Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagaznik dachowy - jakie kształtowniki?

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja terenówkę, do której chcę zmajstrować wyprawowy bagażnik dachowy. W zasadzie bagażnik to za mocno powiedziane. Coś w rodzaju kratownicy montowanej na relingi (przykładowa fotka z neta poniżej).

Obciążenia nieduże, powiedzmy, że wrzucę tam duże koło, jakieś skrzynki itp. Myślę, że z 50-70kg max. Szukałem firm, które bawią się w dozbrajanie samochodów offroad, ale ceny mają z kosmosu. Znalazłem znajomego, który mi pospawa taki bagażnik za 1/3 tego, co krzyczą firmy specjalizujące się w 4x4. Mam mu tylko podać wymiary.

Bagażnik/kratownica będzie miała wymiary 150x100cm. Nie chciałbym ładować na dach ciężkiego bagażnika. I tu pojawia się pytanie o materiał. Wymyśliłem sobie kształtowniki. Na to może siatka stalowa. Jaki profil, żeby to wszystko utrzymał. Pusty profil 3-4cm wytrzyma?

Przykladowy-bagaznik-1.jpg

1326140818.jpg

Edytowane przez tomirek

Napisano

30x20x2 Ameliniowy ;] będzie wystarczający pewnie ;) 

Napisano
  • Autor

Dzięki, amelinium nie da rady. Znajomy nie ma jak tego pospawać, więc zostaje tylko stal. Wczoraj późnym wieczorem obejrzał Frotkę, stwierdził podobnie: zamknięty profil 40x30x2 na ramę i mniejsze 30x20x2 na poprzeczki, pomalowane na czarny mat. Będzie cięższe, ale koszt w porównaniu do tego co zaśpiewały firmy bawiące się w przeróbki dużo mniejszy. "Specjaliści" zaśpiewali ceny od 1000 do 1500PLN. Znajomy skasuje za materiał i symbolicznie za pospawanie. Wyjdzie nieporównywalnie taniej.

Napisano

W srodek rurka 18/1,8 wystarczy. Robiłem próby podczas spawania bramy, na 2 rurkach o tej średnicy i długości 0,9m stawałem bez ich odkształcenia. Ważę 90kg:)

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, niedal napisał:

W srodek rurka 18/1,8 wystarczy. Robiłem próby podczas spawania bramy, na 2 rurkach o tej średnicy i długości 0,9m stawałem bez ich odkształcenia. Ważę 90kg:)

Dzięks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.