Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambda

Featured Replies

Napisano

Witam , jest moze jescze jakis sposob aby bylo wiadomo ze sonda lambda padła ?? czy tylko potym ze auto duzo pali ?? moze jakos dziwnie kopci albo jakies inne cuda , słyszałem ze marchewa nieswieci jak sie sonda spitoli , czy moze tylko zostaje miernik w łape i dobieranie sie do czarnego kabla?

Napisano

> Witam , jest moze jescze jakis sposob aby bylo wiadomo ze sonda

> lambda padła ?? czy tylko potym ze auto duzo pali ?? moze jakos

> dziwnie kopci albo jakies inne cuda , słyszałem ze marchewa

> nieswieci jak sie sonda spitoli , czy moze tylko zostaje miernik

> w łape i dobieranie sie do czarnego kabla?

Jeżeli jest bardzo uszkodzona to na mierniku wyjdzie - średnie napięcie będzie odstawało od 500mV.

Często średnie wskazania sondy są poprawne ale jej czas odpowiedzi jest za duży. Może to spowodować nieprawidłowe działanie regulacji mieszanki przez ECU. Żeby sprawdzić czas reakcji sondy trzeba już mieć oscyloskop lub szybki woltomierz wskazówkowy.

U mnie sonda padła tak że napięcie na niej było 0.2-0.3V i ECU dolewał MAX paliwa. Objawiało się to tym że zaczął palić 9l w trasie i czasami zalewało silnik.

Jeżeli są wątpliwości co do pracy sondy to lepiej ją wywalić i za 80zł wstawić nową.

Napisano

hmm, byc moze ja mam rowniez problem z sonda lambda, w zimie czesto przy rozruchu zalewalo swiece; na trasie palil 12; teraz jest troche lepiej zalewanie juz sie nie zdarza, ale bardzo kopci z wydechu. W ktorym miejscu umiesczona jest sonda lambda, czy to czy jest przelotowy wydech czy katalizator ma wplyw na jej prace i czy mozna wogole ja wywalic?

Napisano

> hmm, byc moze ja mam rowniez problem z sonda lambda, w zimie czesto

> przy rozruchu zalewalo swiece; na trasie palil 12; teraz jest

> troche lepiej zalewanie juz sie nie zdarza, ale bardzo kopci z

> wydechu. W ktorym miejscu umiesczona jest sonda lambda, czy to

> czy jest przelotowy wydech czy katalizator ma wplyw na jej prace

> i czy mozna wogole ja wywalic?

Lambda musi być bo przyjmie ci tryb awaryjny a to nic dobrego.

Sprawdź termostat i czujnik temperatury.

Napisano
  • Autor

katalizator niema na nic wpływu tylko i wylacznie na sonde ktora ci wciskaja na przegladzie w wydech crazy.gif czasem jest tak ze moze ci skali braknac zlosnik.gif

Napisano

> Lambda musi być bo przyjmie ci tryb awaryjny a to nic dobrego.

> Sprawdź termostat i czujnik temperatury.

jezdzilem bez l;ambdy dobre 3 miesiace, roznicy w osiagach i spalaniu nie zauwazylem wielkiej 270751858-jezyk.gif powyzej 140 km/h za bardzo nie chcial jechac, ale spalanie bez zmian, odlaczenie lambdy nie zapalilo mi "marchewy"

Napisano

koledzy mam jeszcze kilka pytan; jak odebralem fure od mechanika po zrobieniu glowicy (polerowanie kanalow, zawory z astry, planowanie etc) auto zapierdalac zaczelo konkretnie, fakt ze cos bylo poczarowane z wtryskiem bo benzyna lala sie strumieniem a nie rozpylana byla mgielka, palil z 15 a z wolnego wydechu szedl ogien co jakis czas smile.gif, najwiekszy problem byl jednak z zalewaniem swiec, praktycznie w zimie nie moglem odpalic samochodu tak zeby szly wszystkie swiece? Oddalem go wiec spowrotem do mechanika - wymienil cewki, wyregulowal wtrysk i nic nie pomoglo, jak zalewalo swiece tak zalewalo, w koncu wytlumaczyl mi, ze to wina sondy lambdy - ze ta nie czyta spalin prawidlowo i trzeba zalozyc katalizator (kurde) no i wspawali mi katalizator metalowy, ale na zalewani swiec niewielki to mialo wplyw, w koncu zima sie skonczyla i swiec nie zalewa, ale fura jezdzi jak zwykly sporting i do tego podobno bardzo kopci. Czego to moze byc wina? Ktorys z was sugerowal sprawdzenie termostatu i czujnika temperatury? A jeszcze jedno ciekawe spostrzezenie - nie ma szans w moim cc zeby dmuchawa wpuszczala cieple powietrze, czy ta kwestia moze miec jakis zwiazek z termostatem? I co z sonda lamba, tez ja wymienic profilaktycznie?

I jeszcze jedno pytanie tym razem nie zwiazane z sonda lambda - czy do takiej A grupowej glowicy jest sens wkladac walek 866?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.