Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont astrolota - więcej niż chciałem

Featured Replies

Napisano

W poniedziałek oddałem Astrolota do mechanika. Miał wymienić popychacze, uszczelniacze zaworów, łożysko jakiegoś tam wałka w skrzyni biegów (cicho buczało na luzie, przy niewciśniętym sprżegle), łożyska alternatora i miał założyć katalizator.

Przedwczoraj przedzwonił znajomy, który do mechanika woził części, i powiedział że mechanik wyciągnął cały silnik z auta, zdjął głowicę confused.gif(do wymiany popychaczy???). Głowica poszła do planowania, docierania zaworów, wymiany prowadnic i coś tam jeszcze. Okazało się że bardzo dobrze, że ją zdjął, bo gdzieś mnimalnie walnięta była uszczelka. A skoro silnik był już na wierzchu znajomy namówił mnie na wymianę pierścieni. Teraz już mam założone nowe, ale wciąz nie wiem czy to było konieczne?!Auto brało około 0,3l oleju na 1000 KM i ogólnie jeździło dobrze. Chciałem sie Was poradzić, ale jak na złośc Kącik nie działał.

Teraz już po fakcie. W sobotę odbieram auto - taką mam nadzieję. Za same częsci (wymienił sprzęgło (tarcza + docisk), łożysko w skrzyni, katalizator, tuleja wachacza, sworznie, końcówki drążków, katalizator, osłona pod silnik, łozyska alternatora, popychacze, uszczelniacze i wswzystkie uszczelki, sworznie do zawiasów drzwi od kierowcy, pierścienie, panewki korbowodowe, może i główne zapłacę jakieś 1200 PLN) za robotę jeszcze nie wiem ile, pewnie dużo.

W sumie mam mieszane uczucia, wyjdzie ponad 2 tyś jak nic.

Powiem wam za jakiś czas czy było warto. crazy.gif

i jeszcze jedno spostrzeżenie: od jakichś dwóch miesięcy miałem wrażenie, że coś się cicho, głucho tłucze po prawej stronie z przodu. Na szarpakach - wszystko OK. Dopiero jak zdjął wachacz okazało się że była wywalona tuleja pozioma( wniosek : diagnostyka na szarpakach jest do d..y ) confused.gif

I jeszcze jedno pytanie: jak jeździć po wymianie pierścieni i panewek, żeby nic nie spieprzyć faint.gif

C14 NZ 1993

Napisano

Proponuje zrobić ok. 1000 km bez przesadnego przeciągania, tak aby pierscienie ułożyły sie w tulejach. Hmmm... powiem Ci tak nikt tych pieniędzy Ci nie zwróci jesli chciałbyś sprzedać asterkę,ale jak zrobiłeś to będziesz miał nowe smile.gif Polecam Ci zalać silnik ceramizerem AutoRepair ( masz tutaj link http://www.ceramizer.pl/). Ja zalałem swoją i po 700 km juz czuje efekty a proces ceramizacji trwa do 1500 km. 893goodvibes.gif

Napisano

> Proponuje zrobić ok. 1000 km bez przesadnego przeciągania, tak aby

> pierscienie ułożyły sie w tulejach. Hmmm... powiem Ci tak nikt

I starac sie aby silnik w czasie jazdy pracowal na roznych predkosciach obrotowych. A z ceramizerem na samym poczatku dac sobie spokoj - niech wszystko ulozy sie samo tak jak matka natura by chciala, bez zadnych "anaboli" grinser006.gif

Napisano

Wez od mechanika jakis kwit na wykonana usluge. Czesto jest tak ze mimo zainwestowania sporej ilosci biletów Narodowego Banku Polskiego w naprawe efekt jest slaby lub wrecz przeciwnie, gorzej silnik sie sprawuje niz przed remontem. Wtedy mechanik wypina sie na nas tyłem, wrecz twierdzi ze on nie robil nic w tym aucie i wogole nas nie zna. Lepiej sie zabezpiexczyc bo na astrokaciku rozne historie byly juz opisywane sick.gif

Napisano

> Wez od mechanika jakis kwit na wykonana usluge. Czesto jest tak ze

> mimo zainwestowania sporej ilosci biletów Narodowego Banku

> Polskiego w naprawe efekt jest slaby lub wrecz przeciwnie,

> gorzej silnik sie sprawuje niz przed remontem. Wtedy mechanik

> wypina sie na nas tyłem, wrecz twierdzi ze on nie robil nic w

> tym aucie i wogole nas nie zna. Lepiej sie zabezpiexczyc bo na

> astrokaciku rozne historie byly juz opisywane

jestem po srednim remoncie silnika czyli po wymianie zaworow dolotowych, popychaczy, planowaniu glowicy etc..

zaplacilem 1,7k PLN ale jestem mega zadowolony

silnik w ogole nie bierze oleju, jest bardzo elastyczny, wrecz czuje sie jakbym jezdzil nowa fura (szczegolnie,ze amory tez wymienialem w miedzyczasie + nowe Klebery)

teraz widze,ze bylo warto

astrolot pali w miescie okolo 8,3 (wieksza czesc jazdy to korki i praktycznie zero jazdy w trasie)

wniosek mam taki,ze pomimo bolacej kieszeni, wsiadam spokojny do samochodu i nie mam zadnego "ale: do eksploatacji smile.gif

Napisano

> astrolot pali w miescie okolo 8,3 (wieksza czesc jazdy to korki i

> praktycznie zero jazdy w trasie)

Mnie tyle pali gazu i nie jestem zadowlony wink.gif

Napisano

> Mnie tyle pali gazu i nie jestem zadowlony

To lepiej bądź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.