Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik przebytej drogi w c14nz Padł i co dalej...

Featured Replies

Napisano

Padł mi czujnik przebytej drogi w mojej Asterce. Wymieniłem linkę prędkościomierza aby sie upewnieć, ze to nie wina linki. Wyswietla mi sie błąd '24'. Czy uszkodzony czujnik ma wpływ na prawidłowa pracę silnika oraz na spalanie autka ? Autko nie gaśnie na biegu jałowym. oslabiony.gif

Elektromechanik powiedział mi, ze czujnik jest nie do zdobycia, chyba że razem z zegarami. Ja znalazłem oryginalny, ale kosztuje 185 zł. Moze ktoś ma niepotrzebny i odsprzeda za jakieś rozsądne pieniądze ?? zlosnik.gif

Napisano

Witaj!

Najpierw użyj "szukaj" potem sprawdź FAQ ale jak nie wiesz gdzie to skopiowałem :

131. Błąd 24 - antidotum - Witam. Chciałem podzielić się z Wami jak zwalczyć błąd 24 w asterce. Objawy: Podczas jazdy przy większej prędkości, przy dynamicznej jeżdzie, lub czasami samo z siebie wywala błąd 24. broty podczas jazdy gdy wciśniemy sprzęgło spadają do 500obr/min potem wzrastają do 900obr/min lub silnik czasami potrafi zgasnąć. Naprawa: Najpierw sprawdzamy czy linka prędkościomierza jest sprawna-jak prędkościomierz chodzi to wszystko z linką powinno być ok. Demontujemy deskę rozdzielczą i demontujemy impulsator-trzeba zdiąć metalową klamerkę która dociska folię do styków impulsatora, potem odkręcamy jedną śrubkę mocującą impulsatori wyjmujemy go. Zdejmujemy przykrywkę osłaniającą elektronikę impulsatora która jest na zaczepach , odlutowywujemy i odsysamy 3 nóżki foto diody -dioda pozostaje w zacisku obudowy a płytkę wyjmujemy z obudowy. Lokalizujemy jedyny w układzie tranzystor BC547 wymieniamy go na nowy (po wylutowaniu w jednym przypadku tranzystor we wszystkie strony gwizdał pod miernikiem a w drugim puszczał między kolektorem a emiterem). I wszystko gotowe.Nie zaszkodzi wymienić układziku 8-mio nóżkowego LM741 i elektrolita 47 mikro/16v-wymiana tych elementów nie zaszkodzi-koszt wszystkich części 1.50zł (bo nie wiadomo od czego tranzystor poleciał, a elektrolit ma na pewno troszkę latek i może być już wyschnięty. Składamy wszystko do kupy ,zdejmujemy klemę z aku na 30min by wymazać błąd i JEDZIEMY. Ja już wieje ze 4 dni i wszystko jest ładnie i pięknie. Obroty spadają i zatrzymują się na 900obr/na min. Autko nie gaśnie .życzę miłej zabawy (kaliniak).

A od siebie dodam, że to działa bo miałem podobny problem - wymieniłem i gra gitarra... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Padł mi czujnik przebytej drogi w mojej Asterce. Wymieniłem linkę

> prędkościomierza aby sie upewnieć, ze to nie wina linki.

> Wyswietla mi sie błąd '24'. Czy uszkodzony czujnik ma wpływ na

> prawidłowa pracę silnika oraz na spalanie autka ? Autko nie

> gaśnie na biegu jałowym.

> Elektromechanik powiedział mi, ze czujnik jest nie do zdobycia, chyba

> że razem z zegarami. Ja znalazłem oryginalny, ale kosztuje 185

> zł. Moze ktoś ma niepotrzebny i odsprzeda za jakieś rozsądne

> pieniądze ??

Thx smile.gif Już dzis zaworzę czujnik do wujka, który jet elektronikiem, niech sprawdza co i jak smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.