozna to do działu technika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.