Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampka ABS. Zapala się i gaśnie.

Featured Replies

Napisano

Witam

Będzie długo, ale każdy szczegół może mieć znaczenie.

Objawy:  wyjeżdżam z parkingu - lampka ABS nie pali się. Po przejechaniu ok. 2 - 5 km sama się zapala i pali się do czasu, aż się zatrzymam i zgaszę silnik, jednak nie wcześniej, niż po przejechaniu 40 - 50 km. Jeżeli nie zgaszę w międzyczasie silnika, to mogę jechać np 350 km i lampka pali się. Gdy przejadę te 40 (czasami 50)km zgaszę silnik i zaraz go odpalę - to lampka gaśnie i nie pali mi się do końca dnia.

Bywa jednak, że sama zgaśnie podczas jazdy po przejechaniu np. 100 km. I dalej już się nie zapala.

Gdy są niskie temperatury np. +5° C, wyjeżdżam z parkingu z już zapaloną lampką ABS. Gaśnie w warunkach opisanych wyżej. Taka ciu-ciu babka z lampką ABS nasila się zawsze przy niskich temperaturach.

Ostatnio miałem dwa razy taki przypadek: wyjeżdżam z parkingu ze zgaszoną lampką, jeżdżę po mieście i podczas dojazdu do skrzyżowania łagodnie hamuję (czerwone światło). Gdy już mam ok. 15 - 10 metrów do poprzednika a na liczniku nie więcej niż 15 km/godz, włącza mi się automatycznie na dwie sekundy ABS i po tym zapala się przeklęta lampka. Dalej objawy opisane wyżej.

Byłem w warsztacie naprawczym: komputer NIE WYKAZUJE błędu ABS. Sprawdzono czujniki każdego koła osobno i nie znaleziono błędu. Gdy podjechałem do warsztatu, lampka nie paliła się.

Umówiłem się z obsługą, że podjadę, gdy lampka będzie się palić. Dwukrotnie podjeżdżałem, ale kawałek przed warsztatem lampka (złośliwie) gasła.

Wymiana kolejnych piast w kołach nie wchodzi w rachubę - koszty.

Sprawdziłem złącza kablowe idące z każdej piasty - nasmarowałem styki pastą przewodzącą, a także wielostyk na sterowniku. Dalej wożę się z problemem.

Przypuszczam, że gdzieś w którymś kole nie kontaktuje przewód w czujniku i jest czuły na temperaturę. Wystarczy, że pojeżdżę trochę, od hamowania nagrzeje się piasta i przewód nie kontaktuje. Ale po przejechaniu tych 50-60 km znów dostaje kontaktu? Nie trzyma się to kupy.

No i niepokoi mnie to samoczynne włącznie się układu hamowania z ABS-em.

Jeżeli ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek i uporał się z tym - proszę, niech podpowie, jak to usunąć.

W. Rusek

Opel Astra II G hatchback 1,6 z 2008r.

Napisano

Skoro włącza się abs (kopie w pedał) to problem jest w którymś kole.

Bez podłączonego diagnoskopu, albo oscyloskopu nie znajdziesz usterki.

No i - skoro nie chce zapisywać błędów - trzeba go złapać na gorącym uczynku z podłączonym sprzętem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.