Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsza stresująca usterka

Featured Replies

Napisano

Samochód mi się popsuł. Najpierw żona zwróciła uwagę, że przerywa. Przejechałem się i rzeczywiście po paru minutach jazdy pogarsza się i przy jeździe 30-40 mph na tempomacie szarpie, bardzo regularnie, jakby wypadały poszczególne zapłony. Następnego dnia odwoziłem córkę do szkoły, i znów chwilę silnik popracował i znów zaczął przerywać. Cały czas szarpał przy spokojnej jeździe, jak trzeba było przyśpieszyć to ciągnął bez zająknięcia. Podłączyłęm DB, przejechałem się szybciej obwodnicą i finalnie wyskoczył błąd FAP'a. Wróciłem do domu, pokasowałem wszelkie możliwe błędy i samochód ożył. W błędach nie było nic związanego ani z wtryskiem, ani z FAP'em. Czyścić EGR zapobiegawczo?

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Problem powraca. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie szukać zaworu EGR oraz czy można go ewentualnie zupełnie zaślepić blaszką? W C8 wstawiłem blaszke i miałem spokój już na zawsze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wstawiona blaszka zaślepiająca EGR, problem zniknął zupełnie, kontrolka silnika się nie pojawiła (obawiałem się) oraz samochód bardziej płynnie przechodzi ze stanu przyśpieszanie-zwalnianie. Jakby ktoś próbował czyścić EGR w C4GP 2.0 HDI to ostrzegam o braku możliwości łatwego demontażu. Ręce podziabane po łokcie, ostatecznie nie udało mi się zdemontować :no:

Ekologia ekologią ale blaszek na angielskim ebayu od groma ;] W niedługim czasie sprawdzę jak się ma EGR w moim 206 1.4 HDI i z przyjemnością też zaślepię.

Napisano

bo egr w tych silnikach demontujemy od spodu :ok:

Jedną z pierwszych rzeczy po przeglądzie jakie robiłem w Klekotach to programowe wyłączenie egr plus program

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, szyman napisał:

bo egr w tych silnikach demontujemy od spodu :ok:

Jedną z pierwszych rzeczy po przeglądzie jakie robiłem w Klekotach to programowe wyłączenie egr plus program

Zapewne masz rację z tym demontażem od spodu w tych silnikach. Ale nie w tym modelu. Od spodu brak dostępu, od góry tragedia ale pewnie po wyjęciu chłodniczki spalin i długiej walce mogłoby się udać. Mnie tylko cieszy, że nic nie musiałem wyłączyć, wystarczyła sama blokada mechaniczna przepływu spalin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.