Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a może by tak Galaxy? Poproszę o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Próbuję zastąpić moją sprzedaną C8 i po raz kolejny zastanawiam się na Galaxym, taki np z 2008r, to będzie zdaje się mk3. Trochę mam doświadczenia z Fordami i o ile dobrze wspominam eksploatację od nowości do 100-150 tys km a zwłaszcza bardzo przyjemnie niskie ceny serwisu to późniejsze pojawiające się z czasem usterki już oznaczały spore wydatki.

Dziś oglądałem Galaxy kolegi, więc bez emocji, na spokojnie i uczciwie mi powiedział co i jak. Przymierzyłem się do wnętrza, jest przestronne i to mi się podoba ale jakość plastików i wykończenie filcem odrażają choć sa do przełknięcia.

Silnik jaki będzie mnie interesował to 2.0 diesel 140KM. Widzę, że to silnik PSA, coś go boli w budzie Galaxy czy daje radę be problemów?

Jak z filtrem czastek, czy jest i jeśli tak to jaki?

Co z rdzą? widzę, że podłoga od spodu nie wygląda najlepiej, każdy tak ma?

Jak z ładownością samochodu. Mam w zwyczaju ładować jakieś pół tony w bagażnik plus pasażerowie w pierwszym i drugim rzędzie. Nie rozleci się fordzik od takiej eksploatacji? Da się jakoś wzmocnić zawiechę?

Co to za skrzynia powershift czy jakoś tak? Jakie ma wady, co się może zepsuć i ile kosztuje ewentualna naprawa?

Czy światła dobrze świecą czy szukać np koniecznie wersji z ksenonami?

Bardzo ważne dla mnie pytanie: ile to pali na autostradzie przy 120km/h? Interesuje mnie realna wartość z dystrybutora przy tempomacie ustawionym na taką wartość.

Jakieś typowe usterki?

Czego szukać a czego unikać?

Napisano

Ford Galaxy 2.0TDCI MMT6 225kkm, mam od 150kkm.

Silnik - rozrząd do wymiany przy 200kkm, razem z paskiem osprzętu i rolką 1kpln komplet, zawalony po sufit (2 dorosłe osoby, 3 dzieci w fotelikach, w bagażniku przyczepka rowerowa, rzeczy na 2 tygodnie dla całej rodziny, graty pod namiot, 2 małe rowerki, na haku 2 dorosłe rowery + jeden mniejszy na platformie, boks z hulajnogami, zabawkami do piasku etc.) przy tempomacie i średniej prędkości ~130km/h pali w granicach 9-9.5l/100km. Wady - pękają rury plastikowe między intercoolerem a kolektorem(250 czy 280zł), siada EGR, zawór sterowania turbo. Nietrwały wydech, oryginał wytrzymał niecałe 4 lata i 150kkm, i rura dochodząca do tylnego tłumika od niego odrdzewiała i była dziura - zamiennik rura + tłumik i montaż 320zł i działa już 4 lata i nie wymaga interwencji. Przy 150kkm zrobiłem amory przód, gdzieś w okolicach 175-180kkm krótkie wahacze tył, i tuleje dużych wahaczy z tyłu. Mam klimę w trzecim rzędzie siedzeń dodatkową (opcja!) i nie polecam, w kółko gniją rurki pod podwoziem, już 4 razy to naprawiałem/spawałem. Same nowe rurki to coś 700-800zł. Zdechły mi zegary (takie z dużym czerwonym wyświetlaczem Convers, wymieniłem na kolorowy Convers+ - fajna sprawa polecam - wymiana 1kpln). Po 55kkm klocki wymieniłem (miał założone nówki jak kupiłem) tarcze jeszcze ok, po tyluż wymieniłem klocki i tarcze tył. Rdzy poza elementem naprawianym raczej nie ma, zgniła wiązka do czujników parkowania tył.

Z wyposażenia polecam Convers+ i moduł BT/VC. :ok: Radio mam Sony i dźwięk jest poprawny.

Generalnie jak szukam jaki inny samochód bym kupił w wieku około 3 lat to jest to też Galaxy MK3 tylko po FL. ;] 

Napisano
  • Autor

Ooo, dzięki :oki: 

Coś wiesz na temat filtra cząstek? 

