Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podcisnienie w dolocie a poziom plynu chlodniczego

Featured Replies

Napisano

otoz sprawa ma sie nastepuaco. kilka dni temu na powrot wlozylem seryjny dolot i wskaznik podcisnienia wyskalowany do -1 bara.

wnioski jakie nasunely mi sie w ciagu kilka dni jezdy ze wskanizkiem:

-zimny silnik, wolne obroty -0,4 bara

-cieply silnik, wolne obroty -0,5 bara

-kazde wlaczenie wentylatora na chlodnicy zmniejsza podcisnienie o okolo 0,02bara (podobnie swiatla)

-hamowanie silnikiem dalo maksymalnie -0,62 bara

dzis jednak uslyszalem "bulgotanie" i dzwiek przewalanej wody. zjecalem na stacje i odkrrylem, ze musze dolac troszke wody do chlodnicy.

nie brakowalo wiele-do minimum bylo daleko.

po dolaniu do pelna i przejechaniu kilku km odkrylem, ze wskazowka katapultuje sie przy hamowaniu silnikiem na -0,82 bara a cieply silnik ma na wolnych obrtoach -0,6 bara icon_eek.gif

zaczalems ie zastanawiac nad ta zmiana i wyciagnalem nastepujace wnioski:

-mniejszy poziom plynu chlodniczego sprawia, ze nagrzewa sie on bardziej przez co ECU odczytuje wyzsza temp z czujnika temp w kolektorze ssacym i ciagle trzyma lekko uchylona przepustnice.

czy moj wnosek ma podstawy byc sluszym?

jesli tak to jasno byloby widac, ze poziom plnu ma duze znaczenie w kwestii zuzycia paliwa.

nie bez znaczenia jest tez podcisnienie jesli chodzi o sile hamowania, prawda? chyba 0,2 bara powinno robic roznice?

wniosek drugi:

seryjny dolot/filtr lub obie te rzeczy nie daja od oborotw 5700 wzwyz. pojawia sie wtedy minimalne podcisnienie w dolocie, ktore przy 6000 siega juz -0,2 bara. przynajmniej tak jest u mnie.

za kilka dni postaram sie wrzucic dolocik Yanka i przeprowadzic podobne testy. o ile mi sie uda postaram sie tez w czasie najblizszej podrozy do PL sprawdzic czy samochod, ze stozkim rzeczywiscie pali wiecej wink.gif

co wy na to wszystko?

Napisano

ilosc plynu na pewno ma znaczenie bo od tego zalezy jak szybko zostanie oddane cieplo, ale jak sie jedzie od zimnego silnika to na poczatku jest wlaczony tylko maly obieg wiec teoretycznie ilosc plynu w chlodnicy wtedy nie ma znaczenia, dopiero jak termostat zaczyna sie otwierac to ma to znaczenie. ale ja sie moge mylic i pewnie tak jest smile.gif

swoja droga ten wskaznik jest na wezyk? gdzie masz podpiety w dolocie ?

Napisano
  • Autor

> ilosc plynu na pewno ma znaczenie bo od tego zalezy jak szybko

> zostanie oddane cieplo, ale jak sie jedzie od zimnego silnika to

> na poczatku jest wlaczony tylko maly obieg wiec teoretycznie

> ilosc plynu w chlodnicy wtedy nie ma znaczenia, dopiero jak

> termostat zaczyna sie otwierac to ma to znaczenie. ale ja sie

> moge mylic i pewnie tak jest

> swoja droga ten wskaznik jest na wezyk? gdzie masz podpiety w dolocie

> ?

wezyk. wpialem sie w trojniczek jaki mam na wezu idacym do serwa. a dokladiej wpialem drugi trojnik na wezyku idacym do digiplexa.

EDIT: ten wskaznik to jednak dobra rzecz 893goodvibes.gif

Napisano

> EDIT: ten wskaznik to jednak dobra rzecz

hmm.gifJaśniej proszę...

Napisano
  • Autor

> Jaśniej proszę...

waluometr. prosty wskaznik pokazujacy aktualne podcisnienie panujace w ukladzie dolotowym.

w starszych smaochodach dosc czesto montowany jako "ekonomizer", kojarzysz?

Napisano

> waluometr. prosty wskaznik pokazujacy aktualne podcisnienie panujace

> w ukladzie dolotowym.

