Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mułowaty na 3 biegu - co może być?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj podczas smigania, zauważyłem pewną rzecz. Jeżdżę od niedawna astrolotkiem swoim i myślałem ze jak na 75 KM to się zbiera ok. (brak doświadczeń - pierwszy samochodzik), jednak wczoraj na 3 biegu wcisnąłem w podłogę i normalnie przyspieszałem jak dotychczas, i nagle musiałem popuścić gazu. Astrolot warknął zachęcająco i szarpnął - i odkryłem, co znaczy 75KM - ponowne wciśnięcie gazu i samochodzik idzie jak strzała. Czyli coś mułowaty jest - jaka może być przyczyna?

EGR - zaślepiony - zgłaszał błędy i jak "widział" to na 2 biegu szarpało.

Świece i kable wymienione, razem z paskiem, termostatem, olejem i filtrami.

Przeczyściłem silnik krokowy - miałem problemy z "efektem autobusu miejskiego", ustąpiły.

Dodatkowo - samochodzik stał dość długo nieużywany (czekał na blaszki), i zauważyłem, że pluł wodą z rury.

Występuje problem z odpaleniem ciepłego silnika - trzeba przytrzymać trochę dłużej kluczyk i wcisnąć gaz.

Ale głównie to pomocy potrzebuję z mułowatym silnikiem, - co może być powodem?

Napisano
  • Autor

> No a jakie błędy zgłaszał???

Błąd dotyczył EGR. Teraz juz CE się nie świeci

Napisano

Kiedyś jechałem za jakimś autem nie pamiętam jaka marka, ostro było pod górkę i z jego rury wydechowej normalnie lała się ciurkiem woda dosłownie jak z kranu yikes.gif Zastanawia mnie właśnie co jest tego przyczyną?

Napisano
  • Autor

U mnie to dmuchanie wodą wystąpiło po dość długim nieuruchamianiu samochodu - stał sobie na parkingu przez ok 2 tyg. Było jeszcze dość chłodno w nocy. Może coś w układzie wydechowym się odkłada i potem jest wypluwane, może katalizator?. Oleju nie stwierdziłem (chociaż jak zobaczyłem to w pierwszym momęcie tak pomyślałem)

--------------------

qdachi

Astra sedan 1.6 8V , X16SZR , 97

Napisano
  • Autor

Co do mułowatości - koledzy w pracy mówią, że to w sumie może być normalne - poprostu muszę się jeszcze nauczyć jeździć. Jak to jest u was? Czy też raptowne wciśnięcie gazu na 3 biegu powoduje ospałość?

Napisano

> Co do mułowatości - koledzy w pracy mówią, że to w sumie może być

> normalne - poprostu muszę się jeszcze nauczyć jeździć. Jak to

> jest u was? Czy też raptowne wciśnięcie gazu na 3 biegu powoduje

> ospałość?

Ja jak wcisne gaz do dechy na 3 to też odrazu nie przyspiesza dlatego robie to stopniowo. Na 2 jest już lepiej ale na 3 ciężko. Inaczej jest jak np. zredukuje z 4 na 3 przy prędkości 70-80 km/h to wtedy idzie ładnie bez mulenia. To tylko 75 KM więc przyzwyczaj się do tego. Przed zakupem Astry jeździłem mocniejszym autkiem i naprawdę ciężko było mi się przyzwyczaić szczególnie do 5 biegu ale teraz już jest OK i bardzo nie narzekam chociaż...

Napisano
  • Autor

> Ja jak wcisne gaz do dechy na 3 to też odrazu nie przyspiesza dlatego

> robie to stopniowo. Na 2 jest już lepiej ale na 3 ciężko.

> Inaczej jest jak np. zredukuje z 4 na 3 przy prędkości 70-80

> km/h to wtedy idzie ładnie bez mulenia. To tylko 75 KM więc

> przyzwyczaj się do tego. Przed zakupem Astry jeździłem

> mocniejszym autkiem i naprawdę ciężko było mi się przyzwyczaić

> szczególnie do 5 biegu ale teraz już jest OK i bardzo nie

> narzekam chociaż...

No właśnie - ja nie jeździłem niczym prócz kaszlaka na kursie i jak wsiadłem do Asterki to różnica jest wink.gif. Dziś poćwiczę trochę i opiszę co i jak.

Jeszcze jedno sobie przypomniałem.

Jak odpalam po nocy to jest ok - z pierwszego, krótkiego zapala. Ale jak osiągnie temperaturkę to już zaczyna być różnie. Nieraz kręcić trzeba dłużej i z wciśniętym gazem. ???

Napisano

> Jeszcze jedno sobie przypomniałem.

> Jak odpalam po nocy to jest ok - z pierwszego, krótkiego zapala. Ale

> jak osiągnie temperaturkę to już zaczyna być różnie. Nieraz

> kręcić trzeba dłużej i z wciśniętym gazem. ???

To napewno nie jest normalne. Powinien zawsze zapalać odrazu czy zimny czy ciepły. Ja jeszcze nigdy nie zapalałem swojego astrolota z dodaniem gazu! zawsze odpala od pierwszego czy jest -30 st czy +30 st. Coś jest nie tak może koledzy doradzą Ci co sprawdzić bo mi nic do głowy sensownego nie przychodzi poza czyjnikiem temperatury, a może krokowiec? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.