Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejne problemy z unolotem

Featured Replies

Napisano

Hej

Ostatnio gasl po rozgrzaniu - wymienilem modul zaplonowy i przy okazji palec kopolke i podcisnieniowy regulator. Chodzil spoko az do przejechania 200 km. Potem zaczely sie schody. Po zatrzymaniu i postoju ok 3 godz nie dalo sie w ogole odpalic. Rozrusznik krecil a on nic. Wkoncu zaskoczyl robiac chmure czarnego dymu z rury.

Myslalem ze to cos z paliwem bo malo bylo. Podjechalem na stacje zatankowalem do plena chce odpalic i znowu to samo. Potem po kilku zatrzymaniach odpalal normalnie. Az tu przy ruszaniu pod gorke zgasilem motor. Odalil po dlugim kreceniu i robiac chmure jakby sie palil ... brr czarny dym co to moze byc - jakie kolejne usterki frown.gif

Swiece i kable wymienialem 500 Km temu - pasek rozrzadu i napinacz 1000 km temu.

Juz mi rece opadaja w dodatku zaczelo cos szumiec w alternatorze - pracuje jak odkurzacz - pewnie lozysko ...

Pozdrawiam

Dla tych co nie chca patrzec w profil Uno 1.0 Fire, wtrysk, benzyna, 105 tys przebiegu, 97 rocznik.

Napisano

Może zbyt dużo paliwa dostaje. Sonda lambda może padła, albo czujnik temperatury w kolektorze ssącym lub przy wtrysku.

A jak zachowuje się gdy przy rozruchu naciśniesz pedał gazu?

Napisano
  • Autor

> Może zbyt dużo paliwa dostaje. Sonda lambda może padła, albo czujnik

Byc moze za duzo paliwa - ale dane z sondy nie powinny chyba byc brane pod uwage przy rozruchu zimnego silnika i jednoczesnie zimnej sondy

> temperatury w kolektorze ssącym lub przy wtrysku.

> A jak zachowuje się gdy przy rozruchu naciśniesz pedał gazu?

w ogole bez gazu to nie ma szans odpalic - jak dodaje to mam wrazenie ze zaczyna palic najpierw po wolutku ("popierdujac") a potem nagle do 3 tys obrotow przy tym wlasnie robiac chmure dymu.

Cos mam tez wrazenie ze nie pali w cylindrze najblizej paska rozrzadu

Napisano

> Byc moze za duzo paliwa - ale dane z sondy nie powinny chyba byc

> brane pod uwage przy rozruchu zimnego silnika i jednoczesnie

> zimnej sondy

Ale z czujników temperatury to raczej bierze i je należało by sprawdzić. Poszukaj w archiwum, były podawane ich wartości.

> w ogole bez gazu to nie ma szans odpalic - jak dodaje to mam wrazenie

> ze zaczyna palic najpierw po wolutku ("popierdujac") a potem

> nagle do 3 tys obrotow przy tym wlasnie robiac chmure dymu.

> Cos mam tez wrazenie ze nie pali w cylindrze najblizej paska rozrzadu

To pozostało sprawdzić, wymienić świece i może pasek rozrządu czy nie przeskoczył np. o ząbek. Jak zapali to pracuje normalnie?

Napisano
  • Autor

> Ale z czujników temperatury to raczej bierze i je należało by

nom racja

> To pozostało sprawdzić, wymienić świece i może pasek rozrządu czy

> nie przeskoczył np. o ząbek. Jak zapali to pracuje normalnie?

swiece sa nowki chyba ze juz sie zasyfily.

A jak zapali to wlasnie ostatnio nie pracuje normalnie - cos strasznie szelesci w pierwszym cylindrze od paska rozrzadu albo moze cos w alternatorze.

Ale jak dzis w trasie sie zatrzymalem to pracowal normalnie ale pod koniec cos mu w tym jednym cylindrze nawala.

Teraz to jak nawet odpali to od razu gasnie trzeba go najpierw troche pogazowac.

Pewnie kolo srody dopiero z nim do mechaniora pojade ale wole sie przygotowac merytorycznie i psychicznie do kolejnego wydatku

Napisano

>cos strasznie szelesci w pierwszym cylindrze od paska rozrzadu albo

> moze cos w alternatorze.

Zdejmij pasek z alternatora i odpal. Będzie wiadomo czy szeleści w cylindrze, czy w alternatorze.

Napisano

Gdyby nie pracował jeden cylinder to straciłby na mocy a i silnikiem trochę trzęsło by.

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie pracował jeden cylinder to straciłby na mocy a i silnikiem

> trochę trzęsło by.

Wlasnie po odpaleniu nie trzyma 900 obrotow tylko cos kolo 600 i trzesie az sie kierownica rusza.

