Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Slady oleju i basowy dzwiek w filtrze powietrza

Featured Replies

Napisano

Moze ktos bedzie mial pomysl.

Pacjent - Civic 2.2 i-CTDi.

Od kilku miesiecy zaczal pojawiac sie dziwny dzwiek taki troche basowy, najlepiej slyszalny przy obrotach okolo 1500 do 1800 rpm.

Wydaje mi sie, ze bardziej go slychac w srodku samochodu niz na zewnatrz stojac przy otwartej masce.

Zwykle jest glosnijszy gdy silnik pracuje pod obciazeniem (czyli np przyspieszam) a cichszy jak krece obroty na luzie, chociaz glosnosc jest rozna - nie wiem do konca od czego to zalezy. Czasem glosniej czasem ciszej.

Wydawalo mi sie, ze to poprostu dziura gdzies w ukladzie wydechowym, ale obejrzelismy z mechanikiem i nigdzie nie ma zadnych nieszczelnosci.

Myslalem tez ze moze kolektor wydewchowy, bo w tych silnikach jest to znany problem, iz kolektory wydechowe lubia pękać.

Jednak dzisiaj rano porzadnie sie przyjrzalem, rozkrecilem pol auta i kolektor wydechowy jest caly - takze to nie to.

Natomiast zaobserwowalem, ze ten basowy dzwiek zdaje sie miec zrodlo gdzie w dolocie.

Przy rurce wlotu powietrza do filtra slychac do dosc glosno.

Jak zdjalem cala puszke filtra i zapalilem silnik, z rury idacej do dolotu (tej co wychodzi od filtra powietrza) bylo slychac ten dzwiek naprawde glosno.

Dodatkowo zaobserwowalem niewielkie slady oleju na filtrze powietrza  (od gory czyli od strony idacej do kolektora dolotowego) i na rurze idacej od puszki filtera do kolektora.

Czy ktos moze mi powwiedziec, o czym moga swiadczyc takie objawy i czemu dokladnie sie przyjrzec?

Dostep tam jest fatalny, wiec nigdzie dalej poza ta rure dochadzaca do puszki filtra powietrza, nie bardzo mam jak sie dostac.

Dzieki za rady.

Napisano
  • Autor

A kto to wie - nie ma szans sie tam dostac...

A luzy w turbinie moglyby powodowac objawy przezemnie opisane?

Turbo moim zdaniem brzmi wporzadku - a przynajmniej brzmi tak samo od 4 lat od kiedy mam to auto wiec nie sadze zeby cos sie z nim dzialo.

Napisano

Imo troche moze puszcac oleju - u mnie w Saabie tak było z tego co pamietam. Co do odgłosów to nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.