Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

... piszczy w okolicach alternatora ...

Featured Replies

Napisano

Witam po krotkiej przerwie.

Wiem, ze na forum bylo juz wiele podobnych topic'ow, jednak w zadnym z nich objawy w 100% nie pasowaly do moich.

Dzieje sie to przy zimnym silniku. Piszczy jakby swierszcze byly w silniku. Na jalowym biegu nie slychac tego praktycznie (tylko jakies chrobotanie delikatne). Jak podkrece obroty to juz wyrazny pisk jest i rosnie wraz z obrotami. Gdy silnik sie nagrzeje, pozostaje tylko ledwo slyszalne chrobotanie. Ladowanie akumulatora jest w porzadku.

Bylem niedawno u mechanika wymieniac hamulce i wspomnialem mu o tych irytujacych dzwiekach. Zostala wymieniona rolka napinacza, jednak to nic nie dalo. Zatem rolka wykluczona.

Pasek raczej tez nie, palcami na srodku moge o obrocic o jakies 100 stopni tylko.

Co to moze byc? Lozysko alternatora moze dac taki efekt?

Napisano

> Witam po krotkiej przerwie.

> Wiem, ze na forum bylo juz wiele podobnych topic'ow, jednak w zadnym

> z nich objawy w 100% nie pasowaly do moich.

> Dzieje sie to przy zimnym silniku. Piszczy jakby swierszcze byly w

> silniku. Na jalowym biegu nie slychac tego praktycznie (tylko

> jakies chrobotanie delikatne). Jak podkrece obroty to juz

> wyrazny pisk jest i rosnie wraz z obrotami. Gdy silnik sie

> nagrzeje, pozostaje tylko ledwo slyszalne chrobotanie. Ladowanie

> akumulatora jest w porzadku.

> Bylem niedawno u mechanika wymieniac hamulce i wspomnialem mu o tych

> irytujacych dzwiekach. Zostala wymieniona rolka napinacza,

> jednak to nic nie dalo. Zatem rolka wykluczona.

> Pasek raczej tez nie, palcami na srodku moge o obrocic o jakies 100

> stopni tylko.

> Co to moze byc? Lozysko alternatora moze dac taki efekt?

Jak najbardziej... proponowalbym wymienic... i bedzie po klopocie... u mnie tez jest do wymiany!

Jako ciekawostke powiem,ze u kumpla w pasacie b4 jak wlaczy swiatla, to tak lupie,ze szok...

Napisano

Najłatwiejszy sposub żeby sie przekonać czy to łożysko to sciągnąć pasek z alternatora jeśl dziwny dzwię pozostanie to może to być pompa wody.

Napisano
  • Autor

> Najłatwiejszy sposub żeby sie przekonać czy to łożysko to sciągnąć

> pasek z alternatora jeśl dziwny dzwię pozostanie to może to być

> pompa wody.

A ja to zrobic? Bo przymierzalem sie dzis do tego, ale boje sie, ze jak sciagne, to juz nie naloze, albo naloze jakos krzywo.

Samochod mozna odpalic ze zdjetym paskiem?

O ile dobrze pamietam, po zdjeciu paska kolko od alternatora powinno krecic sie leciutko?

Napisano

> A ja to zrobic? Bo przymierzalem sie dzis do tego, ale boje sie, ze

> jak sciagne, to juz nie naloze, albo naloze jakos krzywo.

> Samochod mozna odpalic ze zdjetym paskiem?

> O ile dobrze pamietam, po zdjeciu paska kolko od alternatora powinno

> krecic sie leciutko?

Auto odpali bez paska. Zeby go ściągnąć musisz poluzować górną śrube mocowania (w ten sposób poluzujesz napinacz) i przyciągasz alternator w strone silnika, no i ściągasz pasek. Żeby go ponownie zamontować muszisz odpowiednio napiąć pasek w tym celu najlepiej włożyć pomiędzy alternator jakiś duży klucz lub kawałek rurki i popychasz nia alternator w strone kabiny. Nie naciągaj go zbyt mocno bo ci szybko szczeli. Jeśli po założeniu i uruchomieniu silnika będzie on piszczał to znak że naciągnołeś go zbyt słabo.

