Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Sharan 2.0 TDI '13 vs. Galaxy MK III 2.0 TDCI '09

Featured Replies

Napisano

Jako że tego drugiego mam, a tego pierwszego miałem okazję chwilę poużywać to pozwolę sobie porównać kilka rzeczy w tych samochodach:

- Układ napędowy - ten z Galaxego pracuje ciszej i bardziej miękko, mniej drażni ucho, za to pali około +0.5-1l więcej niż analogiczny silnik w Sharanie, oba o mocy 140KM, wersja manualna, Sharan dodatkowo 4x4. O awaryjności trudno się wypowiadać, Sharan miał 89kkm, Galaxy ma 225kkm, żaden silnik nie wymagał interwencji, mam wrażenie że TDCI mniej męczyło się na dolnych obrotach, przyspieszenia nie mierzyłem, ale wrażenie jest podobne - czyli bez szału. Remis z lekkim wskazaniem na VW z powodu niższego spalania, skrzynia i sprzęgło działało poprawnie w obu, tutaj nie ma co się rozwodzić.

- Zawieszenie - stabilniejszy Galaxy, cichsze zawieszenie, mniej nerwowo, stanowczo na plus Galaxego. :ok: Nie sprawdzałem oczywiście czasu na krętej drodze, bo to nie o to chodzi. ;]

- Kabina - jeśli chodzi o przestronność - no tutaj Galaxy wypada znacznie lepiej, jeśli chodzi o wykończenie i wyposażenie (Galaxy to Ghia, Sharan to najbogatsza wersja z navi, alkantarą itp.) na korzyść Sharana - nawiewy na tylne rzędy siedzeń w suficie - praktyczniejsze i lepiej działające niż w Galaxym, 5x ISOFIX, w Galaxym moim są tylko dwa :sciana: po FL były trzy, odsuwane drzwi, jakość tapicerki, jakość plastyków tylko trochę lepiej, ekran na radiu działa ok, na plus Galaxego po doposażeniu w Convers+ na zegarach - wygodne rozwiązanie. :ok: 

Ogólnie? Sharan dla mnie tak naprawdę miał jedną przewagę - odsuwane drzwi z tyłu - tylko to by mnie zachęciło do kupna go zamiast Galaxego, bo Galaxy ma więcej przestrzeni, łagodniej pracuje silnik(za to pali więcej), jakościowo aż tyle nie odbiega (dodatkowo była alkantara w Galaxym), ergonomia na podobnym poziomie, zawieszenie na plus Galaxego, brak 4x4 jak komuś potrzeba (od 2015 w Galaxym jest też 4x4). :ok: 

Oczywiście to jest moje prywatne zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. ;] A może ktoś będzie szukał info podobnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.