A strate mocy to widze szczegolnie podczas ruszania ze swiatel jakos mi sie tak mulasto zbiera. Ale moze to wrazenie po 3 godz jezdzie 120/h

A sam nie mam mozliwosci grzebania przy unolocie - musze z nim jechac na warsztat. Mam nadzieje ze to tylko lozysko a alternatorze sie zaciera i ze to od niego te problemy.

Tylko czy zatarte lozysko moze miec wplyw na problem przy odpalaniu ?

Napisano

> Wlasnie po odpaleniu nie trzyma 900 obrotow tylko cos kolo 600 i

> trzesie az sie kierownica rusza.

> A strate mocy to widze szczegolnie podczas ruszania ze swiatel jakos

> mi sie tak mulasto zbiera. Ale moze to wrazenie po 3 godz

> jezdzie 120/h

> A sam nie mam mozliwosci grzebania przy unolocie - musze z nim jechac

> na warsztat. Mam nadzieje ze to tylko lozysko a alternatorze sie

> zaciera i ze to od niego te problemy.

> Tylko czy zatarte lozysko moze miec wplyw na problem przy odpalaniu ?

Łożysko alternatora napewno niema wpływu na odpalanie, ale po zdjęciu paska zorientujesz się czy szum pochodzi z cylindra (jeśli to jest szum to z pewnością nie z cylindra).

Łożysko w alternatorze nie powinno mieć wpływu na zapalanie, a na kopcenie to napewno.

Sprawdź jak siedzi przewód na świecy na tym cylindrze i czy osłona jest dobrze wciśnięta. I na pozostałych nie zaszkodzi sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Łożysko alternatora napewno niema wpływu na odpalanie, ale po zdjęciu

> paska zorientujesz się czy szum pochodzi z cylindra (jeśli to

> jest szum to z pewnością nie z cylindra).

to jest cos jak "zamiatanie" - przypomina ruszanie parowozu tylko szumiace a nie stukajace. W kazdym badzi razie dzwiek nie jest ciagly tylko przerywany frown.gif

> Łożysko w alternatorze nie powinno mieć wpływu na zapalanie, a na

> kopcenie to napewno.

kopci tylko przy problemach z odpaleniem potem juz normalne spalinki

> Sprawdź jak siedzi przewód na świecy na tym cylindrze i czy osłona

> jest dobrze wciśnięta. I na pozostałych nie zaszkodzi sprawdzić.

sprawdze po pracy...

Tylko ciekawy jestem czy jak by bylo cos z cylindrem-tlokiem np za male sprazanie - to czy w tedy zawsze bierze olej. Bo moj poki co nie lyka ani grama - przynajmniej na bagnecie nic sie nie zmienia ani nie ubywa wody z chlodnicy

Napisano

> kopci tylko przy problemach z odpaleniem potem juz normalne spalinki

Witam. Myślę że ci zalewa świece i szukałbym przyczyny w instalacji elektrycznej.

> Tylko ciekawy jestem czy jak by bylo cos z cylindrem-tlokiem np za

> male sprazanie - to czy w tedy zawsze bierze olej. Bo moj poki

> co nie lyka ani grama - przynajmniej na bagnecie nic sie nie

> zmienia ani nie ubywa wody z chlodnicy

Raczej nie bierze oleju, gdyby brał to by dymił cały czas.

Napisano
  • Autor

> Witam. Myślę że ci zalewa świece i szukałbym przyczyny w instalacji

> elektrycznej.

Dzis po trudnym odpaleniu dowloklem sie z szumiacym silnikiem do mechaniora. Problem z tym ze na 100 metrow przed zakladem szum zanikl. Ale nadal nie utrzymywal prawidlowych obrotow.

Mechanik - obstawial slaby akumulator. Zdjal + kleme poczekal 5 min az sie komp zresetuje zalozyl i odpalil bez problemu od razu na stabilny obrotach. I poczakal az sie nagrzeje i caly czas stablilnie pracowal. Az mi glupio bylo.

Podziekowalem za przysluge podjechalem do domu zgasilem. Probuje odpalic i znowu kicha. Kreci kreci i nic. Moze faktycznie zalewa swiece - tylko dla czego ?

Za slaby akumulator ? za slaba iskra ?

Mechanik powiedzial ze byc moze trzeba tez przecyscic uklad wtryskowy...

Co mnie zdziwilo podobno odlaczajac akumulator ostatnio podlacza sie + kleme - wedlug mnie nie powinno miec to wplywu - ale tym mi mechanik posciemnial ze to od tego mogly byc problemy.

W kazdym badz razie to auto ma chumory i jak mu sie pogrozi ze sie go zawiezie do lakarza to mu przechodzi - tak jak z bolacym zebem u ludzi smile.gif

Jutro sprawdze napiecie na ukulatorze ... zobaczymy smile.gif

Pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.