Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra 1,4 T - pytanie o zużycie oleju

Featured Replies

Napisano

Po ca. 4kkm od urodzenia melduje żywotnosc oleju na poziomie 70 procent. Co otym sądzić? 30 kkm - nie ma szans.

Napisano

Wymiana oleju po 30 kkm to raczej kiepski pomysł, zwłaszcza przy silniku z turbo.. Żywotność dużo zależy od sposobu eksploatacji (miasto czy trasa). 

Napisano
7 godzin temu, wawo napisał:

Po ca. 4kkm od urodzenia melduje żywotnosc oleju na poziomie 70 procent. Co otym sądzić? 30 kkm - nie ma szans.

Meriva też 1,4NEL 120 KM

po 3 tysiącach od zmiany [74%]

Jazda podmiejska.

Olej dexos2 95 zł / 5l - taniocha.

Napisano
20 godzin temu, wawo napisał:

O ile wiem żywotność % oleju liczona jest nie od przebiegu tylko od czasu. 100%=1 rok. Olej wg zaleceń producenta zmieniamy co rok lub 30kkm w zależności co nastąpi pierwsze. Mnie zaczęła asterka informować o potrzebie zmiany oleju dokładnie po roku od odebrania. Przebiegu miałem coś koło 13kkm (a teoretycznie wymianę w moim motorze można robić co 20kkm).

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, vtorek napisał:

O ile wiem żywotność % oleju liczona jest nie od przebiegu tylko od czasu. 100%=1 rok. Olej wg zaleceń producenta zmieniamy co rok lub 30kkm w zależności co nastąpi pierwsze. Mnie zaczęła asterka informować o potrzebie zmiany oleju dokładnie po roku od odebrania. Przebiegu miałem coś koło 13kkm (a teoretycznie wymianę w moim motorze można robić co 20kkm).

Połowa grudnia - połowa lutego = 2 miesiące, co czyni 1/6 roku, co czyni ca .17 procent. Ergo 83 procent to nie 73 czy 75.

Napisano
6 godzin temu, wawo napisał:

Połowa grudnia - połowa lutego = 2 miesiące, co czyni 1/6 roku, co czyni ca .17 procent. Ergo 83 procent to nie 73 czy 75.

Brałeś auto ze stoku czy zamawiałeś pod siebie i czekałeś na nowe prosto z fabryki? Może być tak, że jak auto przyjechało prosto z fabryki to ustawienia nie były resetowane tylko pokazuje w tym momencie zużycie od zjazdu z taśmy. A wiadomo że parę tygodni mija zanim auto z taśmy trafi do klienta. Tak było w przypadku auta mojego teścia. Komp zaczął go informować o potrzebie zmiany oleju dokładnie rok po wyprodukowaniu.

Tak w ogóle to bym się jakoś strasznie tym procentowym zużyciem nie przejmował. Nie wydaje mi się żebyśmy w autach mieli jakiś rocket science w postaci sensorów badających faktyczne zużycie oleju. To raczej jakiś prosty algorytm i kilka linijek kodu w kompie, które wyliczają te procenty na podstawie czasu no i może jeszcze jakichś paru innych danych typu ilość odpaleń na zimnym/ciepłym, temperatury zewnętrznej, może w jakiś sposób bierze też pod uwagę obciążenia silnika. Ale to tylko takie moje gdybanie - jak to faktycznie inżynierowie rozwiązali to nie wiem.

Generalnie to po prostu bym zmienił olej po roku lub określonym dystansie (co wcześniej) - niby producent zaleca w Twoim wypadku 30 kkm ale ja osobiście bym go skrócił o połowę, max 20 kkm.   

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, vtorek napisał:

Brałeś auto ze stoku czy zamawiałeś pod siebie i czekałeś na nowe prosto z fabryki? Może być tak, że jak auto przyjechało prosto z fabryki to ustawienia nie były resetowane tylko pokazuje w tym momencie zużycie od zjazdu z taśmy. A wiadomo że parę tygodni mija zanim auto z taśmy trafi do klienta. Tak było w przypadku auta mojego teścia. Komp zaczął go informować o potrzebie zmiany oleju dokładnie rok po wyprodukowaniu.

Tak w ogóle to bym się jakoś strasznie tym procentowym zużyciem nie przejmował. Nie wydaje mi się żebyśmy w autach mieli jakiś rocket science w postaci sensorów badających faktyczne zużycie oleju. To raczej jakiś prosty algorytm i kilka linijek kodu w kompie, które wyliczają te procenty na podstawie czasu no i może jeszcze jakichś paru innych danych typu ilość odpaleń na zimnym/ciepłym, temperatury zewnętrznej, może w jakiś sposób bierze też pod uwagę obciążenia silnika. Ale to tylko takie moje gdybanie - jak to faktycznie inżynierowie rozwiązali to nie wiem.

Generalnie to po prostu bym zmienił olej po roku lub określonym dystansie (co wcześniej) - niby producent zaleca w Twoim wypadku 30 kkm ale ja osobiście bym go skrócił o połowę, max 20 kkm.   

To jest drobiazg-temat. Bolid wypr. we wrzesniu, kupiony w grudniu ze 100 procent spr. oleju.

Napisano
21 minut temu, wawo napisał:

To jest drobiazg-temat. Bolid wypr. we wrzesniu, kupiony w grudniu ze 100 procent spr. oleju.

Z ciekawości jutro zerknę ile mi pokazuje od ostatniej zmiany. Robiłem przegląd pod koniec września.

Napisano

No to mi pokazuje 60%. Olej zmieniony dokładnie 29.09 czyli 5 miesięcy bez kilku dni. To u mnie całkiem nieźle się zgadza.

Napisano

Apropo wymian oleju. U mnie producent mówi 30kkm lub 2 lata. Stara szkoła podpowiada: pierwsza wymiana po 2-3kkm potem co roku lub 10-15kkm. Czyli wymieniając olej w ASO po 2 latach, to faktycznie była to 3cia wymiana :). Jakoś nie za bardzo chce się wierzyć że silnik który ma pojemność od motocykla, a moc od 2.0 benzyny może jeździć długo bez najlepszego smarowania. W ASO tylko się trochę zdziwili że oleju nie bierze :). Wymiana oleju to podstawa na żywotność silnika, a turbinki już szczególnie.

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎02‎-‎21 o 16:14, grze1234 napisał:

Apropo wymian oleju. U mnie producent mówi 30kkm lub 2 lata. Stara szkoła podpowiada: pierwsza wymiana po 2-3kkm potem co roku lub 10-15kkm. Czyli wymieniając olej w ASO po 2 latach, to faktycznie była to 3cia wymiana :). Jakoś nie za bardzo chce się wierzyć że silnik który ma pojemność od motocykla, a moc od 2.0 benzyny może jeździć długo bez najlepszego smarowania. W ASO tylko się trochę zdziwili że oleju nie bierze :). Wymiana oleju to podstawa na żywotność silnika, a turbinki już szczególnie.

O wymianei po 2 kk nawet wątek założyłem.

Napisano
Dnia 21.02.2017 o 16:14, grze1234 napisał:

Apropo wymian oleju. U mnie producent mówi 30kkm lub 2 lata.  Wymiana oleju to podstawa na żywotność silnika, a turbinki już szczególnie.

Bo wymiany co 30 000 km maja dobrze wyglądać w słupkach u fleet manager'a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.