Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana zestawu wskaźników a przebieg

Featured Replies

Napisano

Wymienilem ostatnio zestaw wskaźników (tzn wymienili mi w warsztacie) bo w poprzednim wskaznik temperatury notorycznie pokazywal kreske pond polowe a jak sie popukalo to spadal i strasznie mnie to wk..ło. Kupiłem wskaźniki za 109 zł na allegro i działają rewelacyjne z tym że:

Auto ma przebiegu 143 kkm, tak jest udokumentowane w papierach i tak też wyswietlal zestaw. Po wymianie wskaznikow na nowe nagle autko odmlodnialo o prawie 50 000, licznik wyswielta teraz ok 90 000.

Czy to oznacza ze przebieg jest zapisany w zestawie wskazników ? Czy wlasciwy przebieg jest do odczytania ? albo czy da sie we wskaznikach ustawic prawdziwy przebieg ? no bo kurde glupio bedzie jak bede odsprzedawal auto i bede pokazywal papiery i faktury na czesci z przebiegien 142-143kkm a na liczniku bedzie np. 120 000. To bedzie bardzo podejzane dla kupujacego.

P.S. Jakby ktos byl chetny to poprzedni zestaw wskaznikow moge sprzedac. Ma spalone 3 żarówki + nie zawsze dobrze wskazujacy termometr.

Napisano

> Wymienilem ostatnio zestaw wskaźników (tzn wymienili mi w warsztacie)

niepotrzebnie wymieniałes. wystarczylo styki poczyścić i byłoby OK.

poszukaj w archiwum, na smietniku tez moze cos byc.

generalnie 109 + wymiana w plecy

Napisano
  • Autor

> niepotrzebnie wymieniałes. wystarczylo styki poczyścić i byłoby OK.

> poszukaj w archiwum, na smietniku tez moze cos byc.

> generalnie 109 + wymiana w plecy

Odpowiadam na oba odrazu.

1. Za wymiane grosze bo mam po znajomosci i jest kompleksowo z innymi naprawami.

2. Czytalem o tym wskazniku temperatury, z tym ze moj zachowywal sie naprawde dziwnie. Przylozenie poera z góry albo pstrykanie nie zawsze działało, i ciężko było tak naprawde ocenic co jest z temperatura, czasem wogole wskazowka szybowala do nieba, albo spadala grubo ponizej polowy. Znajomy mechanik powiedzial ze trzeba wymienic zestaw bo termometr jako taki sam nie jest wymienialny - to wymienilem.

Napisano

Rozumiem, ze licznik elektroniczny.

On ma wlasna pamiec, w nim rowniez jest zapisany przebieg. Korekcja kosztuje ok 150-200 zl ( trzeba wylutowywac pamiec),

jest rowniez mozliwosc jego "popchniecia" bez zbednego wylutowania (malo magikow tym sie zajmujacych o tym wie..), trzeba zrobic odpowiedni uklad elektroniczny (dostepny byl gdzies na sieci) i miec odrobine cierpliwosci. Po 700 (chyba) tysiacach wyswietlacz sie zeruje. Caly koszt ukladu to 10 pln. zeby.GIF

Przy tego typu awarii jaka byla, wydaje mi sie, ze poprostu silnik krokowy odmowil posluszenstwa, nie zawsze wystarcza czyszczenie stykow...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tak tak, licznik elektroniczny.

Hmm .. zaciekawiles mnie tym urzadzankiem za 10 pln. Sprobuje cos o nim poszukac i popytac tu i tam

Napisano

> niepotrzebnie wymieniałes. wystarczylo styki poczyścić i byłoby OK.

> poszukaj w archiwum, na smietniku tez moze cos byc.

> generalnie 109 + wymiana w plecy

Niestety nie zgadzam się

Też miałem problem ze szwankującym wskaźnikiem temperatury, a potem także prędkościomierzem. Wyciągałem zegary z 5 razy zanim się poddałem i je wymieniłem.

W tych z instrucji na śmietniku nie ma problemu z dostępem do styków, ale ja mam zupełnie inne i część elementów jest nierozbieralna.

Napisano

> jest rowniez mozliwosc jego "popchniecia" bez zbednego wylutowania

> (malo magikow tym sie zajmujacych o tym wie..), trzeba zrobic

> odpowiedni uklad elektroniczny (dostepny byl gdzies na sieci) i

> miec odrobine cierpliwosci.

Dokładnie to trzeba zrobicgenerator impulsów prostokątnych gdyż takie impulsy wydobywają się z czujnika na skrzyni najepiej z regulownaną częstotliwością i napięciem wyjściowym aby mieć jakaś kontrolę tego co się dokręca do licznika. A tak na marginesie to czy ktoś widział program do ustawiania licznika i ewentualnie kabel? Ciekawi mnie to gdyż kopanie przy pamięci zawsze może się nie udać zwłaszcza jak się przy niej lutuje. A zastanawiam się nad zmianą zegarów na wersję FL i chciałbym mieć przebieg taki jak ma auto (przynajmniej wg. mojej wiedzy).

Wiem ze w AUDI i VW to już można licznik ustawiać przez złącze diagnostyki auta, koledze nawet gość podczas jazdy zmieniał.

Napisano

Czy ktos moze orientuje sie czy w Bravo 1.9TD 75KM bedzie dzialal obrotomierz po podmiance zegarow czy trzeba ciagnac instalacje?

Fabrycznie niestety nie bylo obrotka confused.gif

Napisano

Mam podobny problem. Wskaźnik temperatury skacze do 3/4 skali, a jak przylutuję w deskę to opada do połowy (sprawdzałem wentylator, działa). Oprócz tego zanikają mi czasem segmenty wyświetlacza przebiegu dziennego. A najbardziej wkurzające jest coś takiego (zdarzyło się parę razy): podczas jazdy po mieście nagle wskazówga prędkościomierza skacze na 120 (jadę ok.60) i wszyskie wskaźniki opadają, jakby zgasł silnik (oczywiście silnik pracuje). Po 2-3 sekundach wszystko wraca do normy, wskaxniki pokazują jak trzeba, jedyna pozostałość to fakt, iż zeruje się dzienny licznik przebiegu.

Pytanie:

Czy zanikające czasami segmenty wyświetlacza licznika dziennego to wada nie do odkręcenia?

Czy taki numer z zamieraniem deski rozdzielczej komuś sie zdarzał i jak rozwiązał problem?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Mam podobny problem. Wskaźnik temperatury skacze do 3/4 skali, a jak

> przylutuję w deskę to opada do połowy (sprawdzałem wentylator,

> działa). Oprócz tego zanikają mi czasem segmenty wyświetlacza

> przebiegu dziennego. A najbardziej wkurzające jest coś takiego

> (zdarzyło się parę razy): podczas jazdy po mieście nagle

> wskazówga prędkościomierza skacze na 120 (jadę ok.60) i wszyskie

> wskaźniki opadają, jakby zgasł silnik (oczywiście silnik

> pracuje). Po 2-3 sekundach wszystko wraca do normy, wskaxniki

> pokazują jak trzeba, jedyna pozostałość to fakt, iż zeruje się

> dzienny licznik przebiegu.

> Pytanie:

> Czy zanikające czasami segmenty wyświetlacza licznika dziennego to

> wada nie do odkręcenia?

> Czy taki numer z zamieraniem deski rozdzielczej komuś sie zdarzał i

> jak rozwiązał problem?

> Z góry dzięki i pozdrawiam

Naprawiac sie nie oplaca. Kup se na allegro i przeloz, to wcale nie jest duzy koszt - a jaki daje komfort psychiczny zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.