Napisano

Mój jest 2009r salon PL dlatego DPF'a nie posiada, 2009r z rynku D jak pamiętam już miał fabrycznie.

Apropo jakości wnętrza - faktycznie wygląda tandetnie, ale jest funkcjonalne i nie skrzypi, choć jakość mnie wnętrza mnie drażni. ;] 6 i 7 miejsce wygodne, przy okazji jakiś tam bagażnik zostaje. Mimo wad polecam. :ok:  Aha i przy 217kkm 4 łączniki stabilizatora, reszta się trzyma kupy. :ok: 

Ja będę jeszcze chciał dołożyć aktywny tempomat ACC(przy okazji trzeba HL i system ostrzegania o kolizji), ale to już koszta - same graty do tempomatu to z 1200zł + pompa ESP ze 300-400zł, montaż tego wszystkiego - no cóż trochę kasy trza mieć. ;] 

Jeszcze a propo modułu BT/VC przed FL nie było języka PL ale jak pamiętam da się wymienić moduł i można mieć wersję PL - koszt używanego 400zł, wymiana P&P.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, AstraC napisał:

Mój jest 2009r salon PL dlatego DPF'a nie posiada, 2009r z rynku D jak pamiętam już miał fabrycznie.

Apropo jakości wnętrza - faktycznie wygląda tandetnie, ale jest funkcjonalne i nie skrzypi, choć jakość mnie wnętrza mnie drażni. ;] 6 i 7 miejsce wygodne, przy okazji jakiś tam bagażnik zostaje. Mimo wad polecam. :ok:  Aha i przy 217kkm 4 łączniki stabilizatora, reszta się trzyma kupy. :ok: 

Ja będę jeszcze chciał dołożyć aktywny tempomat ACC(przy okazji trzeba HL i system ostrzegania o kolizji), ale to już koszta - same graty do tempomatu to z 1200zł + pompa ESP ze 300-400zł, montaż tego wszystkiego - no cóż trochę kasy trza mieć. ;] 

Jeszcze a propo modułu BT/VC przed FL nie było języka PL ale jak pamiętam da się wymienić moduł i można mieć wersję PL - koszt używanego 400zł, wymiana P&P.

Siedziałem w trzecim rzędzie i muszę przyznać, że da się tam podróżować nawet dorosłemu, to duży plus. Bardzo też spodobały mi się rozkładane fotele w drugim rzędzie, bardzo fajna pozycja półleżąca. Z przodu u pasażera jakoś mało miejsca na stopy ale poza tym bardzo obszernie.

Jak z diagnostyką komputerową, da się zrobić jakoś łatwo czy specjalne kable programy itp?

Napisano
5 minut temu, Igorek napisał:

Siedziałem w trzecim rzędzie i muszę przyznać, że da się tam podróżować nawet dorosłemu, to duży plus. Bardzo też spodobały mi się rozkładane fotele w drugim rzędzie, bardzo fajna pozycja półleżąca. Z przodu u pasażera jakoś mało miejsca na stopy ale poza tym bardzo obszernie.

Jak z diagnostyką komputerową, da się zrobić jakoś łatwo czy specjalne kable programy itp?

Pytanie co masz na myśli mówiąc o diagnostyce? Są jakieś FORScany itp. ale i zwykły ELM327  Torque na Androidzie błędy odczyta i usunie. :ok: 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, AstraC napisał:

Pytanie co masz na myśli mówiąc o diagnostyce? Są jakieś FORScany itp. ale i zwykły ELM327  Torque na Androidzie błędy odczyta i usunie. :ok: 

no to wystarczająco. W Citroenie specjalny kabel, specjalny program a podczas instalowania brakuje tylko wypowiadania zaklęć aby wszystko przebiegło pomyślnie. Kiedyś słyszałem, że ktoś tam miał problem z diagnostyką Forda bo specjalny kabelek za 600zł musiał być.

Napisano
Teraz, Igorek napisał:

no to wystarczająco. W Citroenie specjalny kabel, specjalny program a podczas instalowania brakuje tylko wypowiadania zaklęć aby wszystko przebiegło pomyślnie. Kiedyś słyszałem, że ktoś tam miał problem z diagnostyką Forda bo specjalny kabelek za 600zł musiał być.

