Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie?!

Featured Replies

Napisano

Witam

Potrzebuję pomocy od kogoś bardziej zaawansowanego niż ja. Dzisiaj po raz pierwszy Asterka odmówiła współpracy.

Odpaliła normalnie ale po przejechaniu 3 metrów nagle zgasła. I tu się zaczęły problemy. Wszystko wyglądało ok, rozrusznik kręcił, tylko silnik nie chciał zaskoczyć.

Kręciłem rozrusznikiem co jakieś 5-10 minut i wydawało mi się, że czym dłuższa była przerwa tym silnik bardziej miał ochotę zaskoczyć.

W końcu po około 20 minutowej przerwie, na gazie wciśniętym do oporu silnik zaskoczył. Zapalił się check engine. Pozwoliłem silnikowi pochodzić około 5 minut, zgasiłem i spróbowałem ponownie. I ku mojemu zdziwieniu - zero problemów. Odpalał jak marzenie, chodził równiutko. Check engine się nie palił.

Sprawdziłem kody błędów - wyszło 47 (EGR) i 25 (wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie). Ten drugi błąd mnie trochę martwi, tym bardziej, że nie mam pojęcia co oznacza. A dość często wyjeżdzam w dłuższe trasy i nie chciałbym by Astra mnie zawiodła.

Proszę więc o poradę - jakie mogą być przyczyny takiego zachowania samochodu, co ewentualnie sprawdzić, co wymienić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Aha, samochód niezagazowany.

pozdrawiam

maciuch

Napisano

Oczyść styki we wtyczce i gniazdku wtryskiwacza.

Odpal silnik, zobacz jak pracuje wtryskiwacz. Nie powinien lać paliwa tylko wystrzeliwać je porcjami.

Nie zaszkodzi też sprawdzić połączenia ECU <-> reszta Świata, czyli obejrzeć styki we wtyczkach i gniazdach ECU.

Napisano
  • Autor

> Oczyść styki we wtyczce i gniazdku wtryskiwacza.

> Odpal silnik, zobacz jak pracuje wtryskiwacz. Nie powinien lać paliwa

> tylko wystrzeliwać je porcjami.

> Nie zaszkodzi też sprawdzić połączenia ECU reszta Świata, czyli

> obejrzeć styki we wtyczkach i gniazdach ECU.

Dzięki za radę. Ze sprawdzeniem wtryskiwacza to pewnie pojadę do jakiegoś warsztatu - sam mógłbym więcej zepsuć niż naprawić smile.gif

Ale w związku z tym mam dodatkowe pytanka. Jeśli wtryskiwacz będzie w porządku to gdzie jeszcze szukać usterek? Co jeszcze mogło się sypnąć?

A gdyby okazało się, że wtryskiwacz kończy swój żywot - czy to droga zabawa? Ile kosztowałaby mnie wymiana (część + robocizna)?

Wolę najpierw Was zapytać niż dać się później naciąć nieuczciwemu mechanikowi, który wymieni mi pół silnika i skasuje za pół samochodu.

pozdrawiam

maciuch

Napisano

Żeby być pewnym to trzeba by podłączyć pod wtryskiwacz oscyloskop i zobaczyć jak wyglądają impulsy dawane przez komputer. Jeśli są prawidłowe to wtryskiwacz do wymiany.

Napisano

Przy tym silniku raczej nic nie idzie zepsuć przy wtrysku. Trzeba zdjąć obudowę wtrysku ( tą plastykową od filtra powietrza) - wyczyścić ją dobrze. Odlączyć wtyczkę na wtryskiwaczu (wyczyścić) odkręcić jedną śrubkę(torx) - od góry (trzyma ona wtryskiwacz w gnieździe) - podważyć wtryskiwacz i go wyjąć - uwaga - od góry przy wyciąganiu przykryć szmatką gdyż może trysnąć paliwem które jest w komorze ciśnieniowej - po wyjęciu wtryskiwacza dobrze go przedmuchać powietrzem - załóżyć w kolejności odwrotnej i odpalić. Gdyby trzeba kupić to tylko używkę (1,4 1,6 1,8 mają takie same, koszt do 100 zł.)

---------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

> Przy tym silniku raczej nic nie idzie zepsuć przy wtrysku. Trzeba

> zdjąć obudowę wtrysku ( tą plastykową od filtra powietrza) -

> wyczyścić ją dobrze. Odlączyć wtyczkę na wtryskiwaczu

> (wyczyścić) odkręcić jedną śrubkę(torx) - od góry (trzyma ona

> wtryskiwacz w gnieździe) - podważyć wtryskiwacz i go wyjąć -

> uwaga - od góry przy wyciąganiu przykryć szmatką gdyż może

> trysnąć paliwem które jest w komorze ciśnieniowej - po wyjęciu

> wtryskiwacza dobrze go przedmuchać powietrzem - załóżyć w

> kolejności odwrotnej i odpalić. Gdyby trzeba kupić to tylko

> używkę (1,4 1,6 1,8 mają takie same, koszt do 100 zł.)

Wielkie dzięki - przy tak szczegółowym opisie pewnie sam spróbuję. Tym bardziej, że w razie problemów, z tego co piszesz koszt używki nie jest jakiś powalający smile.gif

pozdrawiam

maciuch

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.