Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek napięcia na czerwonym przewodzie po prawej stronie bagażnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj musiałem pierwszy raz skorzystać z gniazdka do przyczepki (mam hak) i ot moje zdziwienie, że na żadnym bolcu nie ma prądu. Trochę zagłębiłem sę w plątaninę kabli i doszedłem do tego, że wiązka z gniazda (haka) oraz poszczególne przewody z lamp idą do kostki modułu - tu jest wszystko w najlepszym porządku.

Cały problem w tym, że moduł ten musi mieć osobne zasilanie +12V. Osoba, która montowała hak wyprowadziła zasilanie od czerwonego kabla znajdującego się w bagażniku pod poszyciem w prawym rogu. Kabel ten wychodzi z oryginalnej wiązki jako pojedyncza osobna żyła.

Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że na tym przewodzie zamiast 12V jest tylko 9,2V. I teraz do meritum... Ten owy pojedynczy czerwony kabel wchodzi do głównej wiązki po prawej stronie auta w bagażniku, a ta dalej prowadzi do przodu. No i właśnie gdzie? Zapewne jest gdzieś dalej jakaś kostka, na której jest właśnie ten spadek napięcia, ale gdzie jej szukać?

Napisano

Rozumiem że ten kabel nie podłączony tylko do modułu ? Nie idzie jeszcze gdzieś w stronę lamp?

Jaki jest gruby ?

Generalnie moduł wymaga swojego zasilania które powinno być pociągnięte ze skrzynki bezpieczników przy akumulatorze, jeśli ktoś zrobił to w miarę fachowo nie szukał bym nigdzie po drodze łączenia ani spadku tylko drugiego końca przy akumulatorze... gdziekolwiek być się nie wpiął 'na dziko' modułem to przeciążał byś bezpiecznik.

Czemu tam jest taki spadek? Obstawiam kompletny brak styku lub uwalony bezpiecznik, a miernik pokazuje szczątkowy prąd.

Tak czy siak zacznij od szukania drugiego końca druta przy akumulatorze, powinien być zabezpieczony jakimś bezpiecznikiem nie pasującym do reszty ;)

ps. nie wiem o jaki model dokładnie pytasz, ale MW Dynamic z 2003 mimo iż wymaga modułu, działa bez niego bez żadnych problemów, błędów itp. więc w razie czego pomyśl o tym by pominąć moduł i wpiąć się klasycznie w lampy.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sorx, że dopiero teraz odpisuje.

Kabel, o którym mowa wygląda jakby wychodził z oryginalnej wiązki i właśnie kwestia jest tego typu, że jest podłączony tylko do modułu.

Wygląda to tak jakby z wiązki wychodził jeden (grubszy niż inne) przewód właśnie w tym celu.

W skrzynce bezpieczników nie ma jakiegoś dodatkowego. Wszystkie obecne bezpieczniki odpowiadają mojej wersji wyposażenia. Jeden dodatkowy jest od zabezpieczenia LPG, ale to nie inna kwestia, także można to pominąć.

Moje Stilo, to 1.8 HB, 5D w wersji Dynamic z 2003 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.