Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świetlówka, Ledy, awaria

Featured Replies

Napisano

Mam w korytarzu oświetlenie składające się z dwóch świetlówek rurowych oraz czterech "halogenów" - ledów. Przestały świecić dwie świetlówki oraz jeden z Ledów zaczął mrugać. Co może być przyczyną awarii ? 

Napisano

zasilanie z tego samego obwodu?

domniemam, że każde z nich ma swoje źródło zasilania a nie jakieś jedno wspólne trafko?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Marecki78 napisał:

zasilanie z tego samego obwodu?

domniemam, że każde z nich ma swoje źródło zasilania a nie jakieś jedno wspólne trafko?

tak, jedno podłączenie. bez trafo, wszystko 230V.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, zzzz napisał:

zbieg okoliczności.

myślisz, że trzy rzeczy się na raz zepsuły ?

Napisano

a ta oprawa świetlówkowa to jaka? z jednym dławikiem? może świecić jedna świetlówka?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zzzz napisał:

a ta oprawa świetlówkowa to jaka? z jednym dławikiem? może świecić jedna świetlówka?

właśnie dwie niezależne.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

właśnie dwie niezależne.

Te świetlówki i halogen są na początku czy na końcu linii zasilającej. ? Bo jeżeli na końcu to może jakaś złączka po drodze sobie iskrzy?

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 15:48, bergerac napisał:

Mam w korytarzu oświetlenie składające się z dwóch świetlówek rurowych oraz czterech "halogenów" - ledów. Przestały świecić dwie świetlówki oraz jeden z Ledów zaczął mrugać. Co może być przyczyną awarii ? 

U mnie też taśma zaczęla mrugać, ale tylko pierwsze kilkanaście cm (na kilka m) i to od czasu do czasu, nie cały czas. Masz jakiś pomysł, co to może być?

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 15:48, bergerac napisał:

"Upalony" przewód powrotny? To co opisujesz przypomina zachowanie lamp led w układzie z włącznikiem z "neonówką". Czyli przez układ nie płynie prąd roboczy, a szczątkowy przez "podświetlacz", wystarczajacy do ładowania kondensatorów elektroniki leda i błyskania.

Podłącz na próbę zamiast jednego z ledów zwykła żarówkę i zobacz, czy się normalnie zaświeci po podaniu zasilania na obwód. 

Napisano
  • Autor

wygląda, że jednak zbieg okoliczności. wymieniłem na nowe i jest ok :)

Dnia 21.02.2017 o 12:01, Olleo napisał:

U mnie też taśma zaczęla mrugać, ale tylko pierwsze kilkanaście cm (na kilka m) i to od czasu do czasu, nie cały czas. Masz jakiś pomysł, co to może być?

elementy elektroniczne padły w części taśmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.