Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrotomierz cc 900

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznych centomaniaków. Mam prośbę, wpadł w moje ręce obrotek AutoMetronic i chciałbym go podłączyć do swojego cienkiego na gaźniku. Z obrotka wychodza 3 kable:

+ czerowny - czarny i zółty do cewki. No właśnie i chciałem się dowiedzieć gdzie go dokładnie podpiąć czy do cewki jeśli tak to do której, bo sa dwie i czy do + czy -, czy może jak gdzieś doczytałem do modułu elektronicznego do pinu 3. Podpowiedzcie jak zrobić, żeby podłączyć i nic nie zepsuć i żeby to działało jak trza. smile.gif Druga sprawa to gdzie popodłączać kable i którędy je poprowadzić żeby było jak najłatwiej i najszybciej, oraz którędy się przebić do komory silnika no i co bedę musiał zdejmować i odkręcać, lutować, itp.. Wogóle wszelkie zdjęcia manuale mile widziane jak ktoś robił coś podobnego. A i jeszcze jedno w temacie przy ilu rpm ma odcięcie cc 900, tzn. do ilu max kręci, bo obrotek mam wyskalowany do 6000tyś. A zarazem jak go wyregulować żeby pokazywał prawidłowe obroty, jeśli bedzie przekłamywał?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pzdr. wink.gif

Napisano

jeden plus po stacyjce (ten zasilający obrotka) drugi plus po światłach (ten co ci bedzie podświetlał obrotka), masę znajdziesz łatwo a sygnałowy bierzesz z przekaźnika pompy paliwa (nóżka nr 85).

Zasilanie, masę i podświetlenie można wziąć z zasilania zegarka i podswietlenia nawiewów...

Przewód z sygnałem musisz przeciągnąć do komory silnika. Powyżej centralki są dwa styczniki i dwa bezpieczniki. musisz się podłączyć do nóżki numer 85 jednego z nich (niepamietam ktorego, popróbuj).

powodzenia

pozdr

Napisano

a sygnałowy bierzesz z przekaźnika pompy paliwa

> (nóżka nr 85).

Przecież napisał że ma na gaźniku, pompa mechaniczna jest.

Napisano

> a sygnałowy bierzesz z przekaźnika pompy paliwa

> Przecież napisał że ma na gaźniku, pompa mechaniczna jest.

wiec musi podłączyć pod "kompa" - 3 pin od strony kabiny ok.gif

Napisano

> a sygnałowy bierzesz z przekaźnika pompy paliwa

> Przecież napisał że ma na gaźniku, pompa mechaniczna jest.

oj przeoczyłem, poźno bylo a ja za dlugo siedzialem na kompie

Napisano
  • Autor

> wiec musi podłączyć pod "kompa" - 3 pin od strony kabiny

To znaczy podłączyć się pod moduł, bo kompa nie mam. Czy to tak ma wyglądać (plik w załączniku), czy może jednak do cewki?

A którędy jeszcze przebijaliście się do przegrody silnika?

pzdr.

Napisano
  • Autor

A więć tak, dziś podpinałem i obrotek działa, ale tylko pod podpięciu go do wejścia w module z cewki (obojętnie której) pin 6 lub 11, kabel żółto-czarny lub biało-czarny, gdy wpięty jest w pin 3 modułu elektronicznego, ani drgnie, czy to znaczy, że obotomierz jest jakiś nieodpowiedni? Czy może gniazdo w module jest uszkodzone, albo wogóle nie ma tam wyjścia? Jak to w końcu jest?

A i jak będę chciał kabel puścić do cewki gdzie wychodzi linka prędkościomierza, to wystarczy zdjąć licznik, czy jeszcze coś musze wybebeszać? Na coś uważać?

