Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwrot kosztu wynajmu auta zastępczego od ubezpieczalni ...

Featured Replies

Napisano

Helou Helou smile.gif

Otóż cała sytuacja wyglada tak:

Wpadłem w dziure, uszkodziłem auto, odszkodowanie od ubezpieczyciela drogi (OC), oddałem do serwisu (naprawa bezgotówkowa) i chcę wynająć auto zastępcze, 50zł za dobę, czas wynajmu to 6 dni. Co powinienem przedstawić firmie która likwiduje szkodę, żeby zwrócili mi poniesione koszty wynajmu samochodu zastępczego?? Samochód potrzebny mi do pracy i nie wiem jak mam ubezpieczycielowi wykazać że tak jest naprawde. Ktoś mi podpowiedział że mam wziąć od szefa druk polecenie wyjazdu służbowego samochodem prywatnym, lub jak kto woli zlecenie podróży służbowej odbytej samochodem prywatnym.

Może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem??

Pozdro zeby.GIF

Napisano

Wiesz co, pewny nie jestem, ale jesli nie prowadzisz dzialalności gospodarczej i samochód nie jest Ci potrzebny do prowadzenia działalności to raczej Ci nie zwrócą. Ja rownież chciałem kiedys wyciągnąć samochód zastepczy (choć tak naprawde nie był mi niezbędny grinser006.gif) W każdym bądź razie najpierw kazali mi wynająć samochód, samemu za niego zapłacić, a potem dopiero mieli rozważać ewentualny zwrot kosztów. I tutaj nie pamietam dokładnie, jak to było. Wiem, że miałem z firmy umowy na uzytkowanie samochodu, oświadczenia, ale nie bardzo ich to przekonywało. Nie moge sobie teraz dokładnie przypomnieć, czy to nie jest tylko w przypadku prowadzenia dzialalności gospodarczej. No nie pamietam kurde frown.gif

Napisano
nie prowadze dzialalnosci i samochod nie jest mi potrzebny do pracy ale woze dziecko do przedszkola, do lekarza a drugiego na zajecia pozalekcyjne i udalo mi sie wydebic zwrot kosztow najmu samochodu zastepczego ale musialem przedstawic fakture VAT, zaswiadczenie z przedszkola, od lekarza i od organizatora zajec pozalekcyjnych.
Napisano
  • Autor

> Wiesz co, pewny nie jestem, ale jesli nie prowadzisz dzialalności

> gospodarczej i samochód nie jest Ci potrzebny do prowadzenia

> działalności to raczej Ci nie zwrócą. Ja rownież chciałem kiedys

> wyciągnąć samochód zastepczy (choć tak naprawde nie był mi

> niezbędny ) W każdym bądź razie najpierw kazali mi wynająć

> samochód, samemu za niego zapłacić, a potem dopiero mieli

> rozważać ewentualny zwrot kosztów. I tutaj nie pamietam

> dokładnie, jak to było. Wiem, że miałem z firmy umowy na

> uzytkowanie samochodu, oświadczenia, ale nie bardzo ich to

> przekonywało. Nie moge sobie teraz dokładnie przypomnieć, czy to

> nie jest tylko w przypadku prowadzenia dzialalności

> gospodarczej. No nie pamietam kurde

Hmm... wsumie w tych sprawach zakrecony jestem jak bączek zeby.GIF Ale gościu który robi mi furaka powiedział że faktura wynajmu ma być na mnie, muszę poprostu udowodnić że bez samochodu nie moge pracować, prawdę mówiąc taniej wyszedłby ubezpieczalnie zwrot za wynajem niż zwrot kasy z powodu utraconych dochodów. I tutaj może zacytuję:

Quote:

Dodatkowe roszczenia dotyczące innych strat (np. utraconych dochodów, wynajmu pojazdu zastępczego), UNIQA TU S.A. rozpatruje indywidualnie przy każdej szkodzie - jednak pod warunkiem pełnego udokumentowania poniesionych lub potencjalnych strat (zgodnie z treścią art. 6 Kodeksu Cywilnego).

