Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wyświetlaczem LCD w radyjku.

Featured Replies

Napisano

Mam ja takie małe przenośnie radyjko CD którego używa córa do słuchania bajek. No i coś się złego stało z małym prostym wyświetlaczem LCD. Generalnie "nie działa". Po za awarią wyświetlacza wszystkie funkcje działają. Po rozebraniu stwierdziłem że na wyświetlaczu widać wszystko ale jak się popatrzy pod sporym kątem to wyświetlane informacje są poprawne lecz bardzo bardzo blade. Wygląda mi to tak jakby wyświetlacz nie dostawał jakiegoś napięcia polaryzującego albo coś. Przy włączeniu zasilania wyświetlacz przez ułamek sekundy pokazuje jakieś bzdury aczkolwiek dość wyraźnie. Jakiś pomysł czego szukać? 

Krawiec

Napisano

Jak ten wyświetlacz połączony jest z resztą, gumki przewodzące czy ta taśma klejona?

Tak czy owak czarno to widzę, chyba, ze ewidentnie przerwany/nie kontaktujący kabelek...

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał:

Jak ten wyświetlacz połączony jest z resztą, gumki przewodzące czy ta taśma klejona?

Tak czy owak czarno to widzę, chyba, ze ewidentnie przerwany/nie kontaktujący kabelek...

Wyświetlacz jest na plastikowej podstawce podwyższającej i jest wlutowany w PCB. 

Krawiec

Napisano

To jak nie ma nigdzie zimnego lutu to raczej nic nie poradzisz:(

Napisano
5 minut temu, volf6 napisał:

To jak nie ma nigdzie zimnego lutu to raczej nic nie poradzisz:(

Jak padł wyświetlacz to pewnie nie... Niestety nie mogę znaleźć żadnego schematu tego pudła aby zobaczyć jak on jest sterowany.

Krawiec

Napisano

A może tylko podświetlenie padło?

Napisano

Jeśli przy starcie migną na chwilę wszystkie elementy i jest wlutowany to raczej padło sterowanie.

Napisano
25 minut temu, Kysior napisał:

A może tylko podświetlenie padło?

Nie jest podświetlany. To zwykły prosty LCDek.

Krawiec

Napisano
18 minut temu, Joki napisał:

Jeśli przy starcie migną na chwilę wszystkie elementy i jest wlutowany to raczej padło sterowanie.

Nie migają wszystkie. Migają jakieś elementy z pupy. Podobny efekt miałem kiedyś w innym urządzeniu gdzie bez szybki polaryzującej własnie wyświetlacz był blady i ledwo widoczny pod kątem. Po nałożeniu szybki napisy stawały się wyraźne i czarne (no dobra prawie czarne), stąd moje przypuszczenie że "polaryzacja" padła.

Krawiec

Napisano

Jeśli migają wyraźnie to i tak sterowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.