Napisano

miałem to samo smile.gif okazało się że obudowa rozrządu się odkształciła i obcierała o rolkę wystarczyło ją podgrać i przyczepić plastikową spinką i jest ok

Napisano
  • Autor

> miałem to samo okazało się że obudowa rozrządu się odkształciła i

> obcierała o rolkę wystarczyło ją podgrać i przyczepić plastikową

> spinką i jest ok

Po przegladnieciu forum wiem, ze wiele osob mialo "tak samo". Problem w tym, ze kazdy podawal inna przyczyne. Raz rolka napinacza, raz ze pasek rozrzadu trze o obudowe, raz alternator, innym razem pompa wodna, nie mowiac juz o wtryskiwaczach.

Kazdemu piszczalo cos innego. Dlatego ja postaralem sie dac jak najdokladniejszy opis jaki moglem smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzis rano bylo cieplej i pisk byl znikomy. Nie wiem czy dobrze pamietam, ale w zime pisk byl znacznie mocniejszy i utrzymywal sie dluzej. Jesli to cos by tarlo o obudowe rozrzadu, to czy byloby zalezne od temp powietrza?

Zauwazylem tez, ze rano auto chodzi ciezej niz wczesniej (jesienia). Wczesniej wiazalem to z zima i niskimi temp. Teraz juz sam nie wiem.

Chcialbym od razu zauwazyc, ze od dawna meczy mnie wskaznik temp. silnika, lezacy tuz nad niebieskim polem. Amatorskie testy utwierdzily mnie w przekonaniu, ze termostat jest ok, a nawa czujnik temperatury. Teraz jest cieplej i wskaznik podnosi sie ponad niebieskie pole w okolice 90. W korkach nawet znacznie wyzej. Moze to jednak termostat, a wszystko to co opisalem to wina wiecznie niedogrzanego silnika?

Napisano

czy to obudowa łatwo sprawdzisz wyginając ją lekko w prawo jeżeli ucichnie to masz rozwiązanie jeżeli nie to musisz szukać dalej ...

Napisano

U mnie chrobotało od jakiegoś czasu. Wykluczyłem alternetor, rolkę napinacza. Po jakimś czasie naprawdę nasiliło się, że słyszałem w kabinie przy zamkniętych drzwiach oraz z zewnątrz nawet nie podnosząc maski. Już myslałem że mi rozrząd źle poskładali. Albo że coś w samym silniku zaczyna się sypać. Pojechałem do mechanika a on zrobił coś o czym nie miałem pojęcia. Przyłożył prewniany patyk do pompy wody i wtedy usłyszałem że to pompa wody chrobocze. Polecam to wszystkim w celu sprawdzenia! Dzwięk był czysty i diagnoza mogła być tylko jedna. Wymieniłem pompę wody i mam ciszę.

Napisano
  • Autor

> Pojechałem do mechanika a on zrobił coś o czym nie miałem pojęcia. Przyłożył

> prewniany patyk do pompy wody i wtedy usłyszałem że to pompa

> wody chrobocze.

Mozesz sprecyzowac jak to zrobil i co bylo slychac?

Napisano

> Mozesz sprecyzowac jak to zrobil i co bylo slychac?

Jak coś przyłożysz (np. drewniany patyk) do elementu który generuje drgania (np. pompa wody) to je będziesz czuł.

Napisano

> Jak coś przyłożysz (np. drewniany patyk) do elementu który generuje

> drgania (np. pompa wody) to je będziesz czuł.

Dokładnie tak jak piszesz. Jeden koniec przyłóż najbliżej pompy wody a potem przyłóż ucho do tego patyka. Nie dotykaj patykiem do karoserii auta.

ps. fajnie zaworki słychać jak chodzą cool.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Nadal bez zmian u mnie z tymi piskami.

Co prawda nie sprawdzalem pompy wodnej metoda "na patyka", ale zauwazylem, ze pisk slychac tylko przy ruszaniu, nawet bardzo delikatnym (oczywiscie tylko przy zimnym silniku).

Glosniej i wyrazniej slychac to kabinie niz na zewnatrz. Oczywiscie auto sprawuje sie bez zarzutu.

Moze ma ktos jakis nowy pomysl?

Napisano

> Moze ma ktos jakis nowy pomysl?

Czyli nie próbowałeś ściągać pasek z alternatora?

Napisano

> A jak sciagne, to bede mogl ruszyc? Bo to tylko przy ruszaniu

> slychac...

Tak ale myślę,że wystarczy zwiększenie obrotów na biegu jałowym. Napisałeś ze słychać "pisk" więc wg. mnie piszczeć może tylko pasek (były przypadki ,że piszczał z powody napisów na jego boku). W przypadku padniętych łożysk,rolek, diody w altku słychać szum. Jeśli to pisk, to może pomóc sama wymiana paska i dobry naciąg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.