Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C8/807/Phedra - zmieniam koła na 17"

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Serdeczna prośba do tych, co wiedzą. Lub co mają.

Chcę w swoim autobusie C8 zmienić felgi na 17. Z oferty Citroena nic mi się nie udało znaleźć do tego modelu. Ale pewnym ratunkiem jest oferta Alfy, bo piasta jest typowo włoska. Kłopot w tym, że przymierzałem już raz felgi 17 cali do Alfy i nie dało się ich założyć ze względu na parametr ET.

Czy ktos wie, jakie ET mają oryginalne citroenowskie alufelgi o średnicy 16" pasujące do C8?

Ewentualnie - jakie max ET mają mieć felgi 17 cali?

Sprawa pilna, bo znalazłem sobie ładne fele z ET 35 i boje się, że ET jest za duże.

Napisano

seria ma Et27 przy 7" szerokosci, znajdz kalkulator ET i sprawdz jakie roznice beda z tymi co znalazles

Napisano
  • Autor

W takim razie z tego kalkulatora http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi wychodzi mi, że felgi 17 cali o szerokości 7.5 cala powinny mieć ET w okolicach 21mm.

Ma ktoś jakieś propozycje ? (wzory, producenci)

Napisano

Może być i ET=27 wówczas symetrycznie będzie szerzej felga po 6 mm :) co nie zrobi problemu

Przy 21 wnętrze będzie jak oryginał, zewnętrze wypchnięte 12 mm

TYLKO po co Ci felga 7'5" ? Optymalna opona 17 do C8 to 215/55 R17

przy 225/50 R17 na parkingu są już spore opory....

Tak wyglądał mój na 225/50 R17

http://galeria.mud.pl/index.php?/category/359

IMAG0321.jpg

IMAG0325.jpg

Jak bym miał teraz C8 to bym poszedł w 18" z Alfy 159 ...

alu-50903313.jpg  

lub

5edbb243480c4bdc06e80edc6c1eed04.jpg

Edytowane przez jedrocha

Napisano
14 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Chcę w swoim autobusie C8 zmienić felgi na 17.

tylko po co?? Dla wyglądu :hehe:

Napisano
9 godzin temu, szyman napisał:

tylko po co?? Dla wyglądu :hehe:

No a PO CO się zakłada Aluminiowe Felgi ?!?

Przecież nie dla ich "lekkości" :P

Napisano

ale Bartek ma alu 16 i to jest najlepsze do tego auta nie czujesz nierówności nie martwisz sie o dziury, komfort jazdy jest na dobrym poziomie

Napisano
38 minut temu, szyman napisał:

ale Bartek ma alu 16 i to jest najlepsze do tego auta nie czujesz nierówności nie martwisz sie o dziury, komfort jazdy jest na dobrym poziomie

Jeździłeś autobusem  na innych kołach niż 16" ?

Bo ja tak i wiem, że różnicy NIE MA, tym bardziej na "-", a prowadzenie lepsze....

Zresztą niech sie również wypowie Krzychu :) w końcu już 4 lata jeździ "moim" C8 :) na takich kołach

Edytowane przez jedrocha

Napisano

uwierz jeździłem wieloma ciężkimi/mocnymi autami i przy profilu opony 55/50 komfort jazdy na nierównej drodze mocno spada. Z resztą jak chcesz auto fajnie wyglądające na feldze to 807/C8 niestety nim nie jest.

Napisano
27 minut temu, szyman napisał:

uwierz jeździłem wieloma ciężkimi/mocnymi autami i przy profilu opony 55/50 komfort jazdy na nierównej drodze mocno spada. Z resztą jak chcesz auto fajnie wyglądające na feldze to 807/C8 niestety nim nie jest.

tu schodzimy z 60/55, niemniej pytałem czy jeździłeś EV2 na 17 ? a nie czy w ogóle jeździłeś ciężkimi i mocnymi.......................

Napisano
2 minuty temu, jedrocha napisał:

tu schodzimy z 60/55, niemniej pytałem czy jeździłeś EV2 na 17 ? a nie czy w ogóle jeździłeś ciężkimi i mocnymi.......................

nie doświadczyłem tej "przyjemności"

Napisano
Teraz, szyman napisał:

nie doświadczyłem tej "przyjemności"

No to z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy z materii mechanicznej, nie komentuj z gdybania :) skoro nie doświadczyłeś :)

EOT....

Napisano

Przeciez takie C8/807 to wcale nie ma komfortu, więc nie ma czego psuć

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Teraz, Muzyk napisał:

Przeciez takie C8/807 to wcale nie ma komfortu, więc nie ma czego psuć

....... następny ....z własnego doświadczenia .... :P 

Napisano

Tak, miałem okazję pojeździć, więc mogę się wypowiedzieć

Napisano

dla mnie ma. Jadę jak na tapczanie przed TV ;] nierówności i dziury nie obchodzą mnie ale fakt ja się nie znam i mam koła 16 na profilu jak pamiętam 65 bo ostatni raz auto widziałem i prowadziłem 3 tyg temu

Napisano
14 minut temu, Muzyk napisał:

Tak, miałem okazję pojeździć, więc mogę się wypowiedzieć

Pojeździć ? Czy przejechać ?

Ile tyś. km? zwłaszcza obciążonym w pełni autem na wakacje ?

Ja w 2 lata zrobiłem przeszło 60 tyś. km z czego kilka/kilkanaście razy do Włoch i uwierz mi że C5II się niestety nie umywa :) a miałem 3 sztuki...

Część z tego na fabrycznym 215/60R16 (zimą) a większość 225/50 i 215/55 R17 (latem) i twierdzę że nie ma różnicy, a tym bardziej pogorszenia...

Zawieszenie to nie wszystko w takiej trasie, liczy się wnętrze, a to w C8 jest nie do przebicia .......

A poza tym komfort w Hydro to się skończył na BXie :) XM był już dużo sztywniejszy mimo HA, a może przez HA, a C5'tki to już dalszy regres....

13 minut temu, szyman napisał:

dla mnie ma. Jadę jak na tapczanie przed TV ;] nierówności i dziury nie obchodzą mnie ale fakt ja się nie znam i mam koła 16 na profilu jak pamiętam 65 bo ostatni raz auto widziałem i prowadziłem 3 tyg temu

To może Ty masz salonkę na 15" skoro profil 65 :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

Dobra, Panowie, przestańcie się kłócić, bo wygląda to trochę jak rozmowy przekupek... :hehe:

Dlaczego chcę sobie kupić nowe alu 17"?

Bo właśnie kończą mi się opony letnie i wpadłem na pomysł, że mogę zostawić sobie 16" na zimę a na lato kupić nowy komplet felg oraz opon.

Poprawa wyglądu również jest argumentem.

I teraz tak........

- wcale nie jest łatwo znaleźć kół 17 cali o szerokości 7 lub 7.5 cala ORAZ JEDNOCZEŚNIE z ET = 27mm

- największy i niestety jedyny wybór jest spośród kół do Alfy Romeo, ale na nieszczęście znakomita większość felg ma ET=40.5mm albo 35mm

- felgi z ET=30 lub mniej mi się nie udało znaleźć, a szukałem nawet i w 18" - żadnej, która miała odpowiedni komplet parametrów i by mi się podobała

- problem z ET mogę próbować rozwiązać dystansami, ale obawiam się, że one założą się niecentrycznie i będą mi biły (tak miałem kiedyś w Capri)

Ma ktoś może dystanse, przynajmniej dwa o rozmiarze ok 10mm i rozstawie 5x98? Chciałbym pożyczyć na przymiarkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.