Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uchwyt na wąż (wąż wpada do studni)

Featured Replies

Napisano

Mam dość głęboką studnię (w tej chwili do lustra wody jest 10 m, lustro wody bywa znacznie głębiej w trakcie suszy). Są jakieś dedykowane uchwyty dla węża ogrodowego, żeby nie wpadał pod własnym ciężarem do studni, czy muszę coś rzeźbić? Na razie przykleiłem na srebrniej taśmie, ale żona takiego montażu nie akceptuje. ;] 

Przejrzałem ofertę miejscowych sklepów ogrodniczych, ale nic ciekawego nie mają.

Napisano

Są takie uchwyty do wciągania grubych kabli. Plecionki ze stalowej, nierdzewnej linki. Tak sprytnie zrobiona, że zaciska się na kablu jak pętla na szubienicy. Z kolei kiedy trzeba kabel uwolnić wystarczy pociągnąć w drugą stronę i lekko wychodzi. Na końcu, gdzie zbiegają się linki plecionki jest wzmocniony uchwyt pod karabinek. Używa się tego m.in. do wciągania grubych jak ręka kabli na kominy itp. Do węża też się nada. Miałem kilka szt. ale chyba wywaliłem przy sprzedaży chaty?

Może da się to kupić?

:hmm:

Napisano

Coś takiego:

Po__czocha_kablowa_200.JPG

Foto_Strona_114_Obraz_0005_1.jpg

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor

Dorobiłem przelotkę z zagiętej rurki PCV (przy okazji wymyśliłem jak zgiąć rurkę nad świeczką bez robienia zbyt dużych załamań - wypełniłem rurę piaskiem przed podgrzewaniem ;] ) i wsadziłem ją w większą rurkę. Wygląda to dość strasznie, będę musiał jakiś dobry samochód kupić, żeby odzyskać twarz. ;)

Napisano
12 godzin temu, ZelaznyKarzel napisał:

Mam dość głęboką studnię (w tej chwili do lustra wody jest 10 m, lustro wody bywa znacznie głębiej w trakcie suszy). Są jakieś dedykowane uchwyty dla węża ogrodowego, żeby nie wpadał pod własnym ciężarem do studni, czy muszę coś rzeźbić?

Można by dać reperator do węża, a z takim zgrubieniem wąż już uchwycisz wg własnej koncepcji. Jednakowoż ja w takiej sytuacji (wąż ssawny) rozważył bym coś sztywnego zamiast szlaucha.

Napisano
16 godzin temu, romano11 napisał:

Jednakowoż ja w takiej sytuacji (wąż ssawny) rozważył bym coś sztywnego zamiast szlaucha.

Ssawny z takiej głębokości?????????????????????????8]

Napisano
1 godzinę temu, POKS napisał:

Ssawny z takiej głębokości?????????????????????????8]

Co Cię tak dziwi: skoro wątek zahacza o studnię, to chyba z niej się wodę pobiera? :nie_wiem:

Chociaż teraz już nie jestem pewien, co autor miał na myśli, ale wydawało mi się, że ma problem z opadającym miękkim szlauchem :swinka: a skoro tak, to sztywny sprawdził by się lepiej... :hmm:

Napisano
1 minutę temu, romano11 napisał:

Co Cię tak dziwi: skoro wątek zahacza o studnię, to chyba z niej się wodę pobiera? :nie_wiem:

Nie da się ssać wody z 10m głębokości . Można tylko tłoczyć

Napisano
Godzinę temu, POKS napisał:

Nie da się ssać wody z 10m głębokości . Można tylko tłoczyć

Czyli autor dopuszcza wodę do studni - to pewne. Tylko po chorelę mu wtedy wąż poniżej lustra wody? :nie_wiem:

Napisano
Godzinę temu, romano11 napisał:

Czyli autor dopuszcza wodę do studni - to pewne. Tylko po chorelę mu wtedy wąż poniżej lustra wody? :nie_wiem:

Pewnie się żonie nie podoba jak rozchlapuje po ściankach :hmm:

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

Słyszałeś o pompach zanurzalnych.

Napisano
51 minut temu, POKS napisał:

Słyszałeś o pompach zanurzalnych.

I taka pompa nie może współpracować z przewodem sztywnym?

Napisano
  • Autor

Do studni jest zrzucona pompa typu "białoruski pocisk" ;) - po wyczyszczeniu tłoczy wodę z całkiem przyzwoitą wydajnością (ok. 30 l na minutę), nawet nie musiałem membrany wymieniać.

Napisano
Dnia 7.08.2017 o 15:31, ZelaznyKarzel napisał:

Do studni jest zrzucona pompa typu "białoruski pocisk"

Też miałem taką pompkę na działce, choć w studni wodę mam jakieś 2-2,5 m pod poziomem gruntu praktycznie bez względu na warunki pogodowe. Etykieta cyrylicą była napisana. Ciśnienie z niej miałem najwyższe z wszystkich działkowiczów. Jak się spaliła to kupiłem jakieś goofno w Brico (o zbliżonej charakterystyce) i teraz mam ciśnienie..., ale w układzie krwionośnym :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.