Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpyłowa gładź na sciany

Featured Replies

Napisano

Cześć

Jak w temacie, co polecicie na ściany w pokojach ?

Ściany są w miarę ok, nie wymagają wielkiego równania.

Napisano
Cześć

Każda gladz jest bezpylowa dopóki nie zaczniesz jej szlifowac.
Moi fachowcy próbowali robić Gładzie gipsem budowlanym. Nie polecam.
Napisano
37 minut temu, amciek napisał:

Każda gladz jest bezpylowa dopóki nie zaczniesz jej szlifowac.
Moi fachowcy próbowali robić Gładzie gipsem budowlanym. Nie polecam.

Nieprawda. Są gładzie których się nie szlifuje, ale trzeba je umieć kłaść. Nie każdy to potrafi.

Napisano

Byc moze sa. Pytanie jakim trzeba byc pedantem i ile czasu to zajmuje zeby idealnie wyrownac sciane bez szlifniecia pozniej. Nie jestem budowlancem, ale patrzac na fachowosc fachowcow, ktorych do tej pory spotkalem podczas moich remontow mam wrazenie, ze te gladzie o ktorych mowisz sa jak yeti. Niby jest ale nikt go nie widzial.

Napisano

Uwielbiam takie fachowe filmiki instruktażowe...spójrz tylko jak przy gipsowaniu większych nierówności odpada stara warstwa farby...i to po zagruntowaniu. Ze tak nie powinno być to już dzieci w przedszkolu wiedzą ...że nie wspomnę iż do wyrównywania większych dziur służy gips szpachlowy.

Pełno w tym nie domówień dlatego nie ufam temu filmikowi

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat

Napisano

Kolega zapytał o gładź, jeśli nie masz zielonego pojęcia o tym, to nie zaśmiecaj mu wątku.

Napisano

w Anglii takie coś nazywa się plaster i jest stosowane od lat

także że jest mało popularne w PL nie oznacza że jest złe

Napisano
23 minuty temu, _luk_ napisał:

w Anglii takie coś nazywa się plaster i jest stosowane od lat

także że jest mało popularne w PL nie oznacza że jest złe

Jest bardzo dobre, bo nie ma syfu ze szlifowania. Szwagier robi to w Belgi i bardzo zachwalał. Akurat robiłem remont jednego pokoju i próbowałem to nakładać na jednej ścianie, ale to nie takie proste. Pomimo porad jakie udzielał mi szwagier, wyszło średnio. Trzeba nałożyć równą warstwę i w odpowiednim momencie zatrzeć.

Napisano
5 godzin temu, Pieter2 napisał:

Jest bardzo dobre, bo nie ma syfu ze szlifowania. Szwagier robi to w Belgi i bardzo zachwalał. Akurat robiłem remont jednego pokoju i próbowałem to nakładać na jednej ścianie, ale to nie takie proste. Pomimo porad jakie udzielał mi szwagier, wyszło średnio. Trzeba nałożyć równą warstwę i w odpowiednim momencie zatrzeć.

Nie zatrzeć tylko wyblichować. Trzeba też wcześniej zagruntować dobrze PVA. Jeśli tego się nie zrobi plaster popęka. No i trzeba wiedzieć kiedy położyć drugą warstwę kiedy zacząć blichować kiedy wytrącić mleczko. Jeśli zrobi się za szybko powychodzą bąble jeśli za wolno nie wyblichuje się dobrze.

Napisano
Dnia 7/10/2017 o 13:10, paweu napisał:

Cześć

Można położyć większość gładzi bez szlifowania tylko że to o wiele więcej roboty. Łatwiej i szybciej jest położyć normalnie 2 warstwy gładzi i wyszlifować.

Przy kładzeniu  gładzi bez szlifowania ściana musi być równa , bez zadziorów. Miesza się gęstszą gładź,  kładzie się grubszą warstwę. Kiedy ta stwardnieje ale nie wyschnie kładzie się kolejną od razu skrapia woda i lekko blichuje, kawałek po kawałku.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Rafcio napisał:

Można położyć większość gładzi bez szlifowania tylko że to o wiele więcej roboty. Łatwiej i szybciej jest położyć normalnie 2 warstwy gładzi i wyszlifować.

Przy kładzeniu  gładzi bez szlifowania ściana musi być równa , bez zadziorów. Miesza się gęstszą gładź,  kładzie się grubszą warstwę. Kiedy ta stwardnieje ale nie wyschnie kładzie się kolejną od razu skrapia woda i lekko blichuje, kawałek po kawałku.

Dzięki :oki:

Nie raz kładłem taką ze szlifowaniem i było ok, a ponieważ nienawidzę pyłu ze szlifowania w mieszkaniu aktualnie użytkowanym to spróbuję tę bezpyłową. 

Napisano

Ja u siebie kładłem ten GS250, mieszkanie w bloku. Dość szybko schnie i rozrabiam tylko góra 2 wiaderka po 4 kg gładzi każde. Nakłada się ekstra ale musi być dobrze wymieszana. Po nałożeniu tych 2 wiaderek czekam jakieś 10 min i równam gąbką Mapei do fugowania (inne nie zdawały egzaminu). Nawet nie trzeba używać psikacza z wodą. Pierwsza ściana jaką robiłem musiała być trochę szlifowana, ale teraz już mam wprawę.  

Napisano
Dnia 10.07.2017 o 13:10, paweu napisał:

Cześć

Knaufa z linków można położyć  raz "na gładko" a drobne niedoskonałości wyrównać pacą z gąbką na mokro.

Bez pylenia. Zarąbista sprawa. Nie ma syfu ze szlifowania.

Dodatkowo polecam każdemu gotową gładź Knaufa w wiadereczku - wygoda, idealna konsystencja, możliwość obróbki końcowej na mokro, chwyta do wszystkiego, trzyma jak diabli, potraktowana gruntem po tradycyjnym szlifowaniu nie tworzy "łez malarza" [Knauf rotband finish]

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor
Dnia ‎17‎.‎07‎.‎2017 o 19:49, lessero napisał:

Knaufa z linków można położyć  raz "na gładko" a drobne niedoskonałości wyrównać pacą z gąbką na mokro.

Bez pylenia. Zarąbista sprawa. Nie ma syfu ze szlifowania.

Dzięki :ok:

To to ? https://knauf.pl/produkty/knauf-rotband-finish

Napisano
3 godziny temu, paweu napisał:

Tak, to ten produkt. Rotband finish.

Celowałem w Goldband finish, który ma wyszczególnioną obróbkę na mokro na opakowaniu, ale w ten dzień akurat w OBI mieli tylko Rotband. 

Kupiłem też gotowego Cekola, ale Knauf o wiele lepszy. O wiele lepiej "się układał" pod szpachlą. 

Wyprowadzałem wilgotną pacą gąbkową po całkowitym wyschnięciu.

(na drugi dzień). Trzeba uważać z naciskiem.

Napisano
  • Autor
Dnia ‎17‎.‎07‎.‎2017 o 17:46, jabezpiecznik napisał:

Ja u siebie kładłem ten GS250, mieszkanie w bloku. Dość szybko schnie i rozrabiam tylko góra 2 wiaderka po 4 kg gładzi każde. Nakłada się ekstra ale musi być dobrze wymieszana. Po nałożeniu tych 2 wiaderek czekam jakieś 10 min i równam gąbką Mapei do fugowania (inne nie zdawały egzaminu). Nawet nie trzeba używać psikacza z wodą. Pierwsza ściana jaką robiłem musiała być trochę szlifowana, ale teraz już mam wprawę.  

Czym gruntowałeś ściany przed położeniem GS250 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.