Wiesz Torque to tylko silnik, tego nie testowałem:

https://play.google.com/store/apps/details?id=forderror.forddtc.elm327.fordtroublecode.oht.fordscan.fordsysscan&hl=pl

Te ludzie sprawdzali:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.astech.forscanlite&hl=pl

Napisano
  • Autor

Nie ma źle :ok:

Napisano

Apropos skrzyni PowerShift to są różne opinie. W każdym razie z dieslem jest mniej problemów, z benzynami więcej, bo podobno skrzynia ta nie lubi wysokich obrotów (dlatego podobno Ford w nowszych modelach do benzyn daje automat klasyczny). W każdym razie ja mam PS z benzyną 2,0eb w S-Maxie i jestem zadowolony. Pamiętać trzeba jednak o wymianie oleju co 60kkm i jest na to specjalna procedura. :-)

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ArekMiz napisał:

Apropos skrzyni PowerShift to są różne opinie. W każdym razie z dieslem jest mniej problemów, z benzynami więcej, bo podobno skrzynia ta nie lubi wysokich obrotów (dlatego podobno Ford w nowszych modelach do benzyn daje automat klasyczny). W każdym razie ja mam PS z benzyną 2,0eb w S-Maxie i jestem zadowolony. Pamiętać trzeba jednak o wymianie oleju co 60kkm i jest na to specjalna procedura. :-)

No to 3 pytania: Ile kosztuje naprawa sprzęgła lub całej skrzyni gdyby zaszła potrzeba? Czy jest możliwe że usterka spowoduje zatrzymanie samochodu i konieczność lawety czy może jednak da się jakoś dojechać? Jak wypada jej porównanie z manualem i klasycznym automatem?

Napisano

Manual - nie ma co porównywać. Z klasycznym automatem... hmmm nie mam zdania. Klasyczny miałem w Scenicu (AL4/DP0) - i jeden i drugi dla mnie są OK. Oczywiście  w necie będzie pewnie o wyższości jednych świąt nad drugimi - dla mnie największą zaletą jest odpoczynek prawej ręki i lewej nogi. :) A awarie? Może się sypnąć całościowo i wtedy laweta, a może wysiąść któreś sprzęgło i wtedy będzie co drugi bieg. Naprawy... hmmm... jak się wejdzie na forum Forda to można poczytać o różnych naprawach, choć moim zdaniem nie są one w 100% dobrze opisane/udokumentowane: ktoś, gdzieś coś tam naprawił... Ceny podają różne: od 3 kpln za wymianę zespołu sprzęgieł do 17 kpln za wymianę skrzyni w ASO. :)

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ArekMiz napisał:

Manual - nie ma co porównywać. Z klasycznym automatem... hmmm nie mam zdania. Klasyczny miałem w Scenicu (AL4/DP0) - i jeden i drugi dla mnie są OK. Oczywiście  w necie będzie pewnie o wyższości jednych świąt nad drugimi - dla mnie największą zaletą jest odpoczynek prawej ręki i lewej nogi. :) A awarie? Może się sypnąć całościowo i wtedy laweta, a może wysiąść któreś sprzęgło i wtedy będzie co drugi bieg. Naprawy... hmmm... jak się wejdzie na forum Forda to można poczytać o różnych naprawach, choć moim zdaniem nie są one w 100% dobrze opisane/udokumentowane: ktoś, gdzieś coś tam naprawił... Ceny podają różne: od 3 kpln za wymianę zespołu sprzęgieł do 17 kpln za wymianę skrzyni w ASO. :)

W moim przypadku będzie anglik czyli potencjalnie odpada odwieczny dylemat na rondzie- dobrać odpowiedni bieg czy dbać o prawidłową sygnalizację kierunkowskazami :hehe:

Jeszcze taka ważna sprawa: ciągam czasem przyczepę, tak do 1400kg. Czy ta skrzynia daje radę z takim obciążeniem czy może lepiej nie testować do tego stopnia?

Napisano

Niestety tak ciężkiej przyczepy nie ciągałem, zwykłą towarową taką ok 700 kg a i owszem - bez problemu. :)

Edytowane przez ArekMiz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.