> w starszych smaochodach dosc czesto montowany jako "ekonomizer",

> kojarzysz?

ideia.gif

Napisano
  • Autor

hmm... no jakby to wyjasnic.

tlok chodzi i zasysa powietrze, nie?

skoro masz zamknieta przepustnice to zasysa mniej niz moglby, nie?

czyli masz podcisnienie. na bazie tego podcisnienia jest dobierany kat wyprzedzenia zaplonu (dla przykladu).

co jest jeszcze interesujace? ano taka sytuacja:

jedziesz na 5 biegu, masz obroty na poziomie 2500 i wciaskasz gaz w podloge. samochod zaczyna buczec i powoli sie zbeira. podcisnienie w dolocie jest minimalne (otwarta przepustnica), paliwo sie leje jak z kranu... i widzisz to jak na dloni bo wskazowka wskazuje 0 barow.

"taniej" wyszloby zredukowac i na 4 biegu miec 4500 oborotw przy sporo mniej uchylonej przepustnicy.

sytuacja druga:

jedziesz na trasie, jedziesz ronow i patrzysz na wskaznik podcisnienia. wskazuje on np. -0,3 bara. delikatnie popuszczasz gaz, predkosc sie nei zmienia, ale podcisnienie sie zwieszka do mp. -0,6 bara. wlasnie zaczales jechac oszczedniej. roznica w predkosci jest niewyczuwalna odpuszczenie gazu czesto ttak minimalne ze bez wskaznika bys nie zauwazyl wink.gif

kumasz?

sytuacja trzecia: masz nieszczelny dolot. podcisnienie w dolocie mocno spada bo silnik ciagnie lewe powietrze. wskaznik pokaze to od razu o ile bedtiesz wiedzial ile ma normalnie.

#sytuacja czwarta:

zapchal ci filtr powietrza, wciskasz do deski a wskaznik zamiast wskazac 0 ciagle pokazuje podcisnienie.

ogolnie bardzo przydatna sprawa (przynajmniej dla mnie).

sytuacja piata: krokowiec cos pochrzanil i nie domyka przepustnicy. widzisz to od razu bo podcinienie przy puszczonym pedale gazu jest o wiele mniejsze.

sytuacja szosta: popieszyl sie czujnik temp i komp widzi ciagle niedogrzany silnik, krokowiec uchyla przeustnice a ty widzisz ze podcisnienie jest mniejsze niz zwykle.

wyjasnilo sie?

Napisano

> ogolnie bardzo przydatna sprawa (przynajmniej dla mnie).

bardzo, a za 50,- pln mozna kupic nowke bardzo ladna a wydane 50 zeta sie pewnie zwroci niedlugo po tym jak sie czlowiek nauczy z niego korzystac smile.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo, a za 50,- pln mozna kupic nowke bardzo ladna a wydane 50 zeta

> sie pewnie zwroci niedlugo po tym jak sie czlowiek nauczy z

> niego korzystac

wydalem wiecej, ale mam taki bajerancko wypasnie podswietlany zakrecony.gif

Napisano

> wyjasnilo sie?

hmm.gifNie głupie urządzonko... Miałem takie cóś w audicy...

Napisano

> Nie głupie urządzonko... Miałem takie cóś w audicy...

allegro ... najtanszy na allegro ale jeszcze 2 dni temu widzialem po 49,-

zawsze mozna zastosowac manometr czy jakos tak to sie nazywalo smile.gif nie bedzie tak efektywnie wygladac ale zadanie bedzie spelnial smile.gif

Napisano
  • Autor

> allegro ... najtanszy na allegro ale jeszcze 2 dni temu widzialem

> po 49,-

> zawsze mozna zastosowac manometr czy jakos tak to sie nazywalo nie

> bedzie tak efektywnie wygladac ale zadanie bedzie spelnial

ja mialem do wybru w cenach od 25 do okolo 50 ojro. zdecydowalem sie na jeden z najtanszych i do tego dlanie wygladajacych 893goodvibes.gif

Napisano

> wydalem wiecej, ale mam taki bajerancko wypasnie podswietlany

a ja przerobiłem zegary z UT zgodnie z opisem na stronce i mam "oryginalny" wakuometr wink.gif

Napisano

> a ja przerobiłem zegary z UT zgodnie z opisem na stronce i mam

> "oryginalny" wakuometr

jedyny minus tego jest taki ze teraz na allegro zegary od UTpo 250 chodza smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.