I problem taki jak mam to udokumentować? zeby.GIF

heh te ubezpieczenia zakręcona chyba bardziej niż ja zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nie prowadze dzialalnosci i samochod nie jest mi potrzebny do pracy

> ale woze dziecko do przedszkola, do lekarza a drugiego na

> zajecia pozalekcyjne i udalo mi sie wydebic zwrot kosztow najmu

> samochodu zastepczego ale musialem przedstawic fakture VAT,

> zaswiadczenie z przedszkola, od lekarza i od organizatora zajec

> pozalekcyjnych.

A jak wyglądało to zaświadczenie??? Poprostu na papierku informacja, że Twój Szkrab uczęszcza w danym miejscu do przedszkola, pieczątka i po sprawie??? smile.gif

smile.gif

Napisano

> A jak wyglądało to zaświadczenie??? Poprostu na papierku informacja,

> że Twój Szkrab uczęszcza w danym miejscu do przedszkola,

> pieczątka i po sprawie???

dokladnie

Napisano

Widzisz, byc może to jest tak proste jak Leff pisze. Mój przypadek dotyczył PZU, a tak jak pisałem, auto nie było mi niezbędne, więc nie narażałem sie na koszty i nie boksowałem sie z PZU.

Napisano
  • Autor

> dokladnie

Ok wink.gif Dziekówka za pomoc :-) Już wiem jak działać zeby.GIF

Pozdro zeby.GIF

Napisano

> Ok Dziekówka za pomoc :-) Już wiem jak działać

> Pozdro

popros jakiegos prawnika zeby napisal Ci pismo w sprawie utraty wartosci pojazdu + zwrot za zastepczy. NIech powola sie na wykladnie SN i tyle. W Warcie nie robili problemu.

Napisano

> Helou Helou

> Otóż cała sytuacja wyglada tak:

> Wpadłem w dziure, uszkodziłem auto, odszkodowanie od ubezpieczyciela

> drogi (OC), oddałem do serwisu (naprawa bezgotówkowa) i chcę

> wynająć auto zastępcze, 50zł za dobę, czas wynajmu to 6 dni. Co

> powinienem przedstawić firmie która likwiduje szkodę, żeby

> zwrócili mi poniesione koszty wynajmu samochodu zastępczego??

> Samochód potrzebny mi do pracy i nie wiem jak mam

> ubezpieczycielowi wykazać że tak jest naprawde. Ktoś mi

> podpowiedział że mam wziąć od szefa druk polecenie wyjazdu

> służbowego samochodem prywatnym, lub jak kto woli zlecenie

> podróży służbowej odbytej samochodem prywatnym.

> Może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem??

> Pozdro

Ojciec miał stłuczkę, a wtedy dorabiał w Zamościu, więc codziennie tam jeździł własnym samochodem. Powiedziałem, żeby wziął samochód zastępczy, bo nie ma sensu jeździc PKP, czy tez PKS, bo jest uzależniony od rozkładów jazdy. Ubezpieczyciel sprawcy - UNIQUA zażądał zaświadczenia od pracodawcy. Dostarczył, powiedzieli, że nie zwrócą. Zażądali umowy o pracę. Niestety ojciec musiał wyjechać na dłużej i zlecił załatwienie sprawy mi. Poszedłem grzecznie ( wkońcu ociec kazali) i zapytałem tylko, gdzie w Ustawie o Ubezpieczeniach jest zapis dotyczący umowy o pracę. Jeżeli mają cos takiego jak żądanie umowy o pracę w przepisach wewnętrznych, to dlaczego przepisy są niezgodne z Ustawą. Nie potrafili odpowiedzieć na moje pytania, więc zapytałem, czy są przygotowani na zapłacenie ojcu utraconych przychodów. Atmosfera zrobiła się cieplejsza wink.gif. Przyszedł kierownik. PO obstukaniu pracowników przy kierowników i wytłumaczeniu mu kilku prostych spraw z zakresu: praca, utracone przychody, odszkodowanie, wyrazili szybką zgodę na zwrot kosztów wynajęcia samochodu zastępczego. babka z serwisu była zdiwiona - twierdziła, że po raz pierwszy płacą oni, a nie klient. Inna sprawa, że na oględzinach pan rzeczoznawca wpierał nam, że Yaris to van, a kolor oliwkowy uparcie nazywał ciemnozielonym.

Walcz, w końcu to Twój samochód został uszkodzony, a oni maja Ci zwrócić koszty naprawy i utrudnień związanych z brakiem samochodu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.