Dzięki!

smile.gif

Napisano

> A więć tak, dziś podpinałem i obrotek działa, ale tylko pod podpięciu

> go do wejścia w module z cewki (obojętnie której) pin 6 lub 11,

> kabel żółto-czarny lub biało-czarny, gdy wpięty jest w pin 3

> modułu elektronicznego, ani drgnie, czy to znaczy, że obotomierz

> jest jakiś nieodpowiedni? Czy może gniazdo w module jest

> uszkodzone, albo wogóle nie ma tam wyjścia? Jak to w końcu jest?

> A i jak będę chciał kabel puścić do cewki gdzie wychodzi linka

> prędkościomierza, to wystarczy zdjąć licznik, czy jeszcze coś

> musze wybebeszać? Na coś uważać?

> Dzięki!

tam jest taka gumowa zaślepka, przez którą przechodzi linka, musisz uważać zeby nie zeszła, bo bedzie zle ją założyć,

musisz zdjąć to wytłumienie od strony komory silnika, ja nie zdejmowale calego i bylo mi ciezko przepchać przewód...

Napisano
  • Autor

> tam jest taka gumowa zaślepka, przez którą przechodzi linka, musisz

> uważać zeby nie zeszła, bo bedzie zle ją założyć,

> musisz zdjąć to wytłumienie od strony komory silnika, ja nie

> zdejmowale calego i bylo mi ciezko przepchać przewód...

Dzięki właśnie tak zrobiłem i puściłem tędy kabel do cewki. Jeszcze jedno pytanko mase i zasilanie wziełem od zegarka elektronicznego, chciałbym wiedziec, czy tak może być, bo wiadomo zegarek jest włączony cały czas i nie wiem czy obrotomierz też być powinien włączony, czy może, raczej tylko załączany po przekręceniu kluczyka zapłonu. Jak to jest w praktyce nie szkodzi to obrotomierzowi że jest cały czas podpięty pod + ? No oprócz szybszego zużycia akumulatora. A może podpowie ktoś gdzie indziej i łatwiej jest podpiąc zasilanie i mase do obrotka?

Pzdr.

Napisano

> Dzięki właśnie tak zrobiłem i puściłem tędy kabel do cewki. Jeszcze

> jedno pytanko mase i zasilanie wziełem od zegarka

> elektronicznego, chciałbym wiedziec, czy tak może być, bo

> wiadomo zegarek jest włączony cały czas i nie wiem czy

> obrotomierz też być powinien włączony, czy może, raczej tylko

> załączany po przekręceniu kluczyka zapłonu. Jak to jest w

> praktyce nie szkodzi to obrotomierzowi że jest cały czas

> podpięty pod + ? No oprócz szybszego zużycia akumulatora. A może

> podpowie ktoś gdzie indziej i łatwiej jest podpiąc zasilanie i

> mase do obrotka?

> Pzdr.

podświetlenie obrotka podepnij po światłach (np. + z podświetlenia nawiewów, a zasilanie obrotka weź + z podświetlenia zegarka (któro jest załączana po przekręceniu kluczyka) ok.gif

Napisano
  • Autor

> podświetlenie obrotka podepnij po światłach (np. + z podświetlenia

> nawiewów, a zasilanie obrotka weź + z podświetlenia zegarka

> (któro jest załączana po przekręceniu kluczyka)

A które to sa kabelki, dzis odkręcałem tablice wyjełem zegar, i okazuje się że straciłem podświetlanie zegarka, nie działa mi? Mogłem coś zepsuć, podłączałem po kolei do wszystkich wejśc zegarka, kolory 3 kabli były mieszane, ostatni był czarny, to wiedziałem, że to masa? Czy mogła się spalić kontrolka podświetlania zegarka, bo w sumie on chodzi i godzine pokazuje, tylko nie świeci po przekręceniu kluczyka.

crazy.gif

Napisano

Witam

Sądzę, że lepiej zasilić po przekręceniu kluczyka. Ja też mam 900 na gaźniku i tak miałem zamontowane. Sorry, teraz muszę już lecieć, jeśli chcesz to mogę dokładniej opisać gdzie miałem podłączone ale niestety dopiero w piątek bo teraz muszę na ten czas zniknąć